A változókor szakaszaitól eltérően a posztmenopauza kezdetét nem jelzik fizikai tünetek. Orvosi meghatározás szerint menopauza az a nap, amely után egy nő 12 egymást követő hónapban nem menstruál. A menopauza tulajdonképpen egyetlen nap, az utolsó menstruáció napja. Ezzel szemben a posztmenopauza egy állandó állapot, amely ettől a ponttól kezdve a nő élete végéig tart. A természetes menopauza átlagosan 48-52 év között következik be. Ezt követően a nők életük jelentős részét, mintegy 30 évet élhetnek a posztmenopauza időszakában.

Aki posztmenopauzába került az egyben azt is jelenti, hogy sikeresen megbirkózott a változókorral együtt járó változásokkal. Így tehát szerencsésen túlélte a változókor viharos éveit, amely talán élete legtöbb megpróbáltatással járó szakasza volt. A zavaró tünetek mára már bizonyára enyhültek és kezd visszatalálni régi önmagához.

 

Egy újabb mérföldkő: posztmenopauza

A posztmenopauza azonban egy olyan mérföldkő, amely – az egész élethez hasonlóan – pozitív és negatív hatásai egyaránt vannak. Pozitívum lehet, hogy nem kell többé tamponra költeni, megszűnik a ciklussal járó vesződség. Ez főképp azoknak jó hír, akik hónapról hónapra megküzdöttek a fejfájással, hátfájással, hasi görcsökkel, hangulatváltozással és egyéb kellemetlenségek. A PMS tehát örökre a múlté! E mellett soha többé nem kell aggódni a nem kívánt terhességtől. Ez a felszabadító érzés új szintre emelheti a nők szexuális életét.

Másrészt viszont a posztmenopauza új egészségi kihívásokat vethet fel. Ezek közül vannak, amelyek a normál öregedési folyamat részei, mások viszont a szervezetben beállt hormonális átrendeződés következményei.

Nem szeretek rossz híreket közölni, de sajnos a változókor néhány tünete a posztmenopauza során is folytatódik, amelyek a tartósan csökkent hormonszint következményei. Főleg a klasszikusnak számító változókori tünetek, mint a hőhullám és az éjszakai izzadás és az alvászavar azok, amelyek még hónapokkal vagy akár évekkel az utolsó menstruáció után is érezhetők. Egy 2015-ben publikált tanulmányból kiderül, hogy a változókor legismertebb tünete, a hőhullám a nők 40 %-ánál 60-65 éves korukban is fennállnak. Ez az arány 66 éves kor felett 25 %, 72 éves kor felett még mindig 16 %.

a változókor mítoszai

Új hormonegyensúly

A női szervezet a menopauzát követően alkalmazkodik a csökkent ösztrogénszinthez és beáll az új, hormonegyensúly. Ez azonban veszélyeket rejt magában, hiszen alacsonyabb hormonszintekkel kell élni, mint valaha. A petefészkekben már nem történik peteérés, aminek hiányában az ösztrogén és a progeszteron hormonok termelődése szinte teljesen megszűnik. Annak ellenére, hogy kisebb mennyiségű ösztrogén termelődik a test más részein, az így előállított ösztrogén hormonnak sem a minősége, sem a mennyisége nem elegendő az optimális egészség fenntartásához.

A női nemi hormonok védelmének hiánya magas egészségi kockázatokat rejt magában; nő a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magasvérnyomás, a csontritkulás, stb. kialakulásának veszélye.

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás a nők életében bármely szakaszában előnyös, de 50 éves kor felett elengedhetetlen a test karbantartása; az életkornak megfelelő étrend és a rendszeres testedzés beiktatása. Ezek hiányában csökken a jó egészségi állapotra és a hosszú életre a rövid- és hosszú távú kilátások. Kis odafigyeléssel a szervezet igényeihez igazodó életmód szokások posztmenopauzában segítenek ellensúlyozni az egészséget fenyegető kockázatokat. Ezek a tényezők ugyanis kedvezően befolyásolják a hormonok egyensúlyát a testben, és így hozzájárulnak a test és az elme általános egészségi állapotának és működésének megerősítéséhez. 

Törődj többet az egészségeddel;
járj rendszeresen szűrővizsgálatokra

Maradj fitt és energikus;
rendszeresen végezz testmozgást, tornázz, kerékpározz, kirándulj.

A partnereddel szervezz
közös programokat. 

Fogyassz tápanyagdús, friss és kalóriaszegény ételeket.
Csökkentsd a cukor és sóbevitelt. 

Nem kell törődni a fogamzásgátlással, szabadon élvezheted a szexet.. 

Foglalkozz azokkal a dolgokkal, amelyek mindig is érdekeltek. 

A szellemi frissességed fenntartása érdekében tanulj valami újat,
olvass, művelődj.
 

Indulj el a belső ösvényen, a lélek útján; relaxálj, meditálj. 

Fordíts gondot az arc- és testápolásra,
a jó megjelenésre.
 

Pihenj, regenerálódj, töltődj
annyit, amennyit csak tudsz.
 

Minden helyzetben lásd meg
a dolgok jó oldalát.
 

Változz és változtass!

Ebben az életszakaszban, a fizikai tünetek mellett a nők sok érzelmi kihívással találkoznak: az öregedés, a meddőség, a gyerekek önállósodása, a szülők gondozása, elvesztése és a párkapcsolati gondok próbára teszik a lelki állóképességet. Életünk közepén sok változással kell szembe néznünk. De a változástól nem kell félni! Épp ellenkezőleg!
A változókor utáni évek fő motívuma a változás, a változtatás legyen!

A változókor minden nőnek egyedi tapasztalatot jelent, mert mindannyian egyedi módon alkalmazkodunk a változáshoz, az öregedési folyamatokhoz. Rajtuk, a hozzáállásunkon és az egészségünkért vállalt felelős magatartásunkon múlik hogyan éljük meg a változókort és az azt követő éveket.

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook