PERIMENOPAUZA

Perimenopauza

Az életkor előre haladtával és a hormonszintek csökkenésével együtt járó, természetesnek tartott változókort nevezzük élettani menopauzának. Ez az élettani menopauza általában 48-52 éves kor körül következik be (utolsó menstruáció ideje). A menstruációs vérzés végleges abba maradását megelőző néhány év a perimenopauza. A hormonszint csökkenése nem egyik napról a másikra következik be, hanem egy évekig tartó folyamat eredménye.

Bár ahány nő annyi eset, az átlagot tekintve a perimenopauza a negyvenes évek közepén kezdődik. Ez alatt a néhány év alatt a női test felkészül a reproduktív funkciók teljes megszűnésére, ami számtalan változást okoz (hőhullámok, fáradékonyság, érzelmi labilitás, stb.). Ezek a kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel járó, vagy akár ijesztő tünetek sok nőt váratlanul érnek, ezért nem ismerik fel időben, hogy perimenopauzában vannak. A változókorra való felkészüléssel, a pontos információk ismeretével, életmódbeli változtatásokkal a perimenopauzára jellemző nehézségek viszonylag könnyen leküzdhetők.

 

Perimenopauza okai

A perimenopauza a változókor része, természetes folyamat, amit a női hormonok szintjének ingadozása jellemez. Időben kb. 4-6 évvel megelőzi a menopauzát.

A hormonális változások hátterében állhatnak:

 • Belső okok

A hormonszintek fokozatos csökkenése a természetes öregedési folyamat velejárója, ami a menstruációs ciklus végéhez vezet. A minimális mellékvese eredetű progeszteron termelés mellett fokozatosan csökken az ösztrogén elválasztás. Ezek a hormonális ingadozások okozzák a perimenopauza látványos és kevésbé látható tüneteit egyaránt.

 • Külső okok

A természetes hormonális változásokat bizonyos külső tényezők felerősíthetik, a lefolyásukat meggyorsíthatják. Ilyen külső tényezők: a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, az extrém stresszhelyzet, a hiszterektómia, a sugár- és kemoterápia.

 

Perimenopauza tünetei

A perimenopauza során bekövetkező hormonális változások során jelentkező tünetek sok nő életét megnehezíthetik. A változókorral kapcsolatban harmincnál is több tünetet tartunk számon. Ezek egyénenként különböző összetételben és intenzitással jelentkezhetnek.

A változókor tünetei közül a perimenopauza időszakában leggyakoribbak:

 • Rendszertelen havi ciklus
 • Hőhullám
 • Éjszakai izzadás
 • Súlygyarapodás
 • Hangulatingadozás
 • Ingerlékenység
 • Depresszió
 • Fáradékonyság
 • Hüvelyszárazság
 • Csökkent libidó

A perimenopauza tünetei

 

Perimenopauza Tesztek

A tünetek hasonlóak lehetnek más betegségek tüneteihez éppen ezért mindenképp szükséges igazolni, hogy valóban a változókorról van szó és kizárni egy esetleges betegség kockázatát. A korai menopauza diagnosztizálásához fizikális vizsgálatot és vérvizsgálatot is végeznek.

 • Terhességi teszt

Talán furcsán hangzik, hogy menopauza esetében miért van szükség terhességi tesztre? Alapvetően a terhesség kizárása miatt. Mint köztudott a terhesség is vérzés elmaradással jár.

 • Pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) teszt

A pajzsmirigy betegség számos menopauzához hasonló tünetet produkál. A szakszerű kezelés érdekében szükséges a pajzsmirigy esetleges problémájának a kizárása. Ezt vérvizsgálattal végzik.

 • Ösztrogén teszt

Az alacsony ösztrogénszint a petefészkek csökkent működését jelzi. Amennyiben az ösztradiol érték 36 alatt van, az szinte biztosan azt jelzi, hogy az illető menopauzában van. Az ingadozás miatt az ösztradiol tesztet néhány naponta többször elvégzik.

 • Follikulus stimuláló hormon (FSH) teszt

Mind közül a legfontosabb vizsgálat az FSH-szintek tesztelése. Ez egy olyan vérvizsgálat, amely a petefészkek ösztrogén termeléséért felelős hormont (FSH) vizsgálja. Amikor a petefészkek kevesebb ösztrogént termelnek, az FSH szint megemelkedik. Amennyiben az FSH szint 30-40 mIU/ml közötti értéket mutat, azt jelzi, hogy az illető nő nagy valószínűséggel menopauzába lépett.

 

Perimenopauza kezelése

Bár a változókor és az azt megelőző perimenopauza időszaka természetes állapotnak mondható, az ilyenkor fellépő hormonális ingadozások által okozott tünetek súlyosak is lehetnek, amelyek akár jelentősen csökkenthetik nők életminőségét. Ezért szükség lehet olyan kezelésére, ami a hormonszintek kiegyensúlyozásával biztosítja a jó közérzetet a nők számára a változókorban is.

A változókori tünetek enyhítésének lehetséges módjai:

 • Életmódváltás

Az életmódváltás (kiegyensúlyozott étrend, rendszeres testmozgás, káros hatások kerülése) az első és legkézenfekvőbb lépés a változókori tünetek jelentkezését követően, hiszen a legkisebb kockázattal járnak és az általános egészségi állapotot is javítják. Az idő múlásával szükségessé válhat egy-két szokás, a napirend vagy az étrend megváltoztatása. Az alkoholos italok fogyasztásának minimálisra csökkentése és a dohányzás elhagyása 40 éves kor után mindenképp tanácsos, ezek ugyanis felerősítik a változókor tüneteit. Bár az életmódbeli szokások megváltoztatása sok esetben elegendő a változókori problémák megoldásában, vannak nők, akiknek direktebb kezelésre van szükségük.

 • Alternatív gyógymódok

Makacsabb tünetek esetén szükség lehet hormonkiegyenlítő beavatkozásra. Az alternatív gyógymódok (gyógynövények, aromaterápia, jóga, relaxáció, akupunktúra, stb.) a legtöbbször hatékonynak bizonyulnak. A gyógynövények, a vitaminok és étrend kiegészítők, valamint az olyan módszerek, mint a jóga és a relaxáció biztonságos és eredményes a változókori kellemetlenségek enyhítésében.

 • Gyógyszeres kezelés

A nők egy részének a változókor megkeseríti az életét, ezért nagyobb erőfeszítést kell tenniük, hogy ezeket az éveket elviselhetővé tegyék. Amennyiben olyan tüneteket tapasztsz, amelyek rontják az életminőséged mindenképpen fordulj szakorvoshoz. A lehetőségek közül a hormonpótló terápia (HRT) a legnépszerűbb. Sajnos a HRT bizonyos esetekben súlyos egészségügyi kockázatot jelent, ezért mindenképpen szükséges az előzetes alapos kivizsgálás és állapotfelmérés, valamint a terápia alatti folyamatos orvosi ellenőrzés. A gyógyszeres beavatkozásra a legtöbbször csak végső esetben kerül sor, mivel ez jelenti a legnagyobb kockázatot.

 

A menopauza tüneteinek enyhítéséről többet is megtudhatsz a következő linkre kattintva: Menopauza tüneteinek kezelése

 

Minden nő egyedi, mindenki másféle nehézségekkel küzd változókorban, ezért mindenkinek más-más módszer vezethet eredményre a perimenopauza tüneteinek kezelésében. Az életmódbeli változások és az alternatív gyógyászat kombinációja a legtöbb nő számára optimális megoldás a jó közérzet és a harmónia eléréséhez. Mivel minden beavatkozás tartogat némi kockázatot, mindenképpen fordulj orvoshoz, mielőtt bármilyen kezelés mellett elköteleződnél.