A HAVI CIKLUS VÁLTOZÁSAI VÁLTOZÓKORBAN (IS)

Szerző: | HORMON, VÁLTOZÓKOR

A menstruációs ciklust sok tényező befolyásolhatja (pl.: táplálkozás, érzelmi állapot, fizikai megterhelés) elsősorban azonban a női nemi hormonok szerepe a meghatározó. A havi ciklus rendszerességét e két nemi hormon — az ösztrogén és a progeszteron — dinamikus egyensúlya irányítja. Ez a dinamikus egyensúly azonban sérülékeny; bármelyik hormon szintjében bekövetkező változásnak rendszertelen menstruáció lehet a következménye.

A változókor szempontjából is ez a két hormon érintett elsősorban. Nem meglepő, hogy a perimenopauza elején az egyik legjellemzőbb és legárulkodóbb változókor tünet a rendszertelen menstruáció. Többnyire a negyvenes évek elején, közepén tapasztalható hormonális ingadozások többféle változást is előidézhetnek a havi ciklusban.

1 Rendszeresség

A termékeny években a menstruációs ciklus hozzávetőlegesen 28 naponként zajlik le. A vérzéses napok száma átlagosan 5 nap. Az ösztrogén a méhfal nyálkahártyájának felépülését, míg az érett petesejt burkából felszabaduló progeszteron e méhnyálkahártya leválását idézi elő.
A perimenopauza idején a női szervezetben a nemi hormonok termelődése nagymértékben ingadozik. Ez azt jelenti, hogy a felépülő és a lebontó folyamatok rendje kizökken, a menstruáció rendszertelenné válik.

2 Mennyiség

A távozó vér mennyisége szintén függ a nemi hormonoktól. Amennyiben 28 napnál hossza idő telik el két vérzés között, az ösztrogénnek van ideje kifejteni a felépítő hatását, ezért a méh nyálkahártyája a szokásosnál vastagabbá válik. E miatt a következő vérzés nagy valószínűséggel bővebb lesz, esetleg fájdalmas görcsökkel járhat és nagyobb alvadt vér darabok jelenhetnek meg.
Más esetben, amikor a vér mennyisége jóval kevesebb, az utalhat az alacsonyabb ösztrogén szintre. Az egyre ritkábban előforduló vérzést a progeszteron mennyiségének visszaesése okozhatja.
Mivel e két hormon mennyisége a perimenopauza kezdeti éveiben nagyfokú hullámzást mutat, ezért az előforduló vérzések mennyisége is erősen ingadozhat.

3 Időtartam

A hormonális változások a vérzések időtartamát is érintik. Míg a vérzés átlagosan 5 napig tart, a perimenopauza időszakában az említett két nemi hormon termelődésének ingadozása miatt ez sokkal rövidebb, de sokkal hosszabb is lehet. Amennyiben azonban a vérzéssel telt napok száma meghaladja a 10 napot, esetleg a két vérzés között időszakban enyhébb vérezgetés, ún. barnázás jelentkezik, célszerű mielőbb orvoshoz fordulni!

A rendszertelen menstruáció az egyik leggyakoribb változókori tünet. A menstruációs szabálytalanságok akár 10 évig is eltarthatnak. Ez alatt az idő alatt a legkülönfélébb szabálytalanságok adódhatnak. Mivel a havi ciklus hosszú ideig kiszámíthatóvá válik, minden pillanatban felkészültnek kell lenni (tisztasági csomag, öltözék). De perimenopauzában legalább már látszik az alagút vége!

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook