VÁLTOZÓKORI TÜNETEK: RENDSZERTELEN MENSTRUÁCIÓ

Szerző: | VÁLTOZÓKOR, VÁLTOZÓKORI TÜNETEK

A nők életében a rendszertelen menstruáció akár többször is előfordulhat. Ennek hátterében állhat életmódot érintő változás, egészségügyi probléma, hormonális ingadozás, valamint a változókori tünetek közül az egyik, elsőként jelentkező jellegzetes tünet.  Általában 40 éves kor felett, a perimenopauza időszakában fordul elő a leggyakrabban. A rendszertelen menstruáció jelentkezhet a ciklusok kiszámíthatatlanságában, a vérzés mennyiségi változékonyságában, a vérzéses időszakok hosszának ingadozásában.

 

Ezt tudtad?

A menopauza akkor következik be, amikor a menstruáció 12 egymást követő hónapban elmarad.

 

A RENDSZERTELEN MENSTRUÁCIÓ TÜNETEI

Az, hogy mit nevezünk rendszertelen menstruációnak teljesen egyéni megítélés alá tartozik. Ugyanis a menstruációs ciklusa szinte minden nőnek más és más. A rendszertelenséget tehát a korábbi, nála megszokottnak mondható ciklushoz képest lehet megállapítani. Rendszertelennek akkor tekinthető a menstruáció, amikor olyan változások lépnek fel, amelyek az adott nő tipikus menstruációs ciklusától tartósan, több hónapon keresztül eltérnek.

Számos különböző menstruációs rendellenesség létezik. A változások, amelyeket a menstruációnál figyelembe kell venni:

A CIKLUS HOSSZA (a két menstruáció között eltelt időtartam),

 • Túl gyakori menstruáció (polymenorrhea). A két vérzés között 21 nap, vagy annál kevesebb telik el.
 • Ritka menstruáció (oligomenorrhea). Amikor a két vérzés között 35 nap vagy annál több telik e

A MENSTRUÁCIÓ HOSSZA (a vérzés időtartama)
A VÉRZÉS MENNYISÉGE

 • Túlzott vérveszteséggel járó menstruáció (menorrhagia). A menstruációs időszakban túlzottan nagy mennyiségű, vagy hosszan tartó vérzés.
 • Rövid, gyenge menstruáció(hypomenorrhea). Szabályos időközönként jelentkező, de az átlagosnál kevesebb, rövid ideig tartó vérzés.

KÖZÉPIDŐS, VAGY OVULÁCIÓS VÉRZÉS: a peteérés időszakában jelentkező vérzés.
A TÁVOZÓ VÉR, VÁLADÉK SZÍNÉNEK, SZAGÁNAK, ÁLLAGÁNAK VÁLTOZÁSA
A KÍSÉRŐ TÜNETEK VÁLTOZÁSAI

 • Fájdalmas görcsök(dysmenorrhoea). Rendkívül fájdalmas görcsök jelentkezése az alhas tájékán, háton és combokon a menstruáció előtt és alatt.

KIMARADÓ MENSTRUÁCIÓ (amenorrhea). Több ciklus kiesése.

   

A RENDSZERTELEN MENSTRUÁCIÓ OKAI

A változókorban tapasztalt rendszertelen menstruáció leggyakoribb oka az ösztrogén és a progeszteron szintje közötti hormonális egyensúly felborulása. Nem árt azonban tudni, hogy más tényezők is okozhatnak rendszertelen menstruációt. A nőgyógyászati problémák nagy részének kísérő tünete, ugyanakkor egyes életmódot érintő tényezők, vagy érzelmi megrázkódtatások következtében is felléphet cikluszavar.

 

A rendszertelen menstruáció hormonális okai

A változókor leggyakoribb előre jelzője a rendszertelen menstruáció. Ez érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a menstruációs ciklus teljes egészében hormonális szabályozás alatt áll. A ciklus első felében az ösztrogénhatás érvényesül; a méh belső falának felépítéséért és a tüsző érésért felel. A ciklus közepén a tüszőrepedést követően az érett petesejt kilökődik, az LH hormonnak köszönhetően a visszamaradt tüsző sárgatestté alakul és megkezdi a progeszteron termelését. A ciklus második felében a progeszteroné a főszerep, amelynek termelődésére a méhnyálkahártya átalakul, hogy felkészüljön a megtermékenyülésre. Ennek elmaradása esetén a sárgatest elsorvad, a progeszteron termelődése alábbhagy, amelynek következtében néhány napon belül a méhnyálkahártya vérzés kíséretében leválik, elkezdődik a menstruáció.

Változókorban az ösztrogén és a progeszteron termelődés egyre csökken, miközben a petefészkek felkészülnek arra, hogy teljesen megszüntessék e hormonok termelését. Mivel a hormontermelés csökkenése fokozatos, a kezdeti időszakban még van annyi ösztrogén, ami a méhnyálkahártya felépüléséhez szükséges, viszont – az amúgy is kevesebb – progeszteron csökkenése miatt már kevésbé kiszámítható a nyálkahártya leválásának ideje.

 

Rendszertelen menstruáció egyéb okai

Néhány nőnél nagyobb a valószínűsége annak, hogy változókorban rendszertelenné válik a menstruációja. A cikluszavarokat pszichés, életmódbeli és egészségügyi tényezők is kiválthatják. Ezek a hajlamosító tényezők befolyásolhatják az érintett nők hormonszintjét és növelhetik annak az esélyét, hogy a változókorban amúgy is előtérbe kerülő hormonális változások felborítják a menstruációs ciklust. Ilyen tényezők lehetnek:

Egészségügyi problémák

 • Fertőzések
 • Gyulladásos állapotok
 • ösztrogéndominancia
 • Policisztás petefészek-szindróma
 • Mióma
 • Endometriózis
 • Pajzsmirigy-diszfunkció
 • tumorok

Életmódbeli rizikófaktorok

 • Hosszan tartó fizikai megerőltetés, vagy túlzott testmozgás
 • Alultápláltság, vagy szegényes táplálkozás (pl.: anorexia)
 • Jelentős súlygyarapodás vagy súlyvesztés
 • Lelki, érzelmi megrázkódtatás
 • Alvászavarok, krónikus fáradtság
 • Erőteljes dohányzás
 • Túlzott koffein (kávé, tea) fogyasztás
 • Tudatmódosító szerek használata
 • Rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás
 • Stresszes életmód
 • Bizonyos gyógyszerek (pl.: fogamzásgátló, antibiotikum) szedése

A RENDSZERTELEN MENSTRUÁCIÓ KOCKÁZATAI

A kimaradó vérzés egyrészről lehet megkönnyebbülés a nőknek, másrészről viszont orvosi ellenőrzés nélkül aggodalomra adhat okot. Egy nő számára a menstruáció rendszertelenné válása egy olyan figyelmeztetés, amit komolyan kell venni, hiszen súlyos egészségi problémát is jelezhet. A menstruáció zavarai vagy elmaradása esetén meg kell győződni arról, hogy nem áll-e fenn valamilyen nőgyógyászati betegség.

Milyen esetekben kell orvoshoz fordulni?

 • Lerövidült, vagy meghosszabbodott ciklus.
 • Menstruáció kimaradás
 • Erős fájdalmak, görcsök jelentkezésekor
 • 7 napot is meghaladó vérzés esetén
 • Extrém mértékű vérveszteség több napon keresztül
 • Nagyobb alvadt vér darabok megjelenésekor
 • Szexuális aktus utáni Hüvelyi vérzés esetén
 • Köztes vérzés jelentkezésekor

 

A RENDSZERTELEN MENSTRUÁCIÓ KEZELÉSE

A menstruációs ciklus szabályozására háromszintű megközelítés alkalmazható. Ajánlatos a legkevésbé agresszív és a legkisebb kockázattal járó lehetőségekkel kezdeni és csak szükség esetén tovább lépni a markánsabb beavatkozások felé.

Életmódbeli változások

A nők életmódja és szokásai befolyásolják a menstruációs ciklust. A túlzott fizikai aktivitás (munka vagy sport), illetve a lelki, érzelmi megterhelés, a stresszes életmód minden korban befolyásolhatják a menstruációs ciklust. A nyugalmas hétköznapok, kis megerőltetéssel járó tevékenységek testi-lelki kiegyensúlyozottságot eredményeznek. Az alkohol, a koffein visszaszorítása és a dohányzás elhagyása pedig hozzájárul a jó közérzet megőrzéséhez. Néhány kisebb változtatás is segíthet könnyebben megbirkózni a rendszertelen időszakokkal.

A tápanyagban (magnézium, vas) és vitaminban (B1, B6) gazdag, sok friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend, a szükséges mennyiségű folyadék bevitele és a rendszeres, könnyű testmozgás (pl.: jóga, aviva torna, intim torna) segíthet a ciklus kiegyensúlyozásában.

Alternatív gyógyászat

Amennyiben az életmódban végrehajtott változtatások nem hoznának eredményt, az alternatív gyógyászat számos lehetőséget kínál a rendszertelen menstruáció rendezéséhez. Az alternatív gyógymódok kevés kockázattal járnak, és hatékony módszernek bizonyulnak a menstruáció szabályozásában. A kezelésnek ez a megközelítése számos lehetőséget tartalmaz.

A természet patikája már évszázadok óta rengeteg megoldást kínál a női bajok megoldására. Vannak olyan gyógynövények (pl.: palástfű, cickafark, vörös málnalevél, kínai angyalgyökér, maca, barátcserje), amelyek természetes módon szabályozzák a hormonális egyensúlyt. E mellett támogatják az immunrendszert és serkentik az anyagcsere folyamatokat.

Az akupresszúra, vagy az akupunktúra a szervezet saját energiáit stimulálva segítik annak harmonikus és egészséges működését. A homeopátia szintén a szervezet öngyógyító folyamataira van hatással. Az aromaterápia nagy tisztaságú illóolajai bedörzsölve segíthetnek a fájdalomcsillapításban, görcsoldásban.

Orvosi kezelés

Kétségtelen, hogy az orvosi beavatkozások (hormonterápia, sebészet) járnak a legmagasabb kockázattal. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az orvosi beavatkozás elkerülhetetlen tekintve a rendszertelen menstruáció hátterében fennálló kóros állapotokat. Bármennyire is félelmetes, vagy aggasztó az orvos felkeresése, mégis szükséges egy orvos felkeresése, amennyiben a rendszertelen menstruáció hosszabb ideje fennáll. A rendelkezésre álló vizsgálati módszereknek köszönhetően a nőgyógyász szakorvos képes biztosan megállapítani a tünet hátterében meghúzódó okokat.

A rendszertelen menstruáció kezelésének előbb említett módszerei gyakran kiegészítik egymást. Sok esetben e módszere kombinációja hozza meg csak a kívánt eredményt.

 

RENDSZERTELEN MENSTRUÁCIÓ TÚLÉLÉSI TIPPEK

 • Csökkentsd a finomított szénhidrátok fogyasztását
 • Az étrended nagy adag friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmazzon
 • Növeld az A, B6, E- és K-vitamin tartalmú ételek fogyasztását
 • Kerüld a koffeint és az alkohol bevitelt
 • Ha csak teheted lazíts, meditálj, jógázz
 • Fogyassz sok folyadékot a jó hidratáltsághoz
 • Légy felkészült, mindig legyen nálad menstruációs elsősegély csomag

 

 

További változókori tünetek:
Változókori tünetek: Hőhullám
Változókori tünetek: Éjszakai izzadás
Változókori tünetek: Alvászavar


Forrás:

Elek Csaba (2001) – A változás kora. B+V Kiadó, Budapest
Csiszár Miklós – Nora Igloi Syversen (2014): Női igazságok – Hormonegyensúly és egészség. Naturwell Kiadó. Budapest
Ács-Bártfai-Belső-Császár-Masszi-Pap-Szegedi-Zámolyi (2011): Nők a változó korba – Harc a Női Szívekért Alapítvány
Urbancsek-Papp-Ádám (1997): Nőgyógyászati endokrinológia. Springer Hungarica. Budapest
László Ádám: Gyakorlati útmutató a női változókor időszakához
Wellmann, J. – Wormer, E. J. (1999): Hormonok. A test titokzatos örömforrásai. Magyar Könyvklub. Budapest
Miriam Stoppard (1995): A változás kora. Park Könyvkiadó. Budapest

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

 • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
 • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook