VÁLTOZÓKOR: AZ AGYAD ELHAGYOD…

Szerző: | HORMON, LÉLEK, VÁLTOZÓKOR

Nem emlékszel olyan ember nevére, akit jól ismersz? Nem emlékszel, hogy miért fordultál vissza az ajtóból, vagy hirtelen, a mondat közepén nem jut eszedbe, hogy mit is akartál mondani? Reggelente ébredéskor fáradtabbnak érzed magad, mint este, amikor lefeküdtél? Pillanatok alatt elveszíted a fonalat és azt sem tudod, hogy a partnered miről beszél. Szinte semmi sem köti le a figyelmed, két mondat után már fogalmad sincs mit olvasol?

Egyáltalán nincs kedved semmihez, legszívesebben napokig csak bámulnál magad elé? Ha ezek alapján magadra ismersz, és a 40-es éveidben, vagy az 50-es éveid elején jársz, akkor ne aggódj, a változókor egyik félelmetes, de kevésbé közismert tüneteivel, az ún. agyi tompultsággal van dolgot.

Az agyi tompultság egy találó kifejezés arra az állapotra, amikor a homályos gondolkodás, a mentális fáradtság, a memória zavarok, a figyelem–koncentrációs problémák és a motiváció hiánya együttesen jelentkeznek.

Az agyi tompultság különösen ijesztő lehet, mert nagy hasonlóságot mutat a korai demencia tüneteivel. Változókorban az agyi tompultság egy teljesen természetes, bár rendkívül kellemetlen állapot, ami a nőket érinti. Szerencsére ez a kellemetlen tünetegyüttes a változókor alatt enyhíthető, utána pedig visszafordítható. Egy négy éven keresztül tartó, több mint 2000 nő bevonásával lefolytatott vizsgálat során kiderült, hogy a memória visszatért a premenopauza szintjére, amint a változókor befejeződött. E mellett azt is tudjuk, hogy az agyunk képes új agysejteket termelni, amitől javulnak a kognitív funkciók és az emlékezet. Ez nagyszerű hír azoknak, akik már tapasztalják a fentiek közül egyik, vagy akár több tünetet is magukon.

MI OKOZZA AZ AGYI TOMPULTSÁGOT?

A változókori agyi tompultság jelentkezését több tényező is befolyásolhatja:

FIZIOLÓGIAI FOLYAMATOK

Az öregedési folyamat során a keringés fokozatosan lelassul, ezért kevesebb oxigén jut az agysejtekbe, ami miatt a kognitív funkciók gyengülhetnek és tompábbá válhatunk. Sokan az agyukat sem használják olyan mértékben, amennyire lehetne. Az izmokhoz hasonlóan ugyanis az agyunk optimális szinten tartásához is szükséges, hogy rendszeresen dolgoztassuk. Minél aktívabb agyi tevékenységeket végzünk, annál tovább frissen tarthatjuk a mentális képességeinket; javíthatjuk a memóriánkat, megőrizhetjük a gondolkodási folyamatok sebességét, a figyelem fókuszának idejét, élességét, stb. Minél több módszert alkalmazunk agyunk tornáztatására, annál jobb. Erről itt olvashatsz bővebben: Agyserkentő ételek változókorban

HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK

A perimenopauza során a petefészkek egyre kevesebb petesejtet termelnek, ami csökkenti a progeszteron hormon termelődését. Ez maga után vonja a női nemi hormon párja, az ösztrogén időszakos, majd egyre állandósuló csökkenését. Ezzel a hormondinamika megváltozik és a nőknél változókori tünetek jelentkeznek. A hormonális változások az agyi funkciókat is érintik.

Az ösztrogén az agy belső jelátvitelének szerves részét képezi, segíti az agy azon részeinek kommunikációját, amelyek nagyobb vérellátást igényelnek. A hippokampusz is ezek közé tartozik. Ez az agy azon része, amely részt vesz a memória és a tanulás folyamatában. Mivel itt nagyon magas az ösztrogénreceptorok koncentrációja, a vér ösztrogén tartalmának változásaira a szervezet az agyi teljesítmény csökkenésével reagál. Ezt támasztják alá azok a vizsgálatok, amelyek szerint az ösztrogénszint egyéb okok miatti csökkenése hasonló tüneteket eredményezett, mint változókorban.

A 2004-es, The Penn Ovarian Ageing Study nevű, nagyszabású tanulmány alátámasztja, hogy a perimenopauza során bekövetkező hormonális változások gyakran okoznak memória romlást, ugyanakkor ezek a hatások elkülönülnek az öregedés természetes hatásaitól és a változókort követően a kognitív funkciók helyreállnak.

TÁPANYAG HIÁNY

Sokan közülünk nem erőltetik annyira az agyunkat, amennyire lehetne. Az izmokhoz hasonlóan az optimális teljesítmény érdekében az agyunkat is rendszeresen használni kell. Az öregedéssel a keringés lelassul, így kevesebb oxigén jut az agysejtekbe és csökken az agy tápanyag ellátottsága. Ezért nem meglepő, hogy idővel veszítünk a mentális teljesítményünkből.

Változókorban az ösztrogén hormon csökkenése miatt a nők szervezete gazdasági üzemmódra kapcsol. Az agy tápanyag ellátottsága csökken, a kognitív funkciók is takaréklángon égnek, ezért a bevezetőben említett tünetek, agyi tompultság fordul elő. Néhány vitaminról bebizonyosodott, hogy a hiánya csökkenti az agyi teljesítményt. Az A vitamin, a B12, és a D-vitamin hiánya társulhat a kognitív funkciók csökkenésével, lehangoltsággal, depresszióra van hajlammal. Az E-vitamin és más antioxidánsok fontos szerepet játszhatnak az agy és a központi idegrendszer vérkeringésében. Egy tanulmány például arra mutat rá, hogy a demencia korai szakaszában a nagy dózisú E-vitamin adása után javult a betegek állapota.

ÉLETMÓD TÉNYEZŐK

A változókorban jelentkező agyi tompultságot jelentősen súlyosbítja az alváshiány, a túlhajszoltság, a fáradtság, a lehangoltság és a krónikus stressz. E mellett azok az életkörülmények is szóba jöhetnek, amelyek a nőkre 40-50 éves koruk között jellemző, pl.: üres fészek szindróma, idős szülők gondozása, felnőtt gyermekek támogatása, munkahelyi problémák, párkapcsolati nehézségek, stb. Az ezekből a helyzetekből adódó érzelmi megterhelés negatívan befolyásolja a mentális teljesítményt. A Harvardi Egyetem alvásszakértőinek tanulmányai kimutatták, hogy azok a nők, akik rendszeresen részt vettek szervezett relaxációs csoportokban, 30% -kal csökkentek a mentális teljesítményt érintő tüneteik, továbbá a hőhullámok és a depresszió gyakoriságát is enyhítette.

FIGYELMEZTETŐ JELEK:

Vannak bizonyos tünetek, amelyek súlyosabb problémát jelezhetnek.

  • kérdések, vagy válaszok többszöri elismétlése,
  • személyes higiénia elhanyagolása,
  • képtelen megérteni vagy követni az utasításokat,
  • hétköznapi szavak elfelejtése,
  • eltéved olyan helyeken, amelyeket jól ismer,
  • nehézségei vannak az alapvető napi tevékenységek elvégzésével.

Amennyiben ilyen tünetek fordulnának elő, azonnal orvoshoz kell fordulni!

A cikk folytatásában arról lesz szó, milyen természetes, otthon is alkalmazható módszerekkel javíthatod az agyi tompultság tüneteit.

Forrás:
https://businesschicks.com/brain-fog-menopause/
https://www.healthline.com/health/menopause-and-memory-loss#memory
https://www.webmd.com/menopause/news/20161012/more-evidence-menopause-brain-fog-is-real#
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5207430/

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook