HOGYAN LEHET ELVISELHETŐBB A VÁLTOZÓKOR?

Szerző: | ÉLETMÓD, VÁLTOZÓKOR

Fizikai és lelki sokszínűségünk miatt teljesen egyéni, hogy a perimenopauza éveit ki hogyan éli meg. Ezek az évek a legszeszélyesebbek, ha a változókorról van szó. A női nemi hormonok mennyiségének csökkenése ugyanis ekkor következik be. Ez a csökkenés azonban nem egyenletes, hanem meglehetősen ingadozó. E miatt jelentkezhet az a rengeteg kellemetlen tünetet. De nem mindenki szenved a változókorral járó hormonális átalakulásoktól. Akiknek panaszaik vannak, sóvárogva tekintenek azokra, akiknek nincsenek. (A mázlisták vajon hogy csinálják?) Akik viszont több–kevesebb kellemetlenséggel kénytelenek együtt élni, azoknak is van némi reménysugár, hogy elviselhetőbb legyen a változókor.

Íme néhány tipp, hogy hogyan lehet elviselhetőbb a változókor:

#1 Tudj meg mindent!

Jó taktika lehet a nehézségek, félelmek leküzdéséhez, ha szembe nézel azokkal. Ismerkedj meg a változókorral; mi okozza, hogyan kezdődik, milyen tünetekkel jár, mennyi ideig tart, stb. Tájékozódj a kezelési lehetőségekről; tudd meg mi az, amit magad is megtehetsz, hogy jobban érezd magad. Ha kérdéseid vannak, keress válaszokat, olvass, kutakodj! Ha ismered az ellenséget, könnyebb lesz legyőzni!
Itt a Változókor Klub weboldalon is rengeteg hasznos és folyamatosan frissülő információt találsz! Katt ide: Változókor

#2 Ismerd a tested!

Ismerkedj meg a testedben zajló folyamatokkal. Senki sem ismerheti jobban a tested, mint te magad. Figyelj, vedd észre a változásokat és tartsd számon azokat. Ha nyomon követed a történéseket, könnyebben tetten érheted az eltéréseket, beazonosíthatod, hogy mi zajlik benned. Ha segítségre, tanácsra van szükséged, ezek alapján nem lesz nehéz néven nevezni a problémát és a megoldásokra is hamarabb rátalálhatsz.

#3 Őrizd a békéd!

A lelki béke megőrzése sok krízis helyzeten átsegítheti az embert. Miért lenne épp a változókor kivétel? A külső stresszorok, mint a munkahelyi, magánéleti nyomás nem szűnnek meg parancsszóra. Már csak a miatt sem, mert ez tőled független, külső tényező. De az, hogy ezeket mennyire engeded közel magadhoz és hogyan reagálsz rájuk, már teljes egészében rajtad múlik. Ha alkalmanként ki–kibillensz a belső egyensúlyodból, igyekezz mielőbb visszatalálni hozzá. Ez nem csak a miatt fontos, hogy elkerüld a „klimaxos hiszti” nagydíjat. Ennél sokkal lényegesebb, hogy megőrizd a hormonrendszered kényes egyensúlyát. A stressz ugyanis rendkívül pusztítólag hat a hormonrendszerre. A rendszeres testmozgás és meditáció csodásan hat a lelki egyensúlyra és enyhíti a szorongást.

#4 Vedd kezedbe az irányítást!

A változókor éveiben sokunknak szinte fenekestül felfordul az élete. Ha a változókor nem lenne elég, jellemzően a 40–es éveink derekára tehető az ún. életközepi válság jelensége is. Az öregedéssel való szembesülés következtében fellépő személyes krízist munkahelyi és magánéleti válság helyzetek is kísérhetik. A helyett, hogy próbálnád széthullott életed darabjait vissza rakosgatni, építs inkább újat! Tegyél rá még egy lapáttal és változtass te magad is! Számolj le azokkal a dolgokkal, amelyek már nem építenek. Szabadulj meg a kacatoktól, a régi rongyoktól, a koloncként rád akaszkodó emberektől! Valósítsd meg a régen dédelgetett vágyaidat! Vágj bele olyan dolgokba, amiket évek óta halogatsz! Nincs késő! Kezd a felnőtt életed második felét tiszta lappal!

Soha nem lehetsz túl öreg egy újabb cél kitűzéséhez és egy újabb álom megálmodásához

#5 Beszélj róla!

A változókor nem betegség. Valamennyi nő, aki elég idő hozzá, átmegy ezen a folyamaton. Mondhatnám, hogy a női élet rendje. Éppen ezért sem nem fogyatékosság, sem nem szégyellni való. Ha az átalakulás éveiben te magad nehézségekkel küszködsz és összezavarodsz, gondolj csak bele, mit érezhetnek a környezetben élők, akik alig ismernek rád. Milyen tanácstalanok lehetnek a családtagjaid, a kollégáid, barátaid, amikor látják rajtad a változásokat, de nem értik, hogy mi történt veled.

Ne falazz a hormonjaidnak! Vállad fel nyíltan, hogy ez van, ez nem te vagy. Ezt a hormonjaid művelik veled. Magyarázd el, hogy min mész keresztül, hogy mit érzel, milyen tüneteket tapasztalsz. Kérd a türelmüket. Akik szeretnek, megértenek és átsegítenek a nehézségeken.  

#6 Viseld örömmel és méltósággal!

Bár a változókori tünetek enyhítésére számtalan gyógyír és terápia közül választhatunk, ezek hatékonyságát is nagyrészt a hozzáállásunk határozza meg. Az, hogy minden fejben dől el, a változókor esetében is igaznak bizonyul. Kutatások igazolják, hogy azok a nők, akik pozitívan viszonyultak a változásokhoz, akik életük új és izgalmas szakaszaként fogták fel a saját változókorukat, sokkal kevesebb és enyhébb tünetet tapasztaltak, mint azok, akik tele voltak félelemmel, aggodalommal. A perimenopauza időszakát megélhetjük harmonikusan és könnyedén is, ha lazán, elfogadóan állsz hozzá ehhez az állapothoz és emelt fővel viseled.

#7 Jutalmazd meg magad!

Légy megértő és bánj kedvesen magaddal. Ne küzdj az idő ellen, mert úgysem győzhetsz! A kétségbeesett erőlködés, hogy elfedd a változókor jeleit inkább szánalmas, mint eredményes. E helyett inkább fogyassz finom és egészséges ételekkel, italokkal. Viselj kényelmes és csinos ruhákat. Használj minőségi és természetes kozmetikumokat. De ne csak a tested, a lelked is kényeztesd örömteli, pihentető élményekkel.

Örömteli változókort kívánok!

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook