A FIATALÍTÓ MARMA ARCMASSZÁZS

Szerző: | VÁLTOZÓKOR

Az köztudott, hogy az arcunk bővelkedik idegvégződésekben, és a frissítő arcmasszázs is fénykorát éli. A marma masszázs alkalmazásával azonban szintet léphetünk és hatékony módszere lehet a változókorban oly gyakori bőrszárazság, karikás, táskás szemek, petyhüdt bőr kezelésének.

A marma masszázs az 5000 éves indiai gyógyító rendszeren, az ajurvéda része. Ez a holisztikus gyógyító eljárás magában foglalja az egészséges életmód (táplálkozás, jóga, meditáció, masszázs, stb.) és a gyógynövények alkalmazását a jó egészség megőrzése és helyreállítása céljából.

Az arc marma pontjainak rendszeres stimulálása holisztikus kezelés nem csak az arc, de a test, az elme, és a lélek gondozására.

Az ajurvéda két irányelve egyrészről, hogy az elme és a test összekapcsolódik, másrészről, hogy az elme hatással van a test öngyógyító folyamataira. Az indiai ajurvéda felismerte azt is, hogy a test különböző részei mikrorendszerek, amelyek magukon hordozzák a test kicsinyített mását. Ilyen mikrorendszer például az arc, a fül, vagy a talp. E mellett arra is rájöttek, hogy a test bizonyos pontjai (marma) és a szervek között kapcsolat van. E kapcsolatok manipulálásával megszüntethető az energiapangás, vagy energia blokk, ami által helyreállítható az energia szabad áramlása, ami a test egészséges működésének az alapja. A test energetikai rendszerével való gyógyító munka tehát felér a fizikai test gyógyításával.

Mik azok a marma pontok?

A rejtett, vagy titkos pontoknak is nevezett marma pontok testszerte megtalálhatók és az energiavezetékeken, az ún. nádikon keresztül kapcsolódnak a csakrákhoz. Az emberi testben 107 marma pont található. A lábakon és a karokon 11-11, a mellkas és a has területén 12, a háton 14, a nyakon és a fejen pedig 37. A marma pontok úgy működnek, mint egy apró érzékelő, érintésre bekapcsolnak és megvilágítják a hozzájuk tartozó szervet.

Orvosi szempontból idegrendszeri pontokként ismerik őket, amelyekről köztudott, hogy stimulálják a nyirokrendszert és növelik az immunitást, miközben enyhítik az izommerevséget és fokozzák a keringést.

Kapcsolat a marma pontok és az egészségünk között

Amikor az életenergia a nádikon keresztül szabadon áramlik, akkor jó egészség tapasztalható. Ha az energia áramlása valamilyen oknál fogva lelassul, vagy blokkolódik, az egészség meggyengül.

Számos tényező okozhat akadályokat, ideértve a feldolgozott élelmiszereket, a túlhajszoltságot és az alváshiányt, a mozgásszegény életmódot, a környezeti mérgeket, vagy a túl sok mesterséges megvilágítást. A marma pontok aktivizálásával és a blokkok feloldásával gyakran jelentős javulás tapasztalható az egészséget és a közérzetet illetően.

Miért a marma arcmasszázs?

Az ajurvedában a fej (Shirah) a három legfontosabb marma közé tartozik (Trimarmas). Egyúttal a legértékesebb testrésznek is tekintik, mivel a legfőbb életenergia (prána), valamint az összes érzékszerv (indriya) egyaránt a fejen található. Úgy gondolják, ha megőrizzük a fej egészségét, azzal az egész test egészséges marad. Mivel a prána az egész testben áramlik, az arcmarma pontmasszázs hatása az egész testben érezhető. Ez a kezelés tehát nem a hiúságról szól. Valójában a fizikai egészségen túl a szellemi és a lelki állapotunkra is jótékonyan hat. Az ayurvédikus önmasszázs és arcmarma masszázs az egyik legkönnyebben elérhető módja annak, hogy szeretetet és törődést adjunk magunknak!

arc marma pontok

A marma arcmasszázs előnyei

Az arcmasszázs frissesség és fiatalság érzetet nyújt, megőrzi a bőr puhaságát, rugalmasságát. Elősegíti a bőr feszességét, késlelteti a ráncok kialakulását, kisimítja a kisebb ráncokat, enyhíti a mélyebb barázdákat, ezáltal fiatalosabb arckifejezést biztosít. Ezen kívül növeli az arc bőrének vérkeringését, serkenti a méreganyagokat elszívó nyirokcsatornák munkáját, javítja a bőr színét és az általános megjelenést. A marma arcmasszázs azonban nem csupán az arcra, hanem az egész szervezetre kifejti jótékony hatását, amelyet kutatások is igazoltak.

A marma arcmasszázs szervezetre gyakorolt lehetséges hatásai a következők:

 • frissíti, üdévé varázsolja a bőrt,
 • növeli az általános immunitást,
 • oldja az érzelmi blokkokat,
 • serkenti a vérkeringést az egész testben,
 • növeli az energiaszintet,
 • fokozza a méregtelenítő folyamatokat,
 • enyhíti a fájdalmakat,
 • javítja az emésztési folyamatokat,
 • oldja a feszültséget
 • enyhíti a stressz hatásait,
 • ösztönzi a nyugodtabb alvást,
 • fokozza a kreativitást,
 • kiegyensúlyozza az dósákat
 • kisimítja a ráncokat,
 • lelassítja az öregedési folyamatokat,
 • elősegíti a belső béke érzését,
 • támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait.

A hatás fokozható a célzottan kiválasztott gyógynövényekkel, illóolajokkal dúsított masszázsolajok alkalmazásával. A masszírozás ezek felszívódását és a hatóanyagok hasznosulását is elősegíti, amelyek jobban táplálják, hidratálják a bőrt a mélyebb rétegekben is.

Hogyan lehet megnyitni a marma pontokat?

A marma pontok megnyitása és aktiválása néhány finom érintés rendszeres alkalmazásával egyszerűen megoldható. A kezelést a bőr tisztításával indítsd, majd oszlass el a bőrödön kb. ½ teáskanálnyi olajat.
Az olaj kiválasztásánál keress könnyű, természetes alapanyagból készült, kevésbé komodóképző, nyugtató hatásút, mint amilyen a jojobaolaj.
A simító mozdulatok mindig az arc középvonalától kiindulva felfelé és kifelé irányuljanak.
A marma pontokat ujjbeggyel 3 másodpercig enyhén nyomva tartva stimulálhatod. A marma arcmasszázs során alkalmazott enyhe nyomás hozzájárul a test energiarétegének eléréshez és aktiválásához. Körkörös mozdulatokat alkalmazva befolyásolható az energia áramlása.

 • az óramutató járásával megegyező irányban az energiaáram növelhető, az élénkítő hatás érdekében,
 • az óramutató járásával ellentétes irányban az energiaáram csökkenthető, a nyugtató hatás érdekében.

A masszázs végeztével hagyd a bőrödön beszívódni az olajat. A felesleget puha törölközővel letörölheted.

Ez a videó bemutat néhány marma pontot az arcon.

Az ajurvédikus marma arcmasszázs egyszerű és bármikor elvégezhető. Reggelente kellemes nap indítást és megnyugtató esti levezetést jelent. Érdemes naponta néhány percet rászánni és élvezni a marma arcmasszázs számtalan előnyét.

Forrás:
www.dermveda.com/articles/rejuvenate-your-skin-with-ayurvedic-facial-massage
www.maryannweeks.co.uk/facial-ayurveda-marma-points-for-younger-looking-skin-stress-relief/
www.banyanbotanicals.com/info/blog-the-banyan-insight/details/natural-beauty-ayurvedic-face-massage-and-marma-points/

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

 • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
 • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook