A változókor szakaszai

A változókor – ahogy a nevében is benne van – nem egyetlen eseményre, sokkal inkább egy időszakra utal, amely akár 8-10 évet is felölelhet. Ezért is pontosabb a klimax kifejezést használni, ami időszakot jelöl, szemben a menopauza kifejezéssel, ami a menstruációs ciklus végleges megszűnésére utal, és egyetlen időpontra vonatkozik. 

A változókor hátterében hormonális változások állnak, amelyek gyakran igen hektikus ingadozást mutatnak, míg végül beállnak a kiegyensúlyozott, de csökkent termelődésre. A hormonális változások alapján a változókor folyamata szakaszokra bontható. Ezek a szakaszok a következők lehetnek: 

Korai menopauza

> 40

Korainak tekintjük a menopauzát, ha már a 40. életév előtt bekövetkezik. A korai menopauza felismerése és a tünetek beazonosítása hosszabb időt vehet igénybe, éppen azért, mert fiatal korban jelentkezik, amikor a legkevésbé számít rá az illető.

Perimenopauza

40-52

A „peri” előtag jelentése: körül, körüli. Ez tehát a menopauza, vagyis a menstruáció megszűnését megelőző évek és az azt követő egy év együttese. A reprodukciós évek fokozatos átmenetének időszaka (változókor) átlagosan 8-10 évet ölel fel, amely időszak alatt – egyénenként eltérő mértékben – a legtöbb változókorhoz köthető tünet jelentkezik.

Menopauza

48-52

A szó jelentése: utolsó menstruáció. Akkor lehet teljes biztonsággal kijelenti, hogy egy nőnél bekövetkezett a menopauza, ha az utolsó menstruációt követő 12 hónap vérzés mentesen telik. Az életkorral járó természetes biológiai okból bekövetkezett menopauzát szokás élettani menopauzának nevezni. A magyarországi nőknél ez átlagosan 48-52 éves korban következik be.

Késői menopauza

55 <

Későinek számít a menopauza, ha az a nő 55. életéve után következik be.

Posztmenopauza

55 <

Ahogyan arra a „post” előtag is utal, ez a menopauza utáni időszak. Ez a periódus az utolsó menstruációt követő éveket jelöli, amibe a perimenopauza második fele is bele tartozik és az élet végéig tart. Egyéntől függően ez az időszak akár 30-40 év is lehet.

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook