A VÁLTOZÓKOR 3 MEGLEPŐ TÜNETE

Szerző: | VÁLTOZÓKOR

A változókor különleges állapot; nem betegség, mégis rekord számú, közel 50 tünet kíséri. A változókori tünetek közül a legismertebb és a leggyakrabban előforduló a hőhullám, és az éjszakai izzadás. E mellett sokan tapasztalnak hangulatváltozást, fáradékonyságot, hüvelyszárazságot, libidó csökkenést, szorongást főleg a kezdeti (perimenopauza) időszakban. Vannak azonban olyan tünetek, amelyek kevésbé gyakoriak és nem kis meglepetést okoznak. Ezek közül a kevésbé ismert változókori tünetek közül választottam hármat:

Végtagbizsergés

Vannak, akik ezt úgy írják le, mint ha hangyák mászkálnának a bőrükön, mások viszketéshez, csiklandozáshoz hasonló érzést éreznek, vagy olyan fájó, égő érzést tapasztalnak, mint egy rovarcsípés. Ez a különös érzés a test bármely területén jelentkezhet, de többnyire a karokban és a lábakban érezhető.

Az esetek többségében a végtagbizsergés ártalmatlan, de annál idegesítőbb tünet. Ennek ellenére nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert más egészségi probléma kísérője is lehet, mint például: rossz vérkeringés, gerincproblémák, pánikbetegség, cukorbetegség, szívproblémák, stroke, ízületi gyulladás, szklerózis multiplex. Változókorban a végtagbizsergést nagy valószínűséggel az ösztrogénszint ingadozása és annak központi idegrendszerre gyakorolt hatása okozza.

Amennyiben megmagyarázhatatlan bizsergést tapasztalsz, ami az egyik testfeledet érinti, netán izomgyengeséggel vagy feszültséggel párosul, kivizsgálás céljából keresd fel a háziorvosod.

Égő nyelv

Vannak, akiknek változókorban érzékennyé válik a nyelve, és égő, fájdalmas érzést tapasztalnak. A tünetet súlyosbítják a sós vagy fűszeres, illetve a túl forró vagy hideg ételek, italok. E miatt az evés kevésbé élvezhetővé válik és a beszéd tisztasága is sérül. Bár ez a tünet a legtöbb esetben nem ad okot komolyabb aggodalomra, mégis sok nőnek rossz hatással lehet az önbizalmára és egyoldalú táplálkozáshoz vezethet.

A nyelv az emésztőrendszer fontos része, sűrűn borítják ízlelőbimbók, idegek, e miatt fokozottan érzékeny terület. Mivel az ösztrogén közreműködik a nyál elválasztásban, és az ízlelőbimbókra is hatással van, ezért az ösztrogén ingadozása, csökkenése a szájüreget, azon belül a nyelvet is érinti. E mellett más tényezők is kiválthatják, pl.: rossz szájhigiénia, dohányzás, gyógyszer mellékhatás, vitaminhiány, fertőzés vagy gyulladás, cukorbetegség, fizikai sérülés, stb.

Amennyiben nincs egyértelmű oka (pl.: harapás) és a nyelv érzékenységhez duzzanat, elszíneződés, vagy a nyálelválasztás megváltozása társul, orvosi vizsgálat szükséges a kiváltó okok kiderítéséhez és a kezeléshez.

A változókor különleges állapot

Áramütés érzése

Az áramütés érzése olyan kellemetlenség, amit a nők a bőr és az izom közötti szövetrétegben hirtelen megjelenő éles fájdalomként írnak le, mintha egy gumiszalag megcsípte volna őket. Ez az érzés többnyire a fejet, vagy a karokat érinti, de testszerte bárhol jelentkezhet önmagában, vagy a hőhullámokat megelőző kísérő tünetként.

Bár a kiváltó okok kevéssé tisztázottak, a kutatók szerint összefüggésbe hozható az ösztrogén hormon szintjének ingadozása és az agyban található idegsejtek közötti jeltovábbítás hibájával.

Az előző kettőhöz hasonlóan többnyire ez a tünet sem jár komolyabb egészségre ártalmas következményekkel, azon túl, hogy kellemetlennek mondható, szokatlansága miatt ijedtségre adhat okot. A többi, változókorban jelentkező tünet észlelése esetén is fontos lehet a kezelőorvossal való konzultáció az esetleges súlyosabb problémák elkerülése érdekében.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen további — ismert és kevésbé ismert — tünetek jelentkezhetnek változókorban, itt megnézheted: Változókori tünetek

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook