Mi a posztmenopauza?

A postmenopauza a változókor folyamatának harmadik, egyben utolsó szakasza. Orvosi meghatározás szerint a menopauza az a nap, amikortól egy nőnek 12 egymást követő hónapban nincs vérzése. A postmenopauza ettől az időponttól az élet végéig tart. Azt, hogy ez pontosan hány éves korban következik be, nem lehet biztosat mondani. A természetes menopauza időpontja általában az 50 éves kor környékére tehető. Maga a változókor pedig a 40-es évek közepétől a 60-as évek elejéig terjedhet. Orvosi beavatkozások és bizonyos betegségek következtében a menopauza az említettnél jóval korábbi életkorban is bekövetkezhet. Ilyen esetekben a postmenopauza időtartama az átlagosnál sokkal hosszabbá is válhat.   

Nagy általánosságban elmondható, hogy egy nő kb. 30 évet tölt postmenopauzában. Ez mintegy az élet egy harmada, ami elég hosszú idő ahhoz, hogy odafigyeljünk magunkra. Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan, milyen minőségben éljük az életünket ez alatt az időszak alatt.  

A posztmenopauza okai 

A posztmenopauza azoknak a hormonális változásoknak a következménye, amelyek az egész változókori átmenetet előidézik. Ez természetes folyamat, amelyen minden nő keresztül megy. Az okokat belső és külső tényezők befolyásolják.  

A posztmenopauza belső, hormonális okai: 

A változókor olykor viharos időszakát a hormontermelés csökkenése miatti diszharmónia okozza. A posztmenopauza idejére a hormonális egyensúly helyreáll. A női szervezet továbbra is termel ösztrogén és progeszteron hormonokat, csak nagyságrendekkel alacsonyabb mennyiségben, mint amennyit a változókor előtt.   

A posztmenopauza külső okai: 

Bár a posztmenopauza bekövetkeztét a hormonális változások idézik elő, számos olyan külső tényező van, amelyek miatt a változókor az átlagostól korábban köszönthet be. Ebből következően a posztmenopauza időtartama is jelentősen megnövekedhet.  

 • Helytelen életmód, szokások
  A dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás felerősítheti és meghosszabbíthatja a változókori tüneteket. Hasonló nehézségeket okoz a feldolgozott ételek rendszeres fogyasztása is.  
 • Stressz
  Előfordulhat, hogy azok a nők, akik gyakori és hosszan tartó stresszhelyzeteknek vannak kitéve, nagyobb mértékben szenvednek posztmenopauza tüneteitől. Ennek oka, hogy stresszhatás alatt a szervezet a stressz elhárításához a rendelkezésre álló progeszteron nagy részét felhasználja. E miatt kevesebb jut belőle a hormonegyensúly fenntartására és az ösztrogénhatások ellensúlyozására. A posztmenopauzában alacsony ösztrogénszint tehát tovább csökken, így fokozva a nem kívánatos tünetek hatását.  
 • Műtéti beavatkozások
  Azok a nők, akiknek egyéb egészségi probléma miatt a petefészkeit műtétileg eltávolították, a menopauza és ezzel együtt a posztmenopauza közvetlenül a műtét után tapasztalhatók. Ez a hirtelen hormonhiány okozhat posztmenopauzális tüneteket. 
 • Sugárzás vagy kemoterápia
  Ezek a kezelések gyakran károsítják a petefészkeket, ami néha idő előtti menopauzát okozhat akár a terápia alatt, vagy röviddel a terápia után.    

Posztmenopauza tünetei 

Amikor a nők elérik a posztmenopauzát, gyakran úgy érzik, hogy visszanyerik a testük feletti kontrollt. Azt gondolják, hogy az addigi kellemetlenségek az utolsó vérzést követő 12 hónapos periódus után befejeződnek. A posztmenopauza időszakára legtöbb esetben a perimenopauza időszakában tapasztalt kellemetlen tünetek jelentősen csökkennek, és végül elhalványulnak. Sok nő energikusnak érezi magát és jó közérzetről számol be a posztmenopauza időszakában. Sajnos vannak olyan tünetek, amelyek a posztmenopauza idején jelentkeznek. Ennek hátterében szintén a sokat emlegetett hormonális változások állnak. Mivel a posztmenopauza időszakára a szervezet ösztrogén és progeszteron szintje jelentősen lecsökken, a posztmenopauzára jellemző tünetek az alacsony ösztrogén és progeszteron szinthez kötődnek.

A posztmenopauza idején a nők többsége a következő tüneteket tapasztalja: 

Hüvelyszárazság és viszketés

Ha egy nő teste kevesebb ösztrogént termel, a hüvely fala elvékonyodik, zsugorodik és elveszíti természetes nedvesség tartalmát. Ez a szárazság érzet viszketést, irritációt és fájdalmat okozhat. Sok nő enyhíti ezt a tünetet kenés vagy hüvelyi ösztrogén gyűrűkkel.  

Vizelettartási nehézség

Egyes becslések szerint változókor után a nők 40%-a szenved stressz-inkontinenciában, ami a bizonyos helyzetekben (pl.: köhögés, tüsszentés, nevetés) történő húgyhólyag kontroll elvesztését jelenti. A hólyag izomzat gyengüléséért szintén az ösztrogén a felelős. A vizeletcsepegés megelőzhető a medencefenék izmainak erősítését célzó, rendszeresen végzett gyakorlatokkal.   

Húgyúti fertőzések

Az ösztrogénszint csökkenése miatt a hüvelyváladék veszít a savasságából, ami miatt nem tud teljes mértékben eleget tenni védelmi funkciójának, a hüvely érzékenyebbé válik. Ezért a posztmenopauza időszakában a nők fokozottan ki vannak téve a húgyúti fertőzéseknek.    

Libidó elvesztése

Mint sok változókori tünetnek, a libidó elvesztésének is elsődleges oka a hormonális egyensúly megbomlása. E mellett azonban egyéb fizikai (hüvelyszárazság), pszichológiai (depresszió), kapcsolati problémák is hozzájárulnak a nemi hajtóerő csökkenéséhez. 

Álmatlanság

A hormonális változások hatással lehetnek egy nő alvási szokására is, ami akár teljesen felborulhat. Ehhez hozzájárul a változókor egyéb tünete, mint az éjszakai izzadás, a fáradékonyság, depresszió, amelyek szintén hatással vannak a nyugodt alvásra.   

Súlygyarapodás

Az elhízás az egyik leggyakoribb és leglátványosabb tünet postmenopauza alatt, amelynek hátterében hormonális változások állnak. A szervezet a csekély ösztrogénszintre adott válaszul megtartja a zsírsejteket, hogy természetes módon fokozza az ösztrogénszintet. Ennek eredményeként több tíz kilogramm felesleggel is számolni kell az évek alatt.   

Memória zavar

Tanulmányok kimutatták, hogy a változókor ténylegesen befolyásolja az agy működését, és kihat a nők memóriájára. Ez az ösztrogén szint csökkenésével van összefüggésben, ami fontos szerepet tölt be a sejtek, az agysejtek kialakulásában.   

Ízületi fájdalom

Változókor után sok nő tapasztal megmagyarázhatatlan fájdalmat, merevséget vagy duzzanatot az izmokban és az ízületekben, amely nem kapcsolódik a traumához vagy a testmozgáshoz. A probléma kialakulása összefüggésben lehet az ingadozó hormonszintek immunrendszerre gyakorolt ​​hatásával. Az ösztrogén segít megelőzni a gyulladást az ízületekben, így a menopauza alatt az ösztrogén alacsony szintje fokozott gyulladásos folyamatokhoz vezethet, és ezáltal fokozhatja az ízületi fájdalmat. 

Betegségek kockázatai posztmenopauza idején 

Bár a hormonszintek már nem ingadoznak, mint a perimenopauza idején, a posztmenopauzában fennálló következetesen alacsony hormonszintek miatt újabb nehézségek lépnek fel. A változókor utáni éveket az alacsony ösztrogén és progeszteron szint miatt kialakuló szövődmények fenyegetik. Ezek közül a leggyakoribbak:  

Csontritkulás

A változókor után szinte minden nőnél nagy a kockázata a csontritkulás kialakulásának. A csontritkulás egy fájdalmas és akár mozgáskorlátozással is járó betegség, amely gyengíti a csontokat, és megnöveli a csonttörések kockázatát. Az ok a hormonszint csökkenésében keresendő.  A sejtek tevékenységét elsősorban a hormonok szabályozzák. Közülük is az ösztrogén az, ami fokozza a csontok gyógyulási, megújulási képességét, valamint elősegíti a kalcium felszívódását a vérből. Az ösztrogénszint csökkenése kalcium veszteséget és mérsékelt csontképződést eredményez. Ennek következtében a csontokban apró lyukacskák keletkeznek, és a csont szerkezete, támasztószövete ritkábbá, törékenyebbé válik.

Magasvérnyomás

A vérnyomás általában emelkedik a nőknél a változókor után, ami gyakran krónikus magas vérnyomáshoz vezet. A hormonális változások mellett a nők fogékonnyá válnak a súlygyarapodásra. Ez tovább fokozza a magas vérnyomás előfordulását, ami nagymértékben növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

A változókor végeztével a nőknek fokozott figyelmet kell szentelniük egészségük védelmére, hogy elkerüljék a súlyos betegségek kialakulását. Mivel legjobb a megelőzés, már a harmincas évek közepén-végén fel kell készülni a későbbi évekre.

Szívbetegség

Az ösztrogén természetes módon védi a szívizmokat és a szívet. A változókor során a szervezet ösztrogén hormon szintje jelentősen lecsökken, ami már nem nyújt elengedő védettséget. Ezért a nőknél 50 éves kor felett drasztikusan megnő a szívinfarktus kockázata. 

Inkontinencia

A változókorban fellépő vizeletvisszatartási problémák hátterében gyakran az alacsony ösztrogén szint a felelős. A csökkent ösztrogén hatására a húgycső veszít rugalmasságából. Ennek következtében – enyhe károsodás esetén – nevetés, tüsszentés során néhány csepp vizelet szivárog. Súlyosabb esetben hirtelen fellépő vizelési inger, akaratlan vizeletvesztés léphet fel.

POSZTMENOPAUZA KEZELÉSE 

Bár a változókor és az azt megelőző perimenopauza időszaka természetes állapotnak mondható, az ilyenkor fellépő hormonális ingadozások által okozott tünetek súlyosak is lehetnek, amelyek akár jelentősen csökkenthetik nők életminőségét. Ezért szükség lehet olyan kezelésére, ami a hormonszintek kiegyensúlyozásával biztosítja a jó közérzetet a nők számára a változókorban is.  

A változókori tünetek enyhítésének lehetséges három szintje:  

 • Életmódváltás
  Az életmódváltás (kiegyensúlyozott étrend, rendszeres testmozgás, káros hatások kerülése) az első és legkézenfekvőbb lépés a változókori tünetek jelentkezését követően, hiszen a legkisebb kockázattal járnak és az általános egészségi állapotot is javítják. Az idő múlásával szükségessé válhat egy-két szokás, a napirend vagy az étrend megváltoztatása. Az alkoholos italok fogyasztásának minimálisra csökkentése és a dohányzás elhagyása 40 éves kor után mindenképp tanácsos, ezek ugyanis felerősítik a változókor tüneteit. Bár az életmódbeli szokások megváltoztatása sok esetben elegendő a változókori problémák megoldásában, vannak nők, akiknek direktebb kezelésre van szükségük.  
 • Alternatív gyógymódok
  Makacsabb tünetek esetén szükség lehet hormonkiegyenlítő beavatkozásra. Az alternatív gyógymódok (gyógynövények, aromaterápia, jóga, relaxáció, akupunktúra, stb.) a legtöbbször hatékonynak bizonyulnak. A gyógynövények, a vitaminok és étrend kiegészítők, valamint az olyan módszerek, mint a jóga és a relaxáció biztonságos és eredményes a változókori kellemetlenségek enyhítésében.   
 • Gyógyszeres kezelés
  A nők egy részének a változókor megkeseríti az életét, ezért nagyobb erőfeszítést kell tenniük, hogy ezeket az éveket elviselhetővé tegyék. Amennyiben olyan tüneteket tapasztal, amelyek rontják az életminőségét mindenképpen forduljon szakorvoshoz. A lehetőségek közül a hormonpótló terápia (HRT) a legnépszerűbb. Sajnos a HRT bizonyos esetekben súlyos egészségügyi kockázatot jelent, ezért mindenképpen szükséges az előzetes alapos kivizsgálás és állapotfelmérés, valamint a terápia alatti folyamatos orvosi ellenőrzés. A gyógyszeres beavatkozásra a legtöbbször csak végső esetben kerül sor, mivel ez jelenti a legnagyobb kockázatot.  

Minden nő egyedi, mindenki másféle nehézségekkel küzd változókorban, ezért mindenkinek más-más módszer vezethet eredményre. Az életmódbeli változások és az alternatív gyógyászat kombinációja a legtöbb nő számára optimális megoldás a jó közérzet és a harmónia eléréséhez. Mivel minden beavatkozás tartogat némi kockázatot, mindenképpen fordulj orvoshoz, mielőtt bármilyen kezelés mellett elköteleződnél. 

Facebook