AMIT NAGY ÍVBEN KERÜLJ EL VÁLTOZÓKORBAN!

Szerző: | ÉLETMÓD, VÁLTOZÓKOR

Egy nő életében a hormonális átrendeződés meghatározó élmény. A változás évei alatt számos többé—kevésbé kellemetlen fizikai, szellemi és lelki tünettel kell szembe néznünk. Ahhoz, hogy a változókor a lehető legkevésbé forgassa fel az életünket, rengeteg megoldás áll rendelkezésre a különböző gyógynövény alapú készítményektől az alternatív terápiákon. De nem feltétlenül szükséges mindig valamit magunkhoz vennünk, valamint beszereznünk ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Elegendő, ha egy kis odafigyeléssel elkerüljük azokat a hatásokat, amelyek gyakorta súlyosbítják a tüneteket és megnehezítik az életünket.

Amit nagy ívben kerülj el változókorban:

Van néhány tényező, amit ha kiiktatsz az életedből, máris könnyebbé teheted a változókorodat.

Dohányzás

Ez most nem a szokásos „A dohányzás káros az egészségre” prédikáció. Ami persze igaz, de nem csak e miatt érdemes eldobni a bűzrudat. Más indokot is tudok: kutatások igazolták, hogy a rendszeresen dohányzó nőknél átlagosan 2—3 évvel korábban következik be a menopauza és a változókori tünetek is súlyosabban jelentkeznek, mint a nem dohányzó nőknél.

Alkohol

Az alkohol hátrányosan befolyásolja a hormontermelést és megemeli a testhőmérsékletet, ami előidézi és súlyosbítja a hőhullámokat, az éjszakai izzadást és a hangulatingadozást, alvászavarokat, valamint fejfájást is okozhat. Az esti órákban elfogyasztott alkohol esetében ez fokozottabban igaz, mert ekkor az emésztés és az anyagcsere folyamatok lassabbak, mint nap közben. Aki szeretné elkerülni az előbbi tüneteket, alkoholt csak módjával fogyasszon. Helyette inkább szexi gyümölcskoktélokat, limonádét, vagy gyógyteákat kortyolgasson.

Csípős, fűszeres ételek

A túlzottan fűszeres ételek szintén megemelik a testhőmérsékletet, ami hőhullámokat válthat ki, vagy fokozhatják azokat. Kiváltképp igaz ez a csípős ételekre. (Az erős paprikában található kapszaicin értágító hatású.) Ha mindezeket forrón fogyasztjuk még tovább súlyosbíthatjuk a hőhullámokat, az éjszakai izzadást. A változókor éveiben jobb, ha visszafogjuk a fűszerek használatát. A forró levesek helyett válasszunk inkább salátát, hideg krémleveseket előételnek.

Megerőltető testedzés

A sport egészséges, segít megőrizni az állóképességet, a kondíciót és fitten, fiatalon tart. Ám a túlzottan megerőltető testedzés főleg 40 év felett és még inkább változókorban felerősítheti a vazomotoros tüneteket. A heves izzadással és kifáradással járó mozgásformákat főképp az esti órákban tanácsos elkerülni, mert megnehezíthetik az elalvást és éjszakai izzadást idézhetnek elő. E helyett megfelelőbbek az ún. aerob mozgásformák, amelyek alacsony, vagy közepes erőkifejtést igényelnek és kifulladás nélkül megemelik a pulzusszámot. Ilyen mozgás például a tempós séta, a kerékpározás, kocogás, túrázás, úszás.
Erről bővebben: Leghatásosabb mozgásformák változókorban

Forró fürdő

A forró zuhanyzás, vagy kádfürdő főképp lefekvés előtt kerülendő. A korábban kellemesen lazító fürdő túlzottan megemeli a testhőmérsékletet és változókorban elalvási nehézséget, éjszakai izzadást idézhet elő. E mellett a forró víz túlzottan kiszáríthatja a bőrt, ami viszketést, kipirosodást, irritációt okozhat. A forró fürdő helyett jobb a kézmeleg, rövidebb ideig tartó zuhanyzás főleg elalvás előtt.

Stressz

A stressz következtében termelődő hormonok hatással vannak a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserére, az agy- és izomműködésre, az immunrendszerre, a pajzsmirigy funkciókra, a szív- és érrendszeri egészségre, a folyadék- és elektrolit egyensúlyra, stb. E mellett súlyosbítja a változókor tüneteit, növeli a hangulati rendellenességek kialakulását, rontja az alvás minőségét. A termékeny években az ösztrogén magas szintje sokáig védelmet biztosít a nőknek a fizikai károsodástól, amelyet a tartós stressz okozhat. Változókorban azonban a csökkenő ösztrogén szint már nem nyújt elegendő védelmet, így a nők a stressz számos egészségkárosító hatásának vannak kitéve. Ezen túlmenően bebizonyosodott, hogy a stressz gyorsítja az öregedési folyamatot és csökkenti az élettartamot az által, hogy hatására az emberi kromoszóma végén elhelyezkedő telomerek hossza csökken. Ezek a DNS részek az élettartamot mutatják. Kimondhatjuk, hogy a stressz megrövidíti az életünket.

Vastag, műszálas ruházat

A ruházat meghatározza a közérzetünket. A vastag, műszálas, vagy feszülő ruhák alatt könnyen befülledhetünk. Ez vonatkozik a fehérneműre is. Ez az, ami közvetlenül érintkezik a testünkkel, ezért ennek mindenképpen bőrbarátnak és kényelmesnek kell lennie. Ajánlott a természetes alapanyagból készült, jó légáteresztő képességű, vékonyabb ruhadarabokat választani és inkább rétegesen öltözködni, mint egy—egy vastag darabot viselni.

Az, hogy kinek—kinek mi okoz kellemetlenséget, mi az, ami felfokozza a változókori tüneteket teljesen egyéntől függ. Éppen ezért mindenkinek érdemes megfigyelnie saját magát, hogy melyek azok a tényezők, amelyek után kellemetlenebbül érezte magát. Később ezeket az irritáló dolgokat elhagyva tapasztalható—e javulás? Az önmegfigyelés a váratlan tünetek, a panaszok súlyossága, gyakorisága és a kezelési módszerek megválasztása miatt elengedhetetlen változókorban.

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook