Változókor okai

Bár a változókorra sokan úgy tekintenek, mint egy hívatlan vendégre, az érkezésének vannak előjelei. Ezeket a legtöbben nem ismerik fel, vagy nem vesznek róluk tudomást, betudják az időjárási fronthatásnak, a stresszes életkornak, stb. Ezek a jelek esetenként már a harmincas éveink végén, de többnyire a negyvenes évek elején, közepén jelentkeznek. 

A változókor alapvetően a hormonrendszer átrendeződésének az időszaka, csúcspontja pedig a menopauza, amikor a petefészkek befejezik a petesejtek és a női nemi hormonok termelését és a női nemi ciklus végleg abba marad.

A változókor kezdetének és a menopauza bekövetkezésének nem csupán a petefészkek kimerülése az oka. A női nemi működés kezdetét az idegrendszer és a gének, ritmusát pedig az agy belső órája szabja meg. A hormontermelésért tehát a szervezetben egy egész rendszer a felelős, amit endokrin rendszernek nevezünk, ami szoros kapcsolatban áll egy másik fontos rendszerrel, az idegrendszerrel. Az endokrin rendszernek több, az emberi szervezetben található, hormonokat termelő mirigy a része.

A NŐI ENDOKRIN RENDSZER 

Hypothalamus

A szervezet három nagy rendszerének, az idegrendszernek, az immunrendszernek és az endokrin rendszernek a szálai itt futnak össze. Az endokrin rendszer főparancsnokaként olyan hormont termel, ami az agyalapi mirigyben megindítja az endokrin mirigyeket serkentő hormonok termelését. 

Tobozmirigy

A szervezet belső órájának is tekinthetjük, szabályozza az alvás-ébrenlét ritmusát. Melatonint termel, ami hatással van lelkiállapotunkra és teljesítőképességünkre.

Hipofízis

Más néven agyalapi mirigy. Fő feladata más endokrin mirigyek irányítása. E mellett a reprodukciós rendszer két alapvető hormonjának kiválasztásáért felel:

  1. tüszőserkentő hormon (filliculus stimuláló hormon – FSH)
  2. luteinizáló hormon (LH)

 

Pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy

A légcső két oldalán elhelyezkedő 1-1 lebenyből áll. Két, a normál anyagcsere-folyamatokhoz szükséges hormont, a T3-at és a T4-et állítja elő. A lebenyekben elhelyezkedő mirigyek termelik azokat a hormonokat, amelyek a vérben keringő kalcium mennyiségét növelik. 

Hasnyálmirigy

A vércukorszintet szabályozó hormon, az inzulin előállításáért felelős. Ennek segítségével épül be a sejtekbe a cukor. 

Mellékvesék

A vesékre lapulnak, kéregből és velőből állnak. A mellékvesekéreg több hormont is termel, köztük nemi hormonokat; ösztrogént és androgént. Az androgén jellemzően férfi hormonnak is mondható, de szerepe van a női hormonháztartásban is. Menopauza után néhány androgén, mint a dehidroepiandroszterin (DHEA) és az androsztendion gyenge hatású ösztrogénné, ösztronná alakul. Ezzel a petefészek ösztrogéntermelésének leállása után a test fő ösztrogénforrásává válik.


Petefészkek

A petefészkek a hipofízis által termelt tüszőserkentő és luteinizáló hormonok hatására ösztrogént, progeszteront és tesztoszteront termelnek. Tovább: A petefészkek hormonjai

A hormonális rendszer működését nagyban befolyásolja a petefészkek, mint hormontermelő szervek pubertáskori bekapcsolódása. Ez olyan nagy horderejű változásokat indít be a lányok szervezetében, amelyek hatására megváltozik a külső megjelenésük, a viselkedésük, befolyásolja a teljesítményüket, a hangulatukat, hatással van az önértékelésükre, a világhoz való hozzáállásukra. A lány nővé válik. De legalább ekkora változást idéz elő az említett szervek 50 éves kor körüli fokozatos leállása, amit változókornak nevezünk. 

A női nemi működésnek sajátos ritmusa (ciklikusság) van, ami átlagosan 28 naponként ismétlődik. Ez a ciklikusság az első menstruációs vérzéssel (menarche) kezdődik, kb. 10-15 éves kor között, és az utolsó menstruációval (menopauza) ér véget kb. 48-52 éves kor között. A ciklus első napja egyben a menstruáció első napja. 

Általánosan elfogadott nézet, hogy a nemi ciklus 28 napos. Ez azonban nem mindenkinél van így. A 21-35 naponként szabályosan ismétlődő ciklus is normálisnak tekinthető. Azonban bármilyen hosszú is a ciklus, a második fele mindig 14 napig tart. Mindegy, hogy valakinek hosszabb, vagy rövidebb idejű a ciklusa, minden esetben az első rész válik hosszabbá, vagy rövidebbé. A második rész továbbra is közel 14 napos marad. 

A női menstruációs ciklus

 

A hipotalamusz kiválasztja az ún. GNRH hormont,
ami a vér útján jut a hipofízisbe.

A GNRH hatására a hipofízis ún. gonadotrop,
vagy serkentő hormonokat választ ki. Ezek:
tüszőérlelő hormon (FSH) és
sárgatestérlelő hormon (LH).

Az FSH hatására a petefészekben számos tüsző (follikulus) érése indul meg.
Közülük az egyik tüsző dominánssá válik és tovább érik.
A tüszők ösztrogént termelnek, a méh nyálkahártyája gyarapodik,
a vér ösztrogénszintje nő.

Az ösztrogénszint emelkedésére válaszul a hipotalamusz és a hipofízis kevesebb FSH-t termel.

A ciklus közepéhez közeledve a megemelkedett ösztrogénszint hatására
a hipotalamusz és a hipofízis
nagy mennyiségű luteinizáló hormont (LH) bocsát ki.

Az LH-szint emelkedése tüszőrepedéshez vezet,
a pete kiszabadul és a petevezetékbe kerül.
A tüszőrepedés a női ciklus legfőbb eseménye,
amely befolyásolja a termékenységet és a női egészséget.

A megrepedt tüsző sárgatestté (corpus luteum) alakul,
ami nagy mennyiségű progeszteront (sárgatesthormon) termel.
Megtermékenyülés esetén elősegíti a pete beágyazódását
és további fejlődését.

Amennyiben a pete nem termékenyül meg,
a vér ösztrogén és progeszteron szintje csökken,
a méh nyálkahártyája (endometrium) vérzés kíséretében leválik (menstruáció)
és a hüvelyen keresztül a külvilágba távozik.

Az ösztrogén csökkenése hormontermelésre készteti a hipotalamuszt.

Amint látható, a női nemi ciklus összetett folyamat, többszintű hormonális szabályozás alatt áll. Egyetlen apró eltérés megzavarhatja a menstruációs ciklus rendjét és akár a hormonrendszer egészére is hatással lehet.

Mi van másképp változókorban?

A változókor időszakára a petefészkek elhasználják a legtöbb tüszőt, a hormonreceptoraik megfogyatkoznak, a hormontermelésük hullámzóvá válik, majd alább hagy. Az ösztrogén- és progeszteronszint csökkenésére a hipofízis egyre csak fokozza a gonadotrop hormonok (FSH, LH) termelését, hogy a petefészkek működését serkentse. A vérben megnövekedett tüszőérlelő és sárgatestérlelő hormonok azonban egyre kevésbé képesek a petefészkeket stimulálni, ugyanakkor a szervezetben többféle zavart is okozhatnak;

  • menstruációs zavarok,
  • a hangulatingadozás
  • a pajzsmirigy működés rendellenesség,
  • a csontok szilárdságának csökkenése,
  • a zsíranyagcsere zavarok
  • a vércukorszint ingadozás

A petefészkek érzéketlensége miatt a vér ösztrogénszintje lecsökken, a menstruációs ciklusok rendje felborul és kezdetét veszi a változókor első szakasza, a perimenopauza, ami átvezet a vérzéshiányos életkorba (menopauza). A vérzés teljes elmaradásával pedig bekövetkezik a posztmenopauza.

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook