MI A KÜLÖNBSÉG A KORAI MENOPAUZA ÉS A PERIMENOPAUZA KÖZÖTT?

Szerző: | VÁLTOZÓKOR

A változókor kapcsán gyakran elhangzik a perimenopauza és a korai menopauza kifejezés is. Sőt, gyakran a hormonális átrendeződés éveit is nevezik menopauzának. Ez azonban helytelen.

A menopauza az utolsó menstruációt jelöli, viszont az azt megelőző éveket és a rákövetkező + 1 év történéseit sokkal jobban kifejezi a változókor elnevezés. Ilyenkor a nők szervezete ugyanis óriási változásokon megy keresztül. Ezek a változások pedig fizikai, lelki és szellemi vonatkozásban egyaránt jelentkezhetnek. A változókor tehát egy hosszabb, akár 6—8—10, vagy 12 évig is eltartó időszakot jelöl.

Ezzel szemben a menopauza csupán egyetlen nap eseményére vonatkozik. Ezt a napot viszont csak utólag, 12 vérzés mentes hónap után lehet megállapítani. Ez a bizonyos menopauza nap általában 50—52 éves kor tájékára esik.

Perimenopauza

Az ehhez a naphoz vezető — gyakran 8—10 évig is tartó — rögös út a perimenopauza. Ez tehát a menopauzát (utolsó menstruáció napját) megelőző időszak, ami rendszerint a negyvenes évek elején, közepén kezdődik. Ezeket az éveket a női nemi hormonok ingadozása uralja. Mivel a hormonok számos élettani folyamatban szerepet játszanak és a test valamennyi sejtjére hatással vannak, időbe telik, míg beáll egy új egyensúlyi állapot.

A hormonrendszer átalakulása miatt a perimenopauza időszakában, főképp a kezdetén jelentkeznek a legváltozatosabb és legintenzívebb tünetek. Ezek közül a leggyakoribbak: rendszertelen menstruáció, hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatingadozás, libidó csökkenése, memória problémák. Amint a női szervezet és hormonrendszer hozzá igazodik a nemi hormonok alacsonyabb szintjéhez, a tünetek is jelentősen mérséklődnek, idővel megszűnnek.

Korai menopauza

A korai menopauza annyit jelent, hogy mindez a folyamat az átlagos életkornál korábban, azaz 40 éves kor előtt kezdődik. Ezerből 1 nőnél már 30 éves kora előtt, vagy még korábban is előfordulhat.

A korai menopauza tünetei többnyire ugyanazok, mint a természetes menopauzáé; a ciklus rendszertelenné válik: kimaradozik, vagy a szokásosnál erősebb, gyengébb ciklusok váltakoznak. E mellett megjelenhet a változókor egyik legismertebb tünete a hőhullám, vagy párja az éjszakai izzadás. Ezek a tünetek mind arról árulkodnak, hogy a petefészkek kevesebb ösztrogént termelnek.

A korai petefészek kimerülés bekövetkezhet „természetes” módon, ha valaki veleszületetten kevés petesejttel rendelkezik. Okozhatja továbbá tartósan fennálló súlyos fizikai megterhelés, anorexia, autoimmun reakció, vagy a közismert gyermekbetegség, a mumsz is. E mellett külső beavatkozások is kiválthatják, mint a petefészkek műtéti eltávolítása, sugárkezelés, kemoterápia miatti károsodása.

Mivel a termékeny időszak ez esetben jelentősen lerövidül, a korai menopauza egyik legsúlyosabb tünete a korai meddőség lehet. Ez azoknak a nőknek is súlyos érzelmi megterhelést okozhat, akik már nem vágynak gyermekáldásra. A korai menopauza gyakran jár együtt pszichés problémákkal, pl.: önértékelési zavarok, meggyengült önbecsülés, hangulatingadozás, szorongás, depresszió.

A lelki megrázkódtatások mellett azonban ez esetben számolni kell a csökkent ösztrogénszint következtében fellépő betegségek, pl.: csontritkulás, szív és érrendszeri megbetegedések, paradontális betegségek, urogenitális problémák fokozott kockázatával is.

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook