ÖNBIZALOM 40+

Szerző: | LÉLEK, VÁLTOZÓKOR

40 felett mi nők gyakran elveszíthetjük az önbizalmunkat. Az öregedés első jeleinek megjelenése már elég ok lehet arra, hogy csorbuljon az önbecsülésünk. A változókori tünetek, a testben zajló hormonális változások még több nőt elbizonytalanítanak. Nem tudják, hogy mi történik a testükben, úgy érzik elveszítették a kontrollt önmaguk felett. Sokaknál ehhez jön még egy új élethelyzet megjelenése, az ún. szendvics generáció problémája. Ők azok, akik a gyerekeik nevelése, támogatása mellett az idős, betegeskedő szülők gondozásával kénytelenek foglalkozni.

A magabiztosság megerősítéséhez a személyes márka guru, Dan Schawbel tanácsait vettem kölcsön:

Tekints vissza a korábbi sikereidre.
A pozitív élmények növelik az önbizalmat. Ha épp uborka szenzon van bókok és elismerések terén, akkor tekints vissza az életed sikeresebb periódusával. Idézz fel egy olyan eseményt, amikor érezted a siker örömét. Gondolj vissza erre a kellemes érzésre, és emlékeidet vetítsd rá az aktuális helyzetedre. Lásd meg, hogy az a nő is te voltál, arra is képes voltál. Légy büszke magadra!

Nézz szembe a félelmeiddel.
Komplexusaidat meg kell ismerned, hogy győzelmet arathass felettük. Mindenkit más tesz bizonytalanná: van, akit a szarkalábai, van, akit a memória zavara, másokat a láthatatlan, de annál jobban érezhető vizelettartási nehézség keserít el. Először is fogalmazd meg a problémát, írd fel egy papírlapra, majd hidd el, hogy képes vagy felülkerekedni rajta. A lényeg, hogy ne a problémáidat és a félelmeidet dédelgesd. Helyette inkább keress otthon is elvégezhető megoldásokat, természetes gyógymódokat, vagy kérj orvosi segítséget.

Jegyezd meg; senki sem tökéletes!
Mindannyiunknak vannak hibái. Gondolom ezzel egyet tudsz érteni. Akkor fogadd el, hogy ez alól te sem vagy kivétel. Tudatosítsd magadban, hogy hibázni teljesen normális, és kár ezért szorongani. Az élet nem könnyű, tele van kihívásokkal, de ettől leszünk egyre erősebbek.

Koncentrálj az erősségeidre!
Az önbizalom belülről fakad. Fontos tehát, hogy felvértezd magad pozitív energiával. Ez csak akkor sikerülhet, ha meglátod magadban az értékeset. Ha észre veszed, mi az, amiben utolérhetetlen vagy. Mindenki jó valamiben. Nézz magadba és fedezd fel az erősségeidet. Ha magadtól nem megy, kérdezd meg a családtagjaidat, barátaidat, hogy ők miben látnak téged kiemelkedőnek? Írj le mindent egy papírra és ha megint elbizonytalanodnál csak vedd elő a listát és emlékeztesd magad mennyire nagyszerű vagy!

Keress magadnak példaképet.
Szemelj ki valakit, akinek elegendő önbizalma van és próbáld követni. Ma már szerencsére szép számmal vannak nem hogy 40, vagy 50, de 60 és 70 év feletti életkorban is sikeres, gyönyörű nők, akikről példát vehetünk. Gondolok itt énekesnőkre, színésznőkre, üzletasszonyokra, média személyiségekre, akik vállalják a korukat és azzal együtt szépek, és tehetségesek. De érdemes körül nézned, biztosan vannak olyan hölgyek elérhető távolságban is, akikkel beszélgethetsz, tanácsot kérhetsz, vagy csak egyszerűen ellesheted, hogy ő hogyan csinálja.

Légy hálás azért, amit elértél!
Néha azt érzed, hogy nem értél el eleget az életben, kevés a pénzed, vagy nincsenek barátaid. Hajlamosak vagyunk elégedetlenkedni, mert mindig van (és lesz is) olyan, akinek több jutott, vagy más jutott az életben. Miközben azon kesergünk, hogy mennyire kibabrált velünk az élet, nem vesszük észre, hogy mennyi mindent viszont megkaptunk, elértünk. S csak mi tudjuk, hogy mennyi energiába, erőfeszítésbe került mindazt megvalósítani. Éppen ezért becsüld meg, amid van. Lehet, hogy vannak, akik épp a te életed után sóvárognak!

Ezeket a tanácsokat a változókorban lévő nők is eredményesen alkalmazhatják.

Hajrá hölgyek!

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook