Mi a perimenopauza?

Az életkor előre haladtával és a hormonszintek csökkenésével együtt járó, külső beavatkozástól mentes, természetesnek tartott változókort nevezzük élettani menopauzának (menopauza = utolsó menstruáció ideje). Ez az élettani menopauza általában 48-52 éves kor környékén következik be. A menstruációs vérzés végleges abba maradását megelőző időszak a perimenopauza. Ez akár 8-10 évig is eltarthat, hisz a hormonszintek csökkenése nem egyik napról a másikra következik be, hanem egy évekig tartó folyamat eredménye.

Bár ahány nő annyi változókor, az általában véve a perimenopauza a negyvenes évek közepén kezdődik. Ez alatt a néhány év alatt a női test felkészül a reproduktív funkciók teljes megszűnésére, és a hormonális átrendeződésre, aminek számtalan fizikai megnyilvánulása lehetséges (hőhullámok, fáradékonyság, érzelmi labilitás, stb.). Ezek a kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel járó, vagy akár ijesztő tünetek sok nőt váratlanul érnek. Többnyire az ismeret hiánya miatt nem ismerik fel időben, hogy perimenopauzában vannak. A változókorra való felkészüléssel, némi biológiai ismerettel, életmódbeli változtatásokkal a perimenopauzára jellemző nehézségek viszonylag könnyen leküzdhetők.

Perimenopauza okai

A perimenopauza a változókor része, természetes folyamat, amit leginkább a női nemi hormonok szintjének ingadozása jellemez. A hormonális változások hátterében állhatnak:

Belső okok

A hormonszintek fokozatos csökkenése a természetes öregedési folyamat velejárója, ami a menstruációs ciklus végéhez vezet. A petefészkek már a negyvenes évek elejétől fokozatosan egyre kisebbé válnak. Ezzel együtt a bennük található tüszők száma csökken, a minősége romlik és a progeszteron termelése is jelentősen megcsappan. A mellékvesék által termelt minimális progeszteron mennyiség azonban nem képes kiegyenlíteni a felborult egyensúlyt és az ösztrogén elválasztás is fokozatosan csökkenni kezd. Ezek a hormonális ingadozások okozzák a perimenopauza látványos és kevésbé látható tüneteit egyaránt.

Külső okok

A természetes hormonális változásokat bizonyos külső tényezők felerősíthetik, a lefolyásukat meggyorsíthatják. Ilyen külső tényezők: a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, az extrém stresszhelyzet, a hiszterektómia, a sugár- és kemoterápia.

PERIMENOPAUZA SZAKASZAI

A perimenopauza időben kb. 4-6 évvel megelőzi a menopauzát. A változókor legviharosabb időszakának számít, a legtöbb tünet is ekkor jelentkezik. Ennek oka a hormonszintek hektikus ingadozása, amely öt fázisra bontható.

^

1. fázis

A ciklusok még szabályosak. A follikuláris fázis lerövidülhet.
Az ösztrogén szint magasabb.

^

2. FÁZIS

A ciklusok még mindig szabályosak. A lutealis szakasz rövidülhet.
Az ovuláció egyre ritkább.

^

3. FÁZIS

A ciklusok kezdenek kimaradozni. Az ösztradiol szint a magasabb tartományba kerül és erősen ingadozik.

^

4. FÁZIS

A ciklusok rendszertelenné válnak. Az FSH szint emelkedés állandósul,
az LH szintje is nő. Az ösztrogén szintje esetenként kiugróan magas.

^

5. FÁZIS

A ciklus abba marad, a menopauza elkezdődik. Az ösztrogén szintje alacsonyabb, az FSH és LH szintek magasabbak, majd az évek
múlásával fokozatosan csökkennek.

Perimenopauza tünetei

A perimenopauza során bekövetkező hormonális változások következtében jelentkező tünetek sok nő életét megnehezíthetik. A változókorral kapcsolatban közel ötven tünetet tartunk számon. Ezek egyénenként különböző összetételben és intenzitással jelentkezhetnek.

A változókor tünetei közül a perimenopauza időszakában leggyakoribbak:

 • Rendszertelen havi ciklus
 • Hőhullám
 • Éjszakai izzadás
 • Súlygyarapodás
 • Hangulatingadozás
 • Ingerlékenység
 • Depresszió
 • Fáradékonyság
 • Hüvelyszárazság
 • Csökkent libidó

 

Perimenopauza Tesztek

A tünetek hasonlóak lehetnek más egészségi probléma tüneteihez, éppen ezért mindenképp szükséges igazolni, hogy valóban a változókorról van szó és kizárni egy esetleges betegség kockázatát. A korai menopauza diagnosztizálásához fizikális vizsgálatot és vérvizsgálatot is végeznek. Ezek lehetnek:

 • Terhességi teszt
  Talán furcsán hangzik, hogy menopauza esetében miért van szükség terhességi tesztre? Alapvetően a terhesség kizárása miatt. Mint köztudott a terhesség is vérzés elmaradással jár.
 • Pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) teszt
  A pajzsmirigy betegség számos menopauzához hasonló tünetet produkál. A szakszerű kezelés érdekében szükséges a pajzsmirigy esetleges problémájának a kizárása. Ezt vérvizsgálattal végzik.
 • Ösztrogén teszt
  Az alacsony ösztrogénszint a petefészkek csökkent működését jelzi. Amennyiben az ösztradiol érték 36 alatt van, az szinte biztosan azt jelzi, hogy az illető menopauzában van. Az ingadozás miatt az ösztradiol tesztet néhány naponta többször elvégzik.
 • Follikulus stimuláló hormon (FSH) teszt
  Mind közül a legfontosabb vizsgálat az FSH-szintek tesztelése. Ez egy olyan vérvizsgálat, amely a petefészkek ösztrogén termeléséért felelős hormont (FSH) vizsgálja. Amikor a petefészkek kevesebb ösztrogént termelnek, az FSH szint megemelkedik. Amennyiben az FSH szint 30-40 mIU/ml közötti értéket mutat, azt jelzi, hogy az illető nő nagy valószínűséggel menopauzába lépett.  

Perimenopauza kezelése

Bár a változókor és az azt megelőző perimenopauza időszaka természetes állapotnak mondható, az ilyenkor fellépő hormonális ingadozások által okozott tünetek súlyosak is lehetnek, amelyek akár jelentősen csökkenthetik nők életminőségét. Ezért szükség lehet olyan kezelésére, ami a hormonszintek kiegyensúlyozásával biztosítja a jó közérzetet a nők számára a változókorban is. 

A változókori tünetek enyhítésének lehetséges módjai:

 • Életmódváltás
  Az életmódváltás (kiegyensúlyozott étrend, rendszeres testmozgás, káros hatások kerülése) az első és legkézenfekvőbb lépés a változókori tünetek jelentkezését követően. Igazából az lenne az igazán eredményes, ha még a tünetek jelentkezése előtt, már a harmincas évek derekán odafigyelnénk az életmódunkra. A szervezetünk igényeihez igazodó életmód javítja az általános egészségi állapotot és nincsenek káros mellékhatásai. Az idő múlásával szükségessé válhat egy-két szokás, a napirend vagy az étrend megváltoztatása. Az alkoholos italok fogyasztásának minimálisra csökkentése és a dohányzás elhagyása 40 éves kor után mindenképp tanácsos, ezek ugyanis felerősítik a változókor tüneteit. Bár az életmódbeli szokások megváltoztatása sok esetben elegendő a változókori problémák megoldásában, vannak nők, akiknek direktebb kezelésre van szükségük.
 • Alternatív gyógymódok
  Makacsabb tünetek esetén szükség lehet hormonkiegyenlítő beavatkozásra. Az alternatív gyógymódok (gyógynövények, aromaterápia, jóga, relaxáció, akupunktúra, akupresszúra, stb.) a legtöbbször hatékonynak bizonyulnak. A gyógynövények, a vitaminok és étrend kiegészítők, valamint az olyan módszerek, mint a jóga és a relaxáció biztonságos és eredményes a változókori kellemetlenségek enyhítésében.
 • Gyógyszeres kezelés
  A nők egy részének a változókor megkeseríti az életét, ezért nagyobb erőfeszítést kell tenniük, hogy ezeket az éveket elviselhetővé tegyék. Aki olyan tüneteket tapasztal, amelyek jelentősen rontják az életminőségét, mindenképpen forduljon szakorvoshoz. A lehetőségek közül a hormonpótló terápia (HRT) a legnépszerűbb. Sajnos a HRT bizonyos esetekben súlyos egészségi kockázatot jelent, ezért mindenképpen szükséges az előzetes alapos kivizsgálás és állapotfelmérés, valamint a terápia alatti folyamatos orvosi ellenőrzés. A gyógyszeres beavatkozásra a legtöbbször csak végső esetben kerül sor, mivel ez jelenti a legnagyobb kockázatot. 

Minden nő egyedi, mindenki másféle nehézségekkel küzd változókorban, ezért mindenkinek más-más módszer vezethet eredményre a perimenopauza tüneteinek kezelésében. Az életmódbeli változások és az alternatív gyógyászat kombinálása a legtöbb nő számára optimálist megoldás a jó közérzet és a harmónia eléréséhez. Mivel minden beavatkozás tartogat némi kockázatot, mindenképpen fordulj orvoshoz, mielőtt bármilyen kezelés mellett elköteleződnél.

Facebook