Mi a korai menopauza?

Sok nő úgy gondolja, hogy a változókor valamikor az 50. születésnapja körül következik be. Ez a legtöbb nő esetében így is van. Azt viszont kevesen tudják, hogy a menopauza korábban, akár 40 éves kor előtt is bekövetkezhet. A petefészkek működésének 40 éves kor előtti leállását korai menopauzának nevezik. Ezerből 1 nőnél már 30 éves kora előtt, vagy még korábban is előfordulhat.

Mivel ez az átmenet a vártnál sokkal előbb történik, a tünetek kései beazonosítása miatt a korai menopauza sok nehézséget okozhat.

A korai menopauza tünetei

Általánosságban elmondható, hogy a korai menopauza tünetei megegyeznek a rendes menopauza tüneteivel, bár érdemes megjegyezni, hogy minden nőnek más-más változókori tapasztalata van.

A korai menopauza leggyakoribb tünetei a következők:

A korai menopauza okai

A korai menopauza oka nem minden esetben azonosítható, de az alábbi felsorolásban szereplő okok előidézhetik a változókor idő előtti bekövetkezését.

 • Petefészek műtéti eltávolítása (ovariectomia)
  A korai menopauza leggyakoribb kiváltó oka. Csak akkor következik be, ha mindkét petefészket teljes egészében eltávolították. Erre többnyire petefészek-daganat, kismedencei gyulladásos megbetegedés miatt kerül sor.
 • Méheltávolítás (hysterectomia)
  Bár a méh eltávolítása önmagában nem okoz korai menopauzát, a tapasztalat azt mutatja, hogy méheltávolítás miatt a petefészkek működése átlagosan 5 évvel korábban visszaesik, leáll.
 • Petevezeték lekötés
  A petevezetékek lekötése nem befolyásolja a petefészkek működését. Amennyiben a beavatkozást követően mégis csökken a petefészkek hormontermelése, nagy valószínűséggel vérellátási probléma állhat fenn.
 • Sugárkezelés, kemoterápia
  Az alhasi területeket érintő sugárkezelés, vagy némely kemoterápiás kezelés olyan mértékben sokkolja a szervezetet, hogy felborul a hormonháztartás működése, ami korai menopauzát idézhet elő.
 • Mumpsz
  A közismert gyermekbetegség a mumszvírus – ha nem is gyakran – megtámadhatja a petefészkeket, ami súlyos, helyrehozhatatlan következményekkel, korai menopauzával járhat.
 • Autoimmun reakció
  Az autoimmun betegségek (pl.: sokízületi gyulladás, lupus) következtében a szervezet olyan antitesteket termel, amelyek a petefészkeket idegen szövetként érzékelik és megtámadják. Ennek következtében a petesejt termelés leáll, ezzel együtt csökken a női hormonok mennyisége, ami korai menopauzához vezet.
 • Petefészek kimerülés
  Helytelen életmód, krónikus stressz, vagy táplálkozási zavarok miatt a petesejtek mennyisége és minősége visszaeshet, ami a női nemi hormonok termelésének zavarát, korai menopauzát okozhat.

latrogen menopauza
A nem természetes okból, hanem külső hatásra bekövetkező menopauza. Ilyen külső hatás lehet: sebészeti beavatkozás, sugárterápia, kemoterápia

A korai menopauza hatásai

A korai menopauza legsúlyosabb következménye a termékenység megszűnése, a fogamzásképes időszak lerövidülése. Azoknak a nőknek, akik szeretnének gyermeket, különösen nagy lelki megrázkódtatást jelenthet, ha fiatal korukban meddővé válnak. De a termékenység elvesztése azoknak a nőknek is súlyos érzelmi megterhelést okozhat, akik már nem vágynak gyermekáldásra.

A korai menopauza következtében leggyakrabban fellépő pszichés problémák:

 • önértékelési zavarok,
 • alacsony önbecsülés,
 • hangulatingadozás,
 • szorongás,
 • depresszió.

 A lelki megrázkódtatások következtében fellépő tünetek alapvetően sok kellemetlenséggel járhatnak és számos betegséget idézhetnek elő. E mellett a csökkent ösztrogénszint miatt a korai menopauzától szenvedő nők szervezetében rövidebb ideig van jelen az ösztrogének legértékesebb fajtái. Ennek következtében számukra magas kockázati tényezőt jelent bizonyos betegségek, pl.: csontritkulás, paradontális betegségek, szürkehályog, vastagbél és petefészekrák kialakulása. 

A korai menopauza nagyon nehéz időszakot jelenthet egyes nők életében. Az előbb említett tünetek és azok egészségkárosító következményei miatt is komolyan kell venni. Éppen ezért fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor – életkortól függetlenül – a nők vegyék figyelembe a korai menopauza fennállásának eshetőségét és kérjenek orvosi segítséget, hogy megfelelő kezelést kapjanak.

Korai menopauza kezelése

Amikor a korai menopauza ténye kétséget kizáróan bebizonyosodik, a nőknek egy sor fizikai és érzelmi változással kell szembenézniük. A korai menopauzában szenvedő nők csak kevesebb ideig élvezhetik a jótékony ösztrogének védő hatásait, amelynek következtében a hormonhiány miatti betegségek (csontritkulás, szív- és érrendszeri betegségek, szürkehályog, stb.) kockázatának fokozottabban vannak kitéve. Szerencsére nem feltétlenül kell szenvedni a tünetektől, számtalan módszer áll rendelkezésre, amely a tünetek időtartamát és súlyosságát csökkenti, vagy megszűnteti. 

A korai menopauza kezelésének módszerei:

 • Életmódváltás
  Az életmódváltás jelenti a legkisebb kockázatot, ugyanakkor a legnagyobb elkötelezettséget és fegyelmet követeli. Olyan módszerek, mint a rendszeres testmozgás, a meditáció, a masszázs, vagy a diéta nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a változókorban lévő nők visszanyerjék a testi-lelki egyensúlyukat. Ehhez azonban a módszerek összehangolt és következetes alkalmazására van szükség. Fontos tudni, hogy az életmódváltás önmagában nem elegendő a súlyos tünetek enyhítésére.
 • Alternatív gyógymódok
  A természetes és alternatív gyógymódok széles skálája kínálkozik az idejekorán jelentkező változókori tünetek enyhítésére. Ez a megközelítés sok nő számára nagyon hatékony lehet.
 • Gyógyszeres kezelések
  Néhány nő számára a tünetek enyhítése és az életminőség javítása miatt indokolt lehet az orvosi beavatkozás. Ha ez megtörténik, valószínűleg a gyógyszeres kezelés a legkézenfekvőbb választás. A lehetőségek közül a hormonpótló terápia (HRT) a legnépszerűbb. Sajnos a HRT bizonyos esetekben súlyos egészségügyi kockázatot jelent, ezért mindenképpen szükséges az előzetes alapos kivizsgálás és állapotfelmérés, valamint a terápia alatti folyamatos orvosi ellenőrzés. 

Minden nő egyedi, mindenki másféle nehézségekkel küzd változókorban, ezért mindenkinek más-más módszer vezethet eredményre a korai menopauza tüneteinek kezelésében. Az életmódbeli változások és az alternatív gyógyászat kombinációja a legtöbb nő számára optimális megoldás a jó közérzet és a harmónia eléréséhez. Mivel a beavatkozások többsége tartogat némi kockázatot, mindenképpen fordulj orvoshoz, mielőtt bármilyen kezelés mellett elköteleződnél.

Facebook