VÁLTOZÓKOR: JEL, TÜNET, SZINDRÓMA

Szerző: | VÁLTOZÓKOR, VÁLTOZÓKORI TÜNETEK

Sokszor használjuk a jel, a tünet, vagy a szindróma kifejezéseket. A változókor kapcsán is elhangzik, hogy figyelj az első jelekre, azonosítsd a tüneteket, de hallottam már a változókor szindróma kifejezést is. Nos, a változókort számos jel és tünet kíséri. Nem mindenki érzékeli ezeket a jeleket és a tünetek sem azonos mértékben jelentkeznek mindenkinél. Ebben a mai bejegyzésben szeretném pontosítani a fogalmakat és bemutatni, hogy ezek miképp vonatkoznak a változókorra.

A jel, tünet és szindróma közötti különbség

A jelek és a tünetek olyan jelenségek, amelyek értelmezése a hétköznapokban gyakran összemosódik.

 • A jelek objektív adatok, mennyiségileg mérhetők. Például a súlygyarapodás mértéke.
 • A tünetek nem mérhetők, csak a személy szubjektív tapasztalataira alapozhatunk. Például a fájdalom esetében kizárólag az a személy, aki megtapasztalja, az egyetlen, aki meg tudja mondani, hogy mit érez és mennyire súlyos.
 • A szindróma görög eredetű szó és az orvosi nyelvben tünetcsoportot jelent. Olyan tünetek együttese, amelyek külön—külön nem mindig jellemeznek egy—egy betegséget. Például nőknél az alhasi görcs önmagában még bármi okozhatja. Ám ha mell érzékenységgel, hányingerrel, fejfájással, ingerlékenységgel, haspuffadással együtt jelentkezik és jellemzően a menstruációt megelőző néhány napban, akkor nagy a valószínűsége, hogy PMS (premenstruációs szindróma) áll fenn.

A változókor gyakori jelei

A változókornak is vannak olyan jelei, amelyek számszerűsíthetők:

 • A follikulus-stimuláló hormon (FSH) szintje
  A vérvizsgálatból kimutatható az FSH szintje. A magasabb szintek jelezhetik a változókori hormon átrendeződést.
 • Súlygyarapodás
  A szervezetben bekövetkező változások, amelyek a menopauza idején következnek be, azt jelentik, hogy könnyebbé válik testének súlya, különösen a derék és a gyomor körül.
 • Hajhullás
  A női haj elveszítheti vastagságát és térfogatát, mivel a haj elkezd vékonyodni és kiesik.

A változókor kezdetéhez számos olyan jel köthető, amely más egészségi problémák esetében is tapasztalhatók, mint pl.: policisztás petefészek szindróma (PCOS), pajzsmirigy rendellenesség. Egy—egy jel feltűnésekor további vizsgálatok szükségesek a kiváltó ok pontos beazonosításhoz.

Változókori tünetek

A változókori hormonális átrendeződés miatt közel 50 tünetet tartanak számon. Személyenként eltérő, hogy ezek közül mely tünetek milyen kombinációban és mértékben jelentkeznek. A lehetséges tünetek közül néhány:  

 • Rendszertelen menstruáció A változókori hormonális változások első tüneteként a ciklus rendje gyakran felborul.
 • Hőhullám A változókor leggyakoribb tünete a nap közben váratlanul megjelenő forróság érzet, izzadás.
 • Hangulatingadozás A hormonszintek ingadozása befolyásolja a kedélyállapotot és hirtelen szélsőséges hangulatváltozásokat okozhat.
 • Hüvelyszárazság Az ösztrogénhiányos hámsorvadás és hüvelyváladék csökkenés hüvelyszárazsághoz vezethet, ami kellemetlenné és fájdalmassá teheti a szexet.
 • Szívritmuszavar Ezt a kardiovaszkuláris jelenséget gyakran az ösztrogénszint megváltozása okozza, ami természetesen akkor fordul elő, amikor egy nő közeledik a menopauzához.

Menopauza szindróma: az ösztrogén hormon termelődésének csökkenése következtében fellépő tünetegyüttes.

Menopauza szindróma

A szó szoros értelmében nem jelent betegséget. Az ösztrogén hormon termelődésének csökkenése következtében fellépő tünetegyüttes elnevezése. A jelentkező tünetek közül a legjellemzőbbek:

 • vazomotoros tünetek: hőhullámok, kivörösödés, erős szívdobogás, éjszakai izzadás, fejfájás, (ezek a nők kb. 75%-át érintik);
 • szövetsorvadás (atrófia) tünetei: hüvelyszárazság, fájdalmas közösülés, vizeletvisszatartás nehézsége, vizelési zavarok, hajhullás, haj-köröm törékenység, a bőr ráncosodása, szem-szárazság;
 • ízületi panaszok, csontritkulás, amelynek következtében már kisebb sérülések esetén is fennáll a csonttörés veszélye;
 • pszichológiai tünetek: ingerlékenység, depresszió, memória-zavarok, a koncentráló képesség, a libidó és az orgazmus-készség csökkenése, alvászavar (ezek a nők 10-40%-át érintik).

A változókori tünetek sorát itt találod: Változókori tünetek

Forrás: A nők egészségének megőrzése és betegségeik megelőzése a változókorban. Ajánlások a menopauzális hormonterápiával kapcsolatban. A Magyar Menopausa Társaság 2016. augusztusi állásfoglalása, László Ádám dr. és a Magyar Menopausa Társaság vezetősége

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

 • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
 • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook