VÁLTOZÓKOR SZAKASZAI

A változókor szakaszai

A változókor – ahogy a nevében is benne van – nem egyetlen eseményre, sokkal inkább egy időszakra utal, amely akár 8-10 évet is felölelhet. Ezért is pontosabb a klimax kifejezést használni, ami időszakot jelöl, szemben a menopauza kifejezéssel, ami a menstruációs ciklus végleges megszűnésére utal, és egyetlen időpontra vonatkozik. Bővebben: » Mi a változókor?

A változókor hátterében a hormonális változások állnak, amelyek gyakran igen hektikus ingadozást mutatnak, míg végül beállnak a kiegyensúlyozott, de csökkent termelődésre. A hormonális változások alapján a változókor folyamata szakaszokra bontható.

premenopauza – a változókort megelőző évek

A „pre” előtag előttit, megelőzőt jelent. Ez a kifejezés tehát az első menstruációt követő termékeny évekre vonatkozik, amikor a menstruációs ciklus szabályos. Ez a nők többségénél általában 12-14 éves kortól (az első tüszőrepedéstől, amelyet az első menstruációs vérzés, a menarche követ) többnyire 35–40 éves korig terjed.

korai menopauza (POF)

Korainak tekintjük a menopauzát, ha már a 40. életév előtt bekövetkezik. A korai menopauza felismerése és a tünetek beazonosítása hosszabb időt vehet igénybe, éppen azért, mert fiatal korban jelentkezik, amikor a legkevésbé számítana rá az illető.
Bővebben: » Korai menopauza

latrogen menopauza

A nem természetes okból, hanem külső hatásra bekövetkező menopauza. Ilyen külső hatás lehet: sebészeti beavatkozás, sugárterápia, kemoterápia.

perimenopauza

A „peri” előtag jelentése: körül, körüli. Ez tehát a menopauza, vagyis a menstruáció megszűnését megelőző és követő 2-3 évet jelenti. A kezdetét csak utólag lehet megállapítani, amikor már ismert a menstruáció megszűnésének ideje. A reprodukciós évek (változókor) fokozatos átmenetének időszaka átlagosan 8-10 évet ölel fel, amely időszak alatt – egyénenként eltérő mértékben – a legtöbb változókorhoz köthető tünet jelentkezhet.
Bővebben: » Perimenopauza

menopauza

A szó konkrét jelentése: utolsó menstruáció. Ez az az időpont, amely az összes többit befolyásolja. Akkor lehet teljes biztonsággal kijelenti, hogy egy nőnél bekövetkezett a menopauza, ha az utolsó menstruációt követő 12 hónap vérzés mentesen telik. Tehát bármennyire is jelentős ez a dátum, csak utólag lehet meghatározni. Az életkorral járó természetes biológiai okból bekövetkezett menopauzát szokás élettani menopauzának nevezni. A magyarországi nőknél ez átlagosan 48-52. éves korukban következik be.

késői menopauza

Későinek számít a menopauza, ha az a nő 55. életéve után következik be.

posztmenopauza – a változókor utáni évek

Ahogyan arra a „post” előtag is utal, ez a menopauza utáni időszak. Ez a periódus az utolsó menstruációt követő éveket jelöli, amibe a perimenopauza második fele is bele tartozik és az élet végéig tart. Egyéntől függően ez az időszak akár 30-40 év is lehet.
Bővebben: » Posztmenopauza