SZŰRŐVIZSGÁLATOK 40 ÉV FELETT

Szerző: | NŐI EGÉSZSÉG, VÁLTOZÓKOR

A menopauza fordulópont az életünkben, amely jelentősen meghatározhatja további életünk minőségét. Az egészségmegőrzés egyik alap pillére a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Ezeknek hála megbizonyosodhatunk arról, hogy a szervezetünkben minden rendben van; a jelentkező tünetek a változókor természetes velejárói. Ugyanakkor lehetővé teszik, hogy időben megtegyük a szükséges óvintézkedéseket, ha valamilyen eltérés jelentkezik. A korai felismerést követően az időben megkezdett kezeléssel elkerülhető a súlyosabb állapot kialakulása és biztosítható a hosszú távú egészség fenntartása.

A változókor időszakában a következő vizsgálatokat ajánlott elvégeztetni:

 

HORMONVIZSGÁLAT:

A változókor tényének megállapításához és az egyéb egészségi problémák kizárásához szükséges a hormonszintek megállapítása.
Erről bővebben itt olvashatsz: Változókori hormonvizsgálat

 

NŐGYÓGYÁSZATI SZŰRŐVIZSGÁLAT

A nőgyógyászati szűrővizsgálatokat évente szükséges elvégeztetni. A vizsgálat a különböző fertőzések és rosszindulatú elváltozások felderítésére irányul. A vizsgálat a méh, a méhnyak, a petefészkek, a mellek vizsgálatára terjed ki. A szőrővizsgálat a tapintásos vizsgálat mellet a következő vizsgáló módszerek alkalmazására terjedhet ki:

Kolposzkópia
A kolposzkóp egy nagyító rendszer, ami a test és az élő szövet egyes részeinek többszörös nagyítására alkalmas. Az eszköz a megvilágított méhnyak, hüvely és szeméremrest vizsgálatát teszi lehetővé.

Hüvelyi ultrahang
A zselével bevont vizsgálófejet hüvelybe csúsztatva a teljes kismedence láthatóvá válik. A vizsgálat során a szakorvos képet kaphat a méh elhelyezkedéséről, méretéről, szerkezetérő.
A jobb képminőség érdekében a vizsgálatra célszerű üres húgyhólyaggal érkezni.

Méhnyakrák szűrés
A citológiai vizsgálat fertőzések, gyulladások és rosszindulatú elváltozások megállapítására alkalmas. Az ún. PAP (Papanicolaou) teszt során a nőgyógyász sejtmintát vesz a méhnyak felszínéről. A kenetet citopatológus szakember mikroszkóp alatt vizsgálja.

Emlő vizsgálat
A nőgyógyászati szűrés keretében a vizsgálat tapintással történik és a mellekre, valamint a hónaljakra terjed ki.

 

MAMMOGRÁFIA

40 éves kor felett évente ajánlott orvosi emlővizsgálaton részt venni. Magyarországon a 45-65 éves korosztály számára szervezett szűrés biztosított, a hölgyek kétévenként meghívót kapnak a vizsgálatra. A vizsgálati eszközök a következők lehetnek:

Ultrahang vizsgálat
A mell ultrahang-vizsgálatával az is láthatóvá válik, ami a tapintásos vizsgálatból nem derül ki. Ez a vizsgálat évente elvégezhető és az emlődaganatokon kívül egyéb rendellenességek is felismerhetők a segítségével.

Mammográfia
A mammográfia olyan alacsony dózisú röntgensugaras eljárás, amely kimutatja a mell szöveteinek elváltozásait. A mammogram alapján a radiológus az olyan apró cisztákat és daganatokat is megtalál, amelyeket még nem lehet kitapinta. 40 éves kor felett az emlők mammográfiás vizsgálata kétévente javasolt.

 

CSONTSŰRŰSÉG VIZSGÁLAT

Magyarországon közel 600 ezer nő szenved csontritkulásban. A csontritkulásból adódó törések következményei súlyosak, akár halálosak is lehetnek. A csontvesztés folyamatának megállítása és a kezelés mielőbbi megkezdése érdekében szükség van a csont ásványianyag-tartalmának mérésére.

Oszteodenzitometriás vizsgálat
A vizsgálat során a készülék egy röntgensugarat bocsát ki, amit a csontok elnyelnek. Ez alapján következtetnek az összetételére; a nagyobb tömegű csont jobban elnyeli a sugárzást, a ritkább, kisebb tömegű kevesebb energiát nyel el. A vizsgálat alacsony sugárterheléssel jár, fájdalommentes, kb. 20 percet vesz igénybe.

DEXA vizsgálat
A DEXA berendezés lehetővé teszi a teljes test csontsűrűségének és ásványi anyag tartalmának, valamint a zsír illetve lágyszövet tömegének és arányának megállapítását. Nagy előnye, hogy már akkor figyelmeztet a csontritkulás veszélyére, mielőtt az komoly panaszokat okozna, így a megfelelő orvosi kezelés a súlyosabb problémák kialakulása előtt megkezdhető! A vizsgálat során a teljes test vizsgálatára sor kerül háton fekvő, lehetőleg mozdulatlan helyzetben, a vizsgálat alatt elfordulni nem kell. Időtartama kb 10 perc.

 

VASTAGBÉLSZŰRÉS

A vizsgálatot 50 éves kor felett évente javasolt elvégeztetni. A vastagbél vizsgálatok két leggyakoribb módja a rettegett végbéltükrözés és jóval kényelmesebb CT-kolonoszkópiás vizsgálat.

Endoszkópos vastagbél-tükrözés
Kellemetlen, sokszor fájdalmas vizsgálatról van szó, ezért olykor fájdalomcsillapítást, bódítást, illetve altatást igényel elvégzése. E mellett pedig előkészület is szükség, hisz a vastagbéltükrözés csak megfelelő béltisztítást követően végezhető el. A vizsgálat előtt 1-2 héttel már diétát, 2-3 nappal pedig pépes étrendet kell tartani. A vizsgálat napján speciális folyadék ivására, vagy beöntések adására is sor kerül.
A vastagbéltükrözés során a szakorvos a végbélnyíláson át egy flexibilis endoszkópot (ujjnyi vastagságú hajlékony csőszerű műszer) vezet a vakbélig. Az eszközhoz csatlakoztatott monitoron keresztül láthatóvá válik a belek belső felszíne, nyálkahártyája. A vizsgálat nagy előnye, hogy a szemrevételezésen túl a kolonoszkópon át biopsziás fogó és más endoszkópos tartozékok is bevezethetők, amelyek különböző terápiás beavatkozásokat tesznek lehetővé (pl.: polyp eltávolítás).

A CT-kolonoszkópia
Egy különleges hasi-kismedencei CT-vizsgálat, amelynek segítségével nemcsak belülről látható a bél, hanem a környezete, a bélfalon kívüli elváltozások és a has egyéb szerveinek állapota is felmérhető. A vizsgálat további előnye, hogy a nélkül nyerhető információ, hogy egy optikai eszközt kellene a vastagbélbe végig vezetni, mint a vastagbéltükrözésnél. Ennél fogva nem okoz kellemetlenségeket a páciensnek.

Az ismertetett eljárások közül a legmegfelelőbb szűrési módot az orvos személyre szabottan határozza meg.

 

Üdv.: Inci

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook