HONNAN TUDHATOM, HOGY A VÁLTOZÓKOR ELKEZDŐDÖTT?

Szerző: | VÁLTOZÓKOR

A változókort egyetlen nő sem kerülheti el, mégis minden nőnél másképp jelentkezik és mindegyikük másképp éli meg. A kezdeti tünetek többnyire a negyvenes évek elején, közepén jelentkeznek. Annak ellenére, hogy a változókor kezdete, időtartama és megélése különösen nagy egyéni eltéréséket mutat, van néhány tünet, ami általánosnak mondható.

Melyek a változókor első tünetei?

A változókor tünetei között vannak, amelyek az átmenet egészét, és vannak, amelyek csak egyes időszakait jellemzik, de van, hogy a posztmenopauza alatt is fennmaradnak. A változókor leggyakoribb első tünetei a következők:

Hőhullám

A nők mintegy 75 %-a tapasztal hőhullámokat változókorban. A hőhullámok jellemzően az arc, a nyak, a hajas fejbőr és a mellkas, hónaljak területén hirtelen jelentkező és legfeljebb 10 percig fennálló fokozott forróság érzet, amit bőrpír, erőteljes izzadás és sok esetben szapora szívverés kísér.
A nők mintegy 75 %-a tapasztal hőhullámokat változókorban. A hőhullámok jellemzően az arc, a nyak, a hajas fejbőr és a mellkas, hónaljak területén hirtelen jelentkező és legfeljebb 10 percig fennálló fokozott forróság érzet, amit bőrpír, erőteljes izzadás és sok esetben szapora szívverés kísér.

Éjszakai izzadás

Az előbb említett hőhullámok éjszaka jelentkező változata. Az erőteljes izzadást gyakran légszomj, erős szívdobogás kíséri Az izzadás miatt szélsőséges esetben szükségessé válhat a hálóruha, az ágynemű cseréje is. A forróság érzést gyakran hidegrázás követi. Az éjszakai izzadás okozta legnagyobb probléma, hogy — akár éjszakánként többször is — megzavarja az alvást. A kialvatlanság következtében romlik a teljesítmény, a koncentráció, ingerlékenység, fejfájás léphet fel.

Rendszertelen menstruáció

Harmincas éveik végén a nők ösztrogéntermelése fokozatosan csökken és egyre többször fordul elő ovuláció nélküli menstruáció. Ennek következtében a progeszteron termelése egyre inkább alább hagy, a menstruáció rendszertelenné válik, míg meg nem szűnik (menopauza). A változókori rendszertelen menstruációt gyakran kíséri PMS. A változókori hormonális ingadozások egyik első és legjellemzőbb tünete, a nők 90 %-át érinti.

Hangulatingadozás

A változókort szokták a nők elsárkányosodásának is nevezni, mert gyakran kísérik hangulatingadozás. A nők türelmetlenné, ingerültté válhatnak, olykor szinte kivetkőznek önmagukból. E miatt gyakran éreznek bűntudatot és önmagukat hibáztatják, mert nem képesek uralkodni az indulataikon, ami igen csak kikezdi a körülöttük élőkkel való kapcsolatot.

Memória zavar

A hormoningadozás a szellemi teljesítményt sem kíméli. A memória zavar a legváratlanabb pillanatokban törhet elő és az illető hölgy a mondat közepén már nem tudja mit akart mondani. A nők agyára egy sötét, áthatolhatatlan felleg telepedik és szinte a nevüket sem tudják megmondani. Ez főképp azoknak okoz gondot, akik szellemi munkát végeznek, gyakran tartanak előadásokat, megbeszéléseket.

Annak ellenére, hogy a változókor kezdete, időtartama és megélése különösen nagy egyéni eltéréséket mutat, van néhány tünet, ami általánosnak mondható.

A változókor első tüneteinek azonosítása

Ha a fenti tünetek közül valamelyiket tapasztalod magadon, vagy új, addig nem tapasztalt jelenségeket veszel észre, és azokat nem tudod mire vélni, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Életkorom szerint érintett lehetek a változókorban? (A nők többségénél 51 éves korban következik be a menopauza. A változókor ezt megelőzően 6—8 évvel jelentkezhetnek.)
  • A tüneteimet okozhatja—e stressz, vagy bármilyen másik tényező (pl.: gyógyszer mellékhatás)?
  • A menstruációmat megzavarhatta—e valamilyen fizikai megerőltetés (pl.: nehéz fizikai munka, erőteljes testedzés)?
  • A pajzsmirigyem megfelelően működik?
  • Történt—e az utóbbi időben valamilyen érzelmileg megterhelő helyzet, veszteség?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segíthet tisztázni, hogy amit érzel, az a változókorhoz kapcsolódik, vagy valamilyen más állapot okozza.

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook