Mi a Változókor?

A nők életében a változókor az átmenet ideje, amit a petefészkek által termelt ösztrogén és progeszteron hormonok mennyiségének csökkenése, majd megszűnése vált ki. E két hormon fogyatkozása vagy hiánya során bekövetkezett változások sorozata a szervezet egészét érinti. Hatással lehet a nők fizikai, érzelmi, intellektuális és pszichés állapotára egyaránt. A nők mintegy 75 %-a tapasztalja számottevő jelét a változókornak. A változások következtében fellépő tünetek előfordulása, időtartama és erőssége egyénenként jelentős eltérést mutat. Egyetlen közös pont a menstruációs vérzés elmaradása.

Menopauza, változókor, klimax.
Most akkor melyik?

A változókor szokásos megnevezése még a menopauza vagy a – sok esetben pejoratív értelemben használt – klimax.

 • A menopauza kifejezés tulajdonképpen egy szóösszetétel. A „meno” előtag hónapot, ciklust jelent, a „pausa” pedig szünetet. E szerint a menopauza a havi ciklus szünetelése, ami tulajdonképpen egyetlen napot jelent; azt a napot, amikor az utolsó menstruáció megkezdődik. Orvosi meghatározás alapján a menopauza akkor áll be, amikor egy nőnek a havi ciklusa 12 egymást követő hónapban szünetel. Ebből következik, hogy ez a dátum csak utólag állapítható meg.
 • A klimax görög eredetű szó. Klimakterion = sorsdöntő fordulat. Ez sokkal inkább megfelel a magyar változókor kifejezésnek, ami időszakot, jelentős életszakaszt jelöl.

A változókort többen menopauzaként emlegetik és a menstruáció végleges megszűnésével azonosítják, ami azt sugallja, hogy egy hirtelen, egyik napról a másikra bekövetkező jelenségről van szó. Ezzel szemben a valóság az, hogy a természetes változókor egy évekig tartó folyamat, amely a menopauza, vagyis a vérzés elmaradását megelőző és követő éveket jelöli. Ezen időszak alatt a petefészkek hormontermelése ingadozik, míg végül csaknem befejeződik. Ez a nőknél átlagosan 48-52 éves kor körül következik be. A petefészkek kiszámíthatatlan működését követő hormonális ingadozások pedig már 6-8, vagy akár 10 évvel is megelőzhetik a menopauza bekövetkeztét. 

Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a menopauzát a petefészkek működésének megszűnése, (pl.: betegség, helytelen életmód, vagy onkológiai kezelés következtében) vagy valamilyen rendellenesség miatti eltávolítása idézi elő. Ez esetben a nők hirtelen esnek át a menopauzán, viszont a tünetek jelentkezésével ugyanúgy számolniuk kell. 

Ez is érdekelhet: Menopauza vagy klimax?

Ahány nő, annyi változókor

Akár természetes, akár valamilyen külső beavatkozás következtében éli meg egy nő a változókort, mindenképpen sajátos tapasztalatot fog megélni. A változókort ugyanis számtalan tünet kíséri, amelyek előfordulása, intenzitása egyénenként igencsak eltérő lehet. 

A női hormonok (ösztrogén és progeszteron) csökkenésének korai tünetei közé tartoznak:

 • hőhullámok,
 • éjszakai izzadás,
 • súlygyarapodás,
 • ingerlékenység,
 • hangulatingadozás,
 • gyengülő koncentráció,
 • feledékenység,
 • fáradékonyság,
 • fejfájás,
 • ízületi fájdalmak,
 • húgyúti problémák.

Annak ellenére, hogy a változókor kezdete, időtartama és megélése különösen nagy egyéni eltéréséket mutat, van néhány tünet, ami általánosnak mondható.

A perimeopauza 5-10 éves periódusa alatt a változókori tünetek egyike-másika, vagy több tünet egyszerre, vagy akár különböző összetétele is előfordulhat. 

A változókor utóhatása

Bár a változókor önmagában nem betegség, kétség kívül kritikus korszaka a nők életének. Egyrészt súlyos, az életminőséget rossz irányba befolyásoló tünetekkel járhat, másrészt a változókorban figyelmen kívül hagyott tünetek, problémák hosszabb távon akár végzetes betegségek kialakulásához vezethetnek. A változókori hormonhiány következtében leggyakrabban kialakuló rendellenességek a szív- és érrendszeri megbetegedések, magasvérnyomás, csontritkulás és a vizelettartási zavarok.

A nyugati országokban élő nők átlagos életkora 75-80 év. Ez azt jelenti, hogy életük mindegy harmadát kénytelenek az ösztrogének védő hatása nélkül leélni. Ezen időszak alatt nő a csontritkulás, az inkontinencia, a szív- és érrendszeri megbetegedések és még számos egyéb, súlyos egészségkárosító tényező előfordulásának kockázata. 

Ezt látva a helyzet valóban kétségbeejtő lehet. S bármennyire is úgy tűnhet, a változókor beköszöntével elindulunk a lejtőn, mégsem szükségszerű, hogy a hanyatlás kezdetét jelentse. Bár középkorúként egy nőt sok lelki-szellemi megpróbáltatás érhet, 45-50 évesen mégis csak élete közepén jár! S bár az addig felfelé tartó életútunk irányt vált, nem csak lefelé, hanem befelé is elindulhatunk. A belső út pedig sokkal kalandosabb, tanulságosabb, mint azt sokan képzelik.

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

 • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
 • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook