Mi a menopauza?

A menopauza a nők életének egy fontos mérföldköve. Ez ugyanis az utolsó menstruáció napja, a termékenység végleges befejeződése. Vannak, akiknek ez komoly vízválasztót jelent és nem csak fizikai, de lelki szinten is meghatározó érzéseket kelt. Vannak viszont, akiknek ez az eseménynek nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget. Egyszerűen tudomásul veszik a testükben zajló változást.  

Menopauza ≠ változókor 

A menopauza azonban nem csupán a termékeny évek végét jelöli. Jelenti egy életszakasz lezárását is, amit változókornak nevezünk. A menopauza és a változókor fogalmai a magyar nyelvben gyakran összekeverednek, pedig nem szinonimái egymásnak.   

A menopauza egyetlen napra, az utolsó menstruáció első napjára utal. A változókor viszont magába foglalja a menopauza és az azt megelőző, ún. perimenopauza időszakát is. Ez esetenként elérheti a 8-10 évet is. Ezekben az években a hormonrendszer átrendeződése zajlik, ami végül a menstruáció végleges abba maradásához vezet. Éppen e miatt a perimenopauza évei alatt a nők 75 %-a tapasztal a hormonális változások miatt valamilyen tünetet. 25 % azoknak a nőknek az aránya, akiknek a tünetek súlyos életminőség romlást okoznak.  

Bővebben: Változókori tünetek >>

A menopauza tehát egyetlen eseményt, míg a változókor események sorozatát jelenti. A fogalomzavar valószínűleg az angol nyelvből ered, amely nem tesz különbséget a folyamat és az esemény között, azokat egységesen menopauzának nevezi. Nekünk viszont a magyar nyelvben lehetőségünk van különbséget tenni annál is inkább, mert valóban nem azonos a két helyzet. 

A menopauza tehát egy folyamat végpontját jelöli, amelynek során a petefészkek aktivitása leáll. Nem érlelnek több petesejtet, továbbá csökken a nemi hormonok és ennek következtében más hormonok szintje. A változókor általában a negyvenes évek elején, közepén kezdődik és az ötvenes évek elején, közepén fejeződik be. A menopauza átlagosan 48-52 éves korban következik be.  

Facebook