MENOPAUZA VAGY KLIMAX?

Szerző: | VÁLTOZÓKOR

Menopauza, klimax, változókor. Mindegyik kifejezést ugyanarra használjuk: a középkorú nőket sújtó hormonális változások gyakran embert próbáló időszakára. A három kifejezés azonban nem teljesen fedi egymást.

A menopauza kifejezés tulajdonképpen egy szóösszetétel. A „meno” előtag hónapot, ciklust jelent, a „pausa” pedig szünetet. Az értelmezés szerint itt a havi ciklus szüneteléséről van szó, ami tulajdonképpen egyetlen napot jelent. Azt, amikor az utolsó menstruáció bekövetkezik. Orvosi meghatározás alapján a menopauza akkor áll be, amikor egy nőnek a havi ciklusa 12 egymást követő hónapban szünetel. Ebből következik, hogy ez a dátum csak utólag állapítható meg.

A klimax szó a görög eredetű klimakterion-ból származik. Ennek jelentése: sorsdöntő fordulat. Tekintve a hormoningadozások okozta tüneteket ez sokkal inkább tükrözi a valóságot, de nem utal az időtartamra, ami esetenként akár 8-10 évet is felölelhet.

Menopauza vagy klimax?

Ha engem kérdezel: változókor. A magyar változókor elnevezés számomra kedvesebb, mert finom utalás arra a kritikus időszakra, amin egy nő ezekben az években keresztül megy. Ugyanakkor benne van, hogy ez nem csupán egyetlen röpke pillanat, hanem egy időszak, korszak, amikor a nők testi-lelki átalakuláson, változáson kénytelenek átmenni. Nem beszélve arról, hogy a változás a megújulást is magában hordozza. Az új pedig nem csak rossz lehet, hanem előre mutató, friss és jobb, mint a korábbi.

A középkorú nőket érintő hormonális változások következtében fennálló állapot definiálása és egy egész világra kiterjedő egységes terminológia meghatározása miatt a Nemzetközi Menopauza Társaság (IMS) alszervezete (CAMS) ajánlásokat tett a változókorral kapcsolatos definíciókra.
Ezt az ajánlást a Nemzetközi Menopauza Társaság Igazgatótanácsa 1999. október 11-én Yokohamában (Japán) jóváhagyta.
A szakemberek a többnyire egyetértettek a meghatározásokkal. A „klimax” és a „klimax szindróma” kifejezések orvosi szótárakban való megtartása mellett szavaztak. Azzal érveltek, hogy ezek a kifejezések a mellett, hogy megfelelően kifejezi a kérdéses életszakaszt, általánosan ismert és elterjedt a használatuk.

Az IMS Igazgatótanácsa által Japánban elfogadott lista a következő:

Menopauza (természetes menopauza): Az utolsó menstruáció (amenorrhea), amelynek előidézője a petefészek follikuláris aktivitásának megszűnése. A természetes menopauza az amenorrhea időpontjától számított 12 egymást követő menstruáció mentes hónap után állapítható meg, feltéve, hogy egyéb patológiai vagy pszichológiai ok nem áll fenn.

Perimenopauza: A kifejezés magában foglalja a menopauza előtti időszakot (amikor az endokrinológiai, biológiai folyamatok és klinikai tünetek elkezdődnek) valamint a menopauza első évét.

Menopauzális átmenet: A menopauza átmeneti időszaka az utolsó menstruációt megelőző időszak, amikor a menstruációs ciklus a legváltozékonyabb. Ez a kifejezés rokon a „premenopauza” kifejezéssel, bár ez utóbbi zavaró lehet, és jobb lenne inkább elhagyni.

Klimax: A középkorú nők azon életszakasza, ami a reproduktív fázisból a nem reproduktív állapotba való átmenetet jelöli.

Klimax szindróma: A menopauzát kísérő tünetek fennállásának időszaka.

Premenopauza: A premenopauza kifejezést gyakran kétértelműen használják. Egyrészt a menopauza előtti egy-két évre vonatkozóan, másrészt a menopauzát megelőző reproduktív időszak egészére. A Tanács azt ajánlotta, hogy ezt a kifejezést következetesen az utóbbi értelemben, vagyis a reproduktív időszak megjelölésére használják a későbbiekben.

Posztmenopauza: A posztmenopauza kifejezés az utolsó menstruációt követő időszakra vonatkozik függetlenül attól, hogy a menopauza természetes, vagy mesterséges beavatkozás miatt következett be.

Korai menopauza: A korai menopauzát ideális esetben úgy kellene definiálni, mint a menopauza, ami olyan korban történik, ami a referencia-populációra vonatkoztatott középérték alatt, az eloszlás standard deviációjának (szórásának) legalább kétszeresével helyezkedik el. Gyakorlatban, a természetes menopauza bekövetkezésének idejét leíró koreloszlásra vonatkozó megbízható becslések hiányában a fejlődő országokban a 40 éves kort használják gyakran, önkényesen megválasztott pontként, ami előtt a menopauza korainak tekinthető.

Indukált menopauza: A menstruáció megszűnése külső beavatkozás következtében. Ilyen eset például a mindkét petefészek műtéti eltávolítása (hysterectomia) vagy a petefészkek működésének károsodása (pl.: kemoterápia, sugárkezelés) következtében.

Üdv.: Inci

 

Forrás: http://www.imsociety.org/menopause_terminology.php

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook