MI A VÁLTOZÓKOR?

Mi a változókor?

A változókor, akár egy hívatlan vendég, egyszer csak szó nélkül beállít és jó darabig marad. (…és távozáskor magával viszi a családi ezüstöt.) Pedig senki sem hívta. Van, amikor óvatosan, lépésről lépésre jelentkezik, akár a mesebeli farkas, aki apránként jutott be a gidák házába, hogy aztán felfalja őket. Brrr. Viszont olyan is van, akinél ajtóstul ront a házba és a maga agresszív, tolakodó módján akkora bulit csap, mint egy rock zenekar és kísérete.

A nők életében a változókor az átmenet ideje, amit a petefészkek által termelt női nemi hormonok (ösztrogén és progeszteron) mennyiségének csökkenése, majd teljes megszűnése vált ki. Az említett hormonok fogyatkozása vagy hiánya során bekövetkezett változások sorozata a szervezet egészét érinti. Hatással lehet a nők fizikai, érzelmi, intellektuális és pszichés állapotára egyaránt. A változások következtében fellépő tünetek előfordulása, időtartama és erőssége egyénenként jelentős eltérést mutat. A nők mintegy 75 %-a tapasztal számottevő jelét a változókornak. Egyetlen közös pont a menstruációs vérzés elmaradása.

A változókor rendszerint a 45-55 év közötti életkorban jellemző, ám a petefészkek működésének megszüntetése vagy valamilyen rendellenesség miatti eltávolítása is előidézheti.

A változókor szokásos megnevezése még a menopauza vagy a – sok esetben pejoratív értelemben használt – klimax.

  • A menopauza kifejezés tulajdonképpen egy szóösszetétel. A „meno” előtag hónapot, ciklust jelent, a „pausa” pedig szünetet. Az értelmezés szerint itt a havi ciklus szüneteléséről van szó, ami tulajdonképpen egyetlen napot jelent. Azt, amikor az utolsó menstruáció bekövetkezik. Orvosi meghatározás alapján a menopauza akkor áll be, amikor egy nőnek a havi ciklusa 12 egymást követő hónapban szünetel. Ebből következik, hogy ez a dátum csak utólag állapítható meg.
  • A klimax szó ezzel szemben érzékletesebben tükrözi a valóságot. A görög eredetű szó a változó korra, mint kritikus időszakra (klimakterion = sorsdöntő fordulat) utal.
  • A változókor azonban a legkifejezőbb mind közül (ezúton is megmutatkozik a magyar nyelv csodája), mert utal a változásokkal teli korszakra, amit a nők többsége átél, egyben magában foglalja a teljes folyamatot az első tünetektől (perimenopauza) a lezárásig (posztmenopauza).

A női hormonok (ösztrogén és progeszteron) csökkenésének korai tünetei közé tartoznak – elsőként a leggyakoribb és legismertebb – a hőhullámok, az éjszakai izzadás, súlygyarapodás, ingerlékenység, gyengülő koncentráció, feledékenység, fáradékonyság, fejfájás, ízületi fájdalmak, húgyúti problémák.

A változókori tünetek 5-10 éves periódusa alatt akár teljesen megszűnhetnek, hosszú távon viszont sok esetben növeli a szívbetegségek és csontritkulás kockázatát, a vérnyomás és koleszterinszint emelkedését.
A változókor tüneteiről bővebben itt olvashatsz: Változókori tünetek

Bár a változókor önmagában nem betegség, kétség kívül kritikus korszaka a nők életének. Egyrészt súlyos, az életminőséget rossz irányba befolyásoló tünetekkel járhat, másrészt a változókorban figyelmen kívül hagyott tünetek, problémák hosszabb távon akár végzetes betegségek kialakulásához vezethetnek.
A változókor kockázatairól bővebben itt olvashatsz: Változókor kockázatai

A változókor sok tekintetben a „ciki faktorba” tartozik, mert összefügg az öregedéssel, mi több felgyorsítja annak folyamatát. S ami a legrosszabb, nem lehet titokban tartani, hisz a kívülálló számára szemmel látható jelei is vannak; az arcbőr kiszárad, ráncosodik, petyhüdté válik, a haj fénytelen, őszül, a testsúly növekszik, a testalkat eldeformálódik, egyszóval a korábban fiatalos, csinos nők akár teljes megjelenése is átalakulhat. A tükörben néhány hét vagy hónap elteltével már nem ugyan azt a nőt látja, akit addig. Olyan ez, mint egy piti kis árulása a testnek a lélekkel szemben, ami még mindig fiatal.

A tehetetlenség érzése, ami azért alakul ki, mert rajtunk kívül álló okok miatt nincs befolyásunk a saját testi változásainkra, gyakran lelki problémákat okoz. Van, aki elveszíti az önbizalmát, értéktelennek, nőietlennek érzi magát. Ha ezzel együtt jár a gyerekek „kirepülése” a családi fészekből az könnyen előidézheti, hogy a nő fölöslegesnek érzi magát. A magány és elhagyatottság érzését növelheti, ha a társa is hasonlóan nehéz életszakaszát éli. Változókorban a személyes krízist gyakran tetézik párkapcsolati konfliktusok, elhidegülés.

Ezt látva a helyzet valóban kétségbeejtő. S bármennyire is úgy tűnhet, a változókor beköszöntével elindulunk a lejtőn, mégsem szükségszerű, hogy a hanyatlás kezdetét jelentse. Már csak azért sem, mert a változókor után a nők átlagosan 30 évet élnek. Ugye egyet értünk, abban, nem mindegy, hogy milyen lelki és fizikai állapotban töltjük el azt a 3 évtizedet?

Az első és legfontosabb, hogy tudomásul vegyük; változókorba léptünk. Legyünk tisztában ennek minden velejárójával. Aki tájékozott és felkészül a változókor fogadására, könnyebben birkózik meg a tünetekkel, a változással, hisz tudja, hogy mi miért történik, mit tehet a kellemetlenségek ellen. A felkészüléssel egyúttal időt is nyerünk arra, hogy a változásokat könnyebben viseljük.

Ha középkorú nő vagy, ne hagyd, hogy az oldalvonalra száműzzenek!

Bármennyire is félelmetes, be kell látnunk, hogy az élet változások sorozata. Az idő múlása a születésünk pillanatától kezdve mindenkin nyomot hagy. Szerencsére ma már egyetlen nőnek sem kell ölbe tett kézzel végig néznie, hogy a teste hogyan amortizálódik nap, mint nap. Bár a folyamatot nem lehet teljes egészében megállítani, viszont sokat lehet tenni a lelassításáért.

A nőiesség nem azonos a termékenységgel. A menzesz elmaradásával egyetlen nő sem szűnik meg nőnek lenni. S bármennyire is kellemetlenek, vagy olykor kínzóak a tünetek, minden nőnek joga és lehetősége van arra, hogy méltósággal viselje a korral járó változást, és eközben megőrizze nőiességét, önbecsülését. Sokat tehetünk az önértékelésünk növeléséért, ha odafigyelünk külső megjelenésünkre. Bár fiatalabbak nem leszünk, ápoltsággal, egy fiatalos frizurával, előnyös sminkkel, kényelmes és divatos öltözködéssel igenis lehetünk 40 felett is igényes és kívánatos nők.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy milyen stratégiát választ a változókor megéléséhez. Van, akinek elegendő, ha változtat az életmódján, vagy alternatív gyógymódokat vesz igénybe. Vannak azonban, akiknek orvosi segítségre van szükségük.

A hormon terápia és az azzal járó szörnyű mellékhatásokról szóló híresztelések sokakat elriasztanak attól, hogy igénybe vegyék az orvos segítségét, mondván: az orvos úgyis csak a hormon terápiában gondolkodik. Ám ez nem feltétlenül van így. Az orvost pedig nem csak a kezelés, de a diagnosztizálás miatt is mindenképpen érdemes felkeresni. Már csak azért is, mert a jelentkező tünetek nem csak a változókor, hanem egyéb betegség előjelei is lehetnek. Jobb biztosra menni és felkeresni a szakembert, hogy ő állapítsa meg a változókor tényét és kizárja egy esetleges betegség előfordulását.

Aki pedig nem akar hormonpótló gyógyszereket szedni, annak jó hír, hogy egyéb megoldás is létezik. Rengeteg természetes módszer, gyógynövény, étrend- és mozgásprogram, meditációs és relaxációs technika segíti a tünetek hatékony és sikeres kezelését.
A változókor kezeléséről itt olvashatsz bővebben: Változókor kezelése

A változás kora nem a vég, hanem a hátralévő élet kezdete.

A változókor elkerülhetetlen, tetszik, nem tetszik, mindenkinek át kell esnie rajta. Azok a nők, akik azt gondolják, hogy kizárólag a fiatalok lehetnek szépek és sikeresek, a negyvenes éveikre sok csalódással kénytelenek szembe nézni. Ezzel viszont csak önmaguknak ártanak. Ezért a legtöbb, amit tehetünk, hogy elfogadjuk. Mert az, hogy az életkorral járó változásokat miként éljük meg fizikailag és lelkileg, kizárólag rajtunk múlik. Itt a VáltozókorKlub.hu weboldalon arra törekszünk, hogy olyan tanácsokat, ötleteket adjunk, amelyek segítenek, hogy a változás a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon.

A hozzáállás mellett fontos, hogy nyissunk nőtársaink felé, nyissunk a világ felé és merjünk róla beszélni. Az ostoba szemérmeskedés súlyos válság előidézője lehet. E helyett inkább vállaljuk fel a problémáinkat, és bátran kérjünk segítséget, ha szükséges.