VÁLTOZÓKORI TÜNETEK: ÉJSZAKAI IZZADÁS

Szerző: | NŐI EGÉSZSÉG, VÁLTOZÓKOR, VÁLTOZÓKORI TÜNETEK

Az északai izzadás a változókori tünetek közül az egyik leggyakoribb. A nők mintegy 80 %-a tapasztalja, főképp a perimenopauza időszakában. Orvosi kifejezése: alváshiányos hyperhidrosis. Az éjszakai izzadás nagyban hasonlít a hőhullámokhoz. Egyetlen lényeges eltérés az előfordul ideje. Míg a hőhullámok a nap bármely szakában előfordulhatnak, az éjszaki izzadás – ahogyan a nevében is benne van – az éjszakai órákban jelentkezik és túlzott verejtékezés jellemzi. Azok, akik éjszakai izzadástól szenvednek, nappal rendszerint hőhullámokat is tapasztalnak, de fordítva ez nincs mindig így.

 

Ezt tudtad?
Az éjszakai izzadás nem speciálisan változókori tünet, a nők életének több szakaszához is köthető. Meglepően gyakran fordul elő a terhesség alatt, vagy a szülést követő időszakban, de van, aki serdülőkorban tapasztalja. Ennek magyarázata nagy valószínűséggel a hormonális változásokban keresendő.

 

AZ ÉJSZAKAI IZZADÁS TÜNETEI

Az éjszakai izzadás a késő esti, éjszakai órákban pihenés, alvás közben fellépő intenzív meleg érzet, amit (enyhe vagy súlyos) izzadás kísér. Ilyenkor a nők felébrednek, ledobják magukról a takarót az erőteljes melegérzettől. Sokan szinte tocsognak az izzadtságukban, ami miatt kénytelenek hálóruhát, ágyneműt cserélni. A rohamszerű hőhullámot rendszerint hidegrázás követi. A nagy egyéni eltérések miatt nehéz az éjszakai izzadás különböző típusainak meghatározása, két kritérium azonban segíthet az azonosításban, ez pedig a gyakoriság és az intenzitás. A legsúlyosabb esetekben éjszakánként többször is sor kerülhet heves verejtékezéssel járó túlmelegedésre.

Az éjszakai izzadások gyakori tünetei

 • Hirtelen fellépő nagyon erős forróság érzet
 • Izzadás (enyhe vagy bőséges)
 • Szapora szívverés
 • Légszomj
 • Hányinger
 • Hidegrázás
 • Az alvás gyakori megszakadása miatti alvászavar, álmatlanság

 

AZ ÉJSZAKAI IZZADÁS OKAI

A 40 év feletti nők fokozott éjszakai verejtékezésének hátterében leggyakrabban a hormonszint ingadozása áll, de sok más tényező is előidézheti; alvási körülmények, stresszes életmód, esetleg valamilyen betegség tüneteként is jelentkezhet. A diagnózis felállításáért fordulj orvoshoz!

Hormonális változások

A változókor során az ösztrogén hormonok termelése természetes módon csökken, ami hatással van a hipotalamuszra, ami az agy testhőmérsékletért felelős része. A kevesebb ösztrogén miatt úgy érzékeli, hogy a test túlmelegedett, erre válaszul elindít egy sor élettani reakciót, mint amilyen a fokozott szívverés, és a növekő véráramlás, hogy mielőbb csökkentse a test hőmérsékletét, ami verejtékezést, bőrpírt vált ki.

Miután a női szervezet alkalmazkodik az új hormonszintekhez, az éjszakai izzadás előfordulása is csökken. Azonban a nők mintegy 10 %-a menopauza után is tapasztal éjszakai izzadást.

Az éjszakai izzadás előfordulását a hormonális okok mellett számos környezeti, pszichológiai és viselkedési tényező fokozhatja.

 

Az éjszakai izzadás egyéb egészségi okai:

Bár a menopauzális átmenet során az éjszakai izzadás leggyakoribb oka a hormonszintek ingadozása, az éjszakai izzadás okozói más egészségügyi állapotok is lehetnek, mint például:

 • Hipoglikémia
 • Cukorbetegség
 • Bizonyos gyógyszerek (pl. antidepresszánsok és pszichotikus szerek)
 • Fertőző betegségek (pl. tuberkulózis)
 • Hormon rendellenességek (pl. hyperthyreosis)
 • Neurológiai állapotok (pl. stroke)
 • Szorongás
 • Alvási apnoe
 • Rák

Amennyiben az éjszakai izzadás legalább két hétig fennáll, célszerű kivizsgálást kérni a komolyabb egészségi kockázat elkerülése érdekében.

 

Ezt tudtad?
A sokat szorongó nőknél az éjszakai izzadás ötször nagyobb valószínűséggel fordul elő.

 

Egyéb kiváltó tényezők

Bizonyos tényezők fokozhatják az éjszakai izzadás gyakoriságát vagy intenzitását. Ezek között vannak olyanok is, amelyekre nem is gondolnál.

Környezeti tényezők:
Vastag, vagy műszálas hálóruha, ágynemű, Magas hőmérséklet a hálószobába, Meleg, nyári időszak, Szauna, szolárium, Forró zuhany, kádfürdő, Termálvizes fürdőzés, Esti testedzés

Érzelmi tényezők:
Feszültség, szorongás, zaklatottság, stressz, rémálmok.

Viselkedési tényezők:
Csípős, fűszeres ételek, túlzott alkohol- és koffeinfogyasztás, dohányzás, hangulatjavító, tudatmódosító szerek használata.

Az éjszakai verejtékezés kiváltó tényezőinek meghatározásához érdemes figyelemmel kísérni a hétköznapi gyakorlatot. Amennyiben feltűnik, hogy valamely tényezőt vissza-visszatérőn éjszakai izzadás követ, pl.: bizonyos ételek fogyasztása után, akkor igyekezz elkerülni ezeket a tényezőket a jövőben, hogy csökkentsd az éjszakai izzadás előfordulásának gyakoriságát. Néhány szokás megváltoztatása nem nagy ár a nyugodt alvásért!

 

AZ ÉJSZAKAI IZZADÁS KOCKÁZATAI

Az éjszakai izzadás negatív hatással lehet az alvási szokásokra, ami fáradtságot és ingerlékenységet okoz a nők mindennapi életében. Az éjszakai izzadás miatti kialvatlanság, kimerültség gyakori következménye a koncentráció zavar és a teljesítményromlás. Mindez hozzájárul az önértékelési zavar, és a depresszió kialakulásához.

 

AZ ÉJSZAKAI IZZADÁS KEZELÉSE

Annak ellenére, hogy a hormonális folyamatok megállítására nincs mód, szerencsére a nők több lépést is megtehetnek az éjszakai izzadás gyakoriságának és időtartamának csökkentéséért.
Mint minden egészséget érintő kérdéssel kapcsolatban, a változókor, és azon belül is az éjszakai izzadás kezelésében is a megelőzés a legfontosabb. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a nőknek már 35-40 éves korukban előre kell tekinteniük és néhány életmódot érintő változást be kell vezetniük annak érdekében, hogy a majdani változókor minél később és a lehető legenyhébb formában jelentkezzen. Ezek a változások elsősorban az étrendet, a testmozgást érintik és az egészséges szokások kialakítását jelentik.
Azoknál a nőknél, akik már megtapasztalták az éjszakai izzadást, mint tünetet, a megelőzés már nem jöhet szóba. Nekik a tünetek enyhítésére kell fókuszálniuk. Szerencsére számtalan módszerrel csökkenthető az éjszakai izzadás előfordulásának gyakorisága, lefolyásának intenzitása.

ÉLETMÓDVÁLTÁS

Fontos megjegyezni, hogy bár a menopauza során az éjszakai izzadás elsődleges oka hormonális eredetű, ez nem jelenti azt, hogy az életmód egyéb tényezői nem súlyosbítják a tüneteket. Már kisebb életmódot érintő változtatásokkal is nagy eredmények érhetők el a tünetek enyhítése terén.

Étkezés
Az egészséges táplálkozás létfontosságú az egészség megőrzéséhez. Az éjszakai izzadás enyhítése érdekében ajánlatos elkerülni a cukros ételeket. A cukor ugyanis megnöveli a vérnyomást, ami kimelegedést okoz és elősegíti az éjszakai izzadás kialakulását.
Kerülendő továbbá a csípős, erősen fűszeres ételek fogyasztása főképp az esi órákban. Az étrend kialakításánál érdemes előnyben részesíteni a citrusfélék, a banán, a sötét levelű zöldségnövények és a sovány fehérjék (hal) fogyasztását. Ezek fenntartják a szervezet harmonikus működését, ezzel is csökkentve az éjszakai izzadás kialakulását.

Testmozgás
A rendszeres testmozgás szükséges az egészség megőrzése szempontjából és valóban csökkentheti az éjszakai izzadás gyakoriságát. Kerülni kell viszont az esti órában a megerőltető testedzést, mert a fizikai aktivitás emeli a testhőmérsékletet, ami akár két órával a mozgás után is fennállhat. Ennek elkerülése érdekében ajánlott inkább a reggeli, vagy kora délutáni órákban végzett testedzés, hogy a szervezetnek legyen ideje visszaállni a normál testhőmérsékletre.

Lazítás
A stressz az éjszakai izzadás egyik legerőteljesebb kiváltó oka. A világunk tele van elvárásokkal, szoros időbeosztással élünk, számtalan váratlan élethelyzet ér, amitől feszültté, ingerültté válunk, a stressz szintünk pedig megemelkedik. A szorongás közvetlenül beindítja az izzadást, változókorban pedig előidézi az éjszakai izzadást, ami fokozott szívveréshez, szapora légzéshez vezet. Ennek elkerülése érdekében a legjobb feszültség csökkentő módszer a meditáció, vagy a legalább napi 15 perces mély légzés.

 

ALTERNATÍV GYÓGYMÓDOK

A természetes terápiák, alternatív gyógymódok nem kezelik a hormonális ingadozásokat, de közvetetten hatással vannak rá. Mivel hatékonyan csökkentik a stresszt, egyszerű és biztonságos megoldást kínálnak a hangulat kiegyensúlyozására, az egészség fenntartására. Egyes gyógynövények (pl.: zsálya, barátcserje, vörös lóhere, kínai angyalgyökér, vörös málnalevél) természetes hormonszabályozó hatással rendelkeznek, e mellett csökkentik a hőhullámok előfordulását és jótékonyan hatnak a szervezet működésére. A terápiák közül például az akupunktúra, a hagyományos kínai orvoslás, az ayurvéda, a homeopátia mind-mind kínálnak megoldást a változókori problémák, ezen belül is a hőhullámok kezelésére.

Az életmódváltás és az alternatív gyógymódok kombinációjával nagyon jó eredményeket lehet elérni a változókori tünetek elleni küzdelemben. Néhány nő estében azonban a tünetek annyira súlyosak, hogy drasztikusabb beavatkozásra lehet szükség. Ilyenkor a mellékhatások szempontjából kockázatosabb gyógyszeres (hormonszabályozó, hangulatot befolyásoló) kezelés jöhet szóba. A mellékhatások és kockázatok tekintetében azonban még a kezelés megkezdése előtt célszerű minden részletre kiterjedően tájékozódni és alaposan mérlegelni az előnyöket és hátrányokat.

A legtöbb szakértő azt ajánlja, hogy a nők a legkevésbé agresszív megközelítéssel kezdjenek, és csak akkor lépjenek a következő kezelésre, ha a tünetek továbbra is fennállnak.

 

ÉJSZAKAI IZZADÁS TÚLÉLÉSI TIPPEK

Lehetséges, hogy nincs mód teljesen megszüntetni az éjszakai izzadást, bizonyos mértékű intézkedések meghozatalával minden bizonnyal csökkenthető az intenzitása és a gyakorisága.
A következő néhány tipp segíthet az éjszakai izzadás enyhítésében:

 • Kerülje a fűszeres ételeket, az alkoholt, a koffeint, a dohányt és szigorú edzést az ágy előtt.
 • Próbálja meg enyhíteni a feszültséget lefekvés előtt meditálással, relaxációval
 • Rendszeres, nem túl megerőltető testmozgás lehetőleg nap közben.
 • Sok friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend
 • E-vitamint, C-vitamint, káliumot és magnéziumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása.
 • Hűvös, alaposan átszellőztetett hálószoba
 • Légáteresztő hálóruha, ami elnyeli a nedvességet
 • Pamut ágynemű

 

További változókori tünetek:
Változókori tünetek: Hőhullám
Változókori tünetek: Alvászavar
Változókori tünetek: Rendszertelen menstruáció


Forrás:
Elek Csaba (2001) – A változás kora. B+V Kiadó, Budapest
Csiszár Miklós – Nora Igloi Syversen (2014): Női igazságok – Hormonegyensúly és egészség. Naturwell Kiadó. Budapest,
Ács-Bártfai-Belső-Császár-Masszi-Pap-Szegedi-Zámolyi (2011): Nők a változó korban – Harc a Női Szívekért Alapítvány
Urbancsek-Papp-Ádám (1997): Nőgyógyászati endokrinológia. Springer Hungarica. Budapest
László Ádám: Gyakorlati útmutató a női változókor időszakához
Wellmann, J. – Wormer, E. J. (1999): Hormonok. A test titokzatos örömforrásai. Magyar Könyvklub. Budapest
Miriam Stoppard (1995): A változás kora. Park Könyvkiadó. Budapest
http://tgy-magazin.hu/uj-a-terapiaban/termeszetes-hormonterapia-lassitja-az-oregedest
http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/a-hormonalis-egyensuly-helyreallitasa

 

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

 • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
 • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook