MIKOR RENDSZERTELEN A MENSTRUÁCIÓ?

Szerző: | NŐI EGÉSZSÉG, VÁLTOZÓKOR

A női reproduktív egészség egyik jellegzetessége a szabályos menstruációs ciklus. A menstruáció alap esetben nem jár fájdalommal és apróbb kellemetlenségektől eltekintve nem okoz problémát. A változókor kezdetével azonban minden megváltozhat: A változókor egyik első és leggyakoribb jele közé tartozik a ciklus változása. Ez az időszak pedig hónapokig, vagy akár évekig is eltarthat.

De mikor tekinthető rendszertelennek a menstruáció?

A kérdés jogos, hisz senkinek – vagy legalábbis ritka keveseknek – jelentkezik óramű pontossággal a menzesze. Bizonyos mértékű eltérés szinte biztosra vehető.

Kórosnak tekintjük a vérzést akkor, ha rendszertelenül, túl rövid (24 napnál rövidebb) vagy túl hosszú (35 napnál hosszabb) időszakonként jelentkezik, a vér élénk színű, alvadékos, elhúzódó és fájdalmakkal, görcsökkel jelentkezik.

A rendszertelen menstruáció jelei:

 • A nagyobb vérrögök megjelenése (kb. 2,5 cm átmérőjű)
 • A tamponok, betétek cseréje kétóránként vagy annál gyakrabban szükséges
 • Vérzés vagy pecsételés két menstruáció között
 • A vérzés hét napnál tovább tart
 • 21 napnál rövidebb ciklusok
 • 35 napnál hosszabb ciklusok
 • Kimaradó menstruáció

Az egyszeri szabálytalanságok szinte minden nő életében elő- előfordulnak. Ezek hátterében gyakran a feszített élettempó, szellemi vagy fizikai megerőltetés, esetleg hirtelen testsúlyváltozás miatt következik be. Ezek a tényezők mind befolyásolhatják a nők hormonszintjét és zavart okozhatnak a menstruációs ciklusban.

Az viszont már mindenképpen gyanú jelnek számít, ha a szabálytalanság három hónapig, vagy annál hosszabb ideig tart. Ez esetben is elsőként fontos, hogy mihamarabb kizárják a terhesség lehetőségét. De az okok feltárása végett mindenképpen célszerű nőgyógyász szakorvost felkeresni.

A 40-es éveink elejétől hasznos lehet, ha figyelemmel kísérjük a menstruációs ciklusunkat. Így a változókorhoz közeledve szembe tűnőbbek a változások és időben felfigyelhetünk az esetleges rendellenességekre. Ettől úgy érezzük majd, hogy urai vagyunk saját magunknak, és az esetleges problémákra korán felfigyelhetünk, hamarabb megtehetjük a szükséges óvintézkedéseket. Az orvosunk is méltányolni fogja a fáradozásainkat, hiszen számára is értékes információkat szolgáltathatunk a pontos diagnózis felállításához, ami – szükség esetén – növeli az alkalmazott kezelés hatékonyságát.

Mire figyelj oda?

 • A vérzés korábban, vagy később, esetleg a megszokott, várható napon jelentkezett?
 • Volt-e valamilyen megelőző tünet?
 • A vérzés erőssége: milyen gyakran volt szükséges a betét vagy tampon cseréje?
 • Jelentkezett—e időszakos tünet?
 • Hány napig tart?

Jó, jó, 40 felett nem vagy már épp kezdő a menzesz témában, tudom. Viszont épp a küszöbön álló, vagy már zajló hormonális átrendeződés miatt kell észre venni és figyelemmel kísérni a menstruációs ciklusodat. Az adatokat pedig érdemes lekönyvelni. A vérzés változásai rengeteg hasznos információval szolgálhatnak a szakorvos számára is.

Ez is érdekelhet:
Rendszertelen menstruáció
A cikluszavarok típusai

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

 • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
 • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook