VÁLTOZÓKOR KLUB

GYIK

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

VÁLASZOK A VÁLTOZÓKORRAL KAPCSOLATBAN LEGGYAKRABBAN FELTETT KÉRDÉSEKRE 

ÉRTÉKES INFORMÁCIÓK

 

EGYEDÜLÁLLÓ TERMÉKEK

 

HASZNOS
ESZKÖZÖK

 

Mi a változókor?

A változókor a nők életében egy hosszú, akár 8-10 évig is tartó időszak. Klasszikus értelemben a termékenység befejezésével hozzák kapcsolatba, amelynek csúcspontja a menopauza, az utolsó menstruáció kezdőnapja.

A változókor azonban bonyolultabb életszakasz és sokkal többet jelent a menstruáció elmaradásánál. Ez alatt a nők egy sor testi, lelki, szellemi és spirituális átalakuláson mennek keresztül, amely akár gyökeres változásokat is eredményezhet.

A változókorról bővebben: Változókor >>>

Honnan tudhatom, hogy a változókor elkezdődött?

A legtöbb nő tudatában van annak, hogy változókorba lépett. Ennek az az oka, hogy a változókor több egyértelmű tünettel jelentkezik.

Aki nem ismeri fel a jeleket, vagy megerősítést szeretne, keressen fel egy nőgyógyászt, vagy endokrinológust. Az orvosok laborvizsgálatot rendelnek el. A vérben található hormonok szintjéből kétséget kizáróan megállapíthatják, hogy a változókor fennáll-e, illetve hogy melyik szakaszában tart.

Mi a menopauza és mennyi ideig tart?

A menopauza (utolsó menstruáció) általában 48-52 éves kor között történik. Mielőtt azonban ez bekövetkezne, a nők szervezetében a női nemi hormonok szintje fokozatosan csökken. Ez az időszak (perimenopauza) akár 8-10 évig is eltarthat. Mivel a szervezet próbál korrigálni, a hormonszintek meglehetősen nagy ingadozást mutatnak. Ennek következtében a perimenopauza éveiben jelentkezik a legtöbb változókori tünet.

Milyen következményei lehetnek a változókornak

A változókor során megfogyatkozó nemi hormonok, a helytelen életmód és az életkor előre haladtának következtében megnőhet bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázata. A posztmenopauza időszakában a nőknél jellemzően a következő krónikus betegségek alakulhatnak ki:

  • Szív- és érrendszeri megbetegedések
  • Magasvérnyomás
  • Csontritkulás
  • Húgyúti problémák

Bővebben: A változókor kockázatai >>

Honnan tudhatom, hogy a változók véget ért?

Orvosi értelemben a változókor a menopauza (utolsó menstruáció) után 2 évvel ér véget. A nők azonban csak utólag, 12 ciklusmentes hónappal később állapíthatják meg, hogy mikor volt a utolsó menstruációjuk. Meglehetősen ritka, hogy a nők ezt követően ismételten menstruációs vérzést tapasztalnának. Amennyiben ez előfordulna, a nőgyógyászati vizsgálat mindenképpen szükséges.

A menstruációs vérzés végleges megszűnését követően a tünetek, elsősorban a hőhullámok még hónapokig, vagy akár évekig is folytatódhatnak. Azt nem lehet megjósolni, hogy ezek a tünetek milyen hosszú ideig állnak fenn.

Mikor kezdődik a változókor?

A változókor átlagosan a negyvenes évek elején, közepén kezdődik el és a menopauza (az utolsó menstruáció) 50-52 éves korban történik.

Vannak, akiknél a változások korábban, a harmincas éveik közepén, vagy akár még korábban is megkezdődhetnek. Az ő esetükben korai menopauzáról beszélünk.

Késői menopauza, amikor a változókor az ötvenes években kezdődik és a menopauza 55 éves kor után következik be.

Bővebben: Mi a változókor? >>

Milyen tünetek jelentkeznek változókorban?

Ahány nő, annyi változókor. A többség enyhe tüneteket tapasztal, amelyek zömmel a perimenopauza éveiben jelentkeznek. A változókor első és leggyakoribb tünete a menstruációs ciklus szabálytalanná válása. Az eltérések érinthetik a ciklus hosszát, gyakoriságát, a távozó vér mennyiségét, állagát egyaránt. E mellett a változókor leggyakoribb tünetei : hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavarok, memóriaproblémák, hangulatingadozás, ingerlékenység, hüvelyszárazság, súlygyarapodás.

A változókori tünetekről bővebben: Változókori tünetek >>

Mi a különbség a pre-, a peri- és a posztmenopauza között?

A premenopauza, a perimenopauza és a posztmenopauza eltérő fogalmak.

  • Egyszerűen fogalmazva a termékeny éveket jelölik. Az első menstruáció kezdetétől a változókor első tüneteinek jelentkezésééig tart. Ezekben az években a női havi ciklus rendszeresen jelentkezik.
  • A menopauza (utolsó menstruáció napja) előtti időszak, amit a hormonszintek hektikus ingadozása jellemez. A legtöbb és legerőteljesebb változókoritünet ebben az időszakban jelentkezik.
  • Az utolsó menstruációt követő évek

Bővebben: A változókor szakaszai >>

Változókorban szükséges-e a fogamzásgátlás?

Aktív nemi élet mellett (a nem kívánt terhesség megakadályozása végett) mindaddig szükség van a születésszabályozás valamilyen formájának alkalmazására, amíg a menopauza be nem következett és a 12 egymást követő ciklus nélküli időszak el nem telt.

A változókor után a gumi óvszer használata továbbra is ajánlott a nemi úton terjedő fertőzések elkerülése érdekében. Mivel változókorban a hüvelyi és húgyúti nyálkahátyát tápláló ösztrogén szintje csökken, a hüvely és a húgyutak védtelenebbé válhatnak a fertőzésekkel szemben. Ezért a gumióvszer használata nem csupán gyakori partnercsere esetén javasolt.

Csak a hormonterápia segít a változókori tüneteken?

Az orvosi ellátás során a hormonpótló terápia alkalmazása az általános. Ez szintetikus ösztrogén és progeszteron hormonok pótlását jelenti többnyire szájon át szedhető tabletta, vagy bőrön át felszívódó krém formájában.

Azoknak, akiknek ellenérzései vannak a hormonpótló terápiával szemben számos egyéb, főként a természetgyógyászat körébe tartozó módszer kínál hatékony megoldást a változókor tünetek enyhítésére, megszüntetésére. Ezek között szerepel az akupunktúra, akupresszúra, ayurvéda, hagyományos kínai gyógyászat, fitoterápia, aromaterápia, homeopátia, relaxáció, meditáció, masszázs és bizonyos mozgásterápiák, mint például a tai chi, a csi kung, vagy a jóga.

Bővebben: A változókor kezelése >>

TÁMOGATÁS

Cikkek a változókori életminőség javításához

KÉRDEZZ! FELELEK

Tedd fel a kérdésed!

Ha nem találtál választ a kérdésedre, akkor írd meg nekem és igyekszem a legjobb választ megtalálni. Kérdéseddel segíted a munkám, mert ebből látni fogom mi az, ami téged foglalkoztat, amivel itt, a Változókor Klub felületén foglalkoznom kell.

Facebook