Mi a késői menopauza?

A menopauza időpontja nincs kőbe vésve. A legtöbb nőnél 48-52 éves kora között következik be. A változókor ezt megelőzően 8-10 évvel kezdődik. Ezek természetesen általánosságok. Az ettől való eltérés, vagyis a menopauza korábbi és későbbi időpontban való bekövetkezése egyaránt előfordulhat.  

Mi a késői menopauza?

A menopauza a menstruáció végleges abba maradását, egyúttal a termékenység befejeződését jelenti. Az utolsó menstruáció napja, vagyis a menopauza bekövetkeztének átlagéletkora 48-52 év között van, éppen ezért nem meglepő, ha a változókor áthúzódik az 50-es évek első felére. Amennyiben egy nő még 55 éves korában is rendszeresen menstruál és nem tapasztalja magán a változókor tüneteit, az a késői menopauzának felel meg.

Figyelem!
A késői menopauza nem tévesztendő össze a posztmenopauzával! A posztmenopauza a menopauza utáni terméketlen évekre vonatkozik. A késői menopauza a termékeny évek kitolódását, az átlagnál később bekövetkező menopauzát jelöli!

 

A késői menopauza okai

A változókor a petefészkek kimerülése és a szervezet hormonális egyensúlyának megváltozása miatt veszi kezdetét. Az, hogy ez mikor következik be, teljesen egyéni, hisz minden nő reproduktív rendszere, egészségi állapota, életkörülményei és életmódszokásai eltérőek. Van néhány tényező, ami késlelteti a változókor kezdetét. Ezek:

 • Túlsúly. Megfigyelések igazolták, hogy a túlsúlyos nők körében a menopauza az átlagosnál később következik be. A zsírsejtek ugyanis képesek ösztrogént előállítani, tárolni. A magasabb ösztrogén szint viszont késlelteti a menopauzát.
 • Pajzsmirigy rendellenesség. A pajzsmirigy részt vesz az anyagcsere szabályozásában és hatással van a reproduktív egészségre. Amennyiben nem működik megfelelően, az zavart okozhat a menstruációs ciklusban és befolyásolja a nemi hormonok termelődését.
 • Késői terhesség. A terhesség óriási hatással van a női nemi hormonok szintjére. Bár ritkán fordul elő, de azoknál a nőknél, akik a negyvenes éveik végén, vagy az ötvenes éveik elején esnek teherbe és szülnek gyermeket, a menopauza időpontja későbbre tolódik.

 

A késői menopauza tünetei

A késői menopauza során tapasztalt tünetek többnyire megegyeznek a természetes perimenopauza tüneteivel. Ebben az esetben is érvényes, hogy a jelentkező tüneteket minden nő egyéni módon tapasztalja.

A késői menopauza leggyakoribb tünetei a következők:

 • Rendszertelen havi ciklus
 • Hőhullámok
 • Éjszakai izzadás
 • Hüvelyszárazság
 • Hangulatingadozás
 • Fáradékonyság
 • A libidó elvesztése
 • Bőr, szem, vagy száj szárazság

 

A késői menopauza kockázatai

Mivel a termékeny életszakasz meghosszabbodik, késői menopauza esetén a nők szervezete a szokásosnál hosszabb ideig kap ösztrogént. Az ösztrogén természete alapvetően a növekedés, serkentés és jelentős szerepe van a felépítő folyamatokban. Ezért a túl sok, vagy túl hosszú időn keresztül jelenlévő ösztrogén megnöveli néhány egészségi probléma, például a mell-, a petefészek-, és a méhrák előfordulásának kockázatát.

 

A késői menopauza előnyei

A késői változókor és menopauza ugyanakkor járhat bizonyos egészségügyi előnyökkel is. Amennyiben a petefészkek természetes úton hosszabb időn keresztül ellátják a szervezetet ösztrogén és progeszteron hormonokkal, azok csökkenthetik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát.

 • Szív egészsége. Azok a nők, akik későn érik el a menopauzát, és így hosszabb ideig vannak kitéve az ösztrogén hatásának, általában kevesebb kardiovaszkuláris problémával küzdenek, mint például stroke vagy szívroham.
 • Csontok egészsége. A reproduktív évek meghosszabbodása jótékonyan befolyásolja csontok szilárdságát, az ízületek rugalmasságát. Ennek következtében csökken a csontritkulás kialakulása és a csonttörések.
 • Húgyutak egészsége. Mivel az ösztrogén segít megőrizni a bőr és a nyálkahártyák rugalmasságát, nedvesség tartalmát, csökken a vizelet inkontinencia, vagy a hüvelyszárazság, méh előre esés lehetősége. E mellett kedvezően hat a kötőszövetek rugalmasságára, amitől a bőr kevésbé ráncosodik.
 • Agy egészsége. Az ösztrogének jótékonyan befolyásolják az érfalak rugalmasságát, ezért csökken a stroke, az agyvérzés és az arzheimer-kór kialakulásának veszélye.
 • Megnövekedett élettartam. Azok a nők, akik legalább 50 évesek voltak, amikor a menstruációs ciklusuk leállt, körülbelül 20% -kal nagyobb valószínűséggel érik el a 90 éves kort, mint azok a nők, akik a változókorba 40 éves koruk előtt léptek be.

 

A késői menopauza kezelése

A rendszeresen elvégeztetett nőgyógyászati szűrővizsgálatok és mammográfia 40 éves életkor felett mindenképpen ajánlott, de késői menopauza esetén különösen fontos az esetleges egészséget veszélyeztető tényezők kiküszöbölése végett.

 

Facebook