ARCBŐRÜNK ÖREGEDÉSE

Szerző: | ÉLETMÓD, VÁLTOZÓKOR

A bőr öregedésének folyamata az egész testünket érinti, mégis a legérzékenyebben a leglátványosabb területre, az arc öregedésére reagálunk. 40 éves kor után – akár hirtelen – szembeötlő változások is bekövetkezhetnek: lógó szemhéj, szarkalábak, szem alatti táskák, karikák, mélyülő nevető ráncok, petyhüdt, szürkülő bőr, öregségi pigmentfoltok, stb. Hirtelen megrémülünk a tükörképünktől és lázasan keressük a megoldást. Pedig az arcbőr öregedése nem egyik napról a másikra történik. Már akkor megkezdődik, amikor még nem is gondolunk rá! Kb. 25 éves korban már megjelennek az apró, szemmel alig látható ráncocskák, amelyek 30 fölött ráncokká, 40 fölött pedig barázdákká mélyülnek. (hogy a későbbiekről már ne is beszéljek!)

Ezeknek a sokszor elkeserítő tüneteknek a hátterében komplex folyamatok állnak. Egyrészt a bőr mélyebb rétegeiből fokozatosan eltűnő kollagén- és elastinrostok a bőr feszességéért és rugalmasságáért felelősek. A változókor után a kollagén és elasztinrostok csökkenése tízszeresére is gyorsulhat. E mellett az arc izomzata is veszít a tónusából. A bőrt megtámasztó zsírpárnák csökkenése már nem támasztja úgy a bőrt, mint korábban és a víztartalom is apad. Az életkor előre haladtával a vérkeringés is gyengül, aminek következtében a tápanyagok és az oxigén is nehezebben jutnak el a bőrfelszínhez, s az arcbőr egyre fakóbbá válik. A legújabb kutatások pedig kimutatták, hogy idővel az arc csontozata is veszít a tömegéből, s az így – akár csak néhány milliméternyit is – zsugorodó csontozat miatt a bőr redőzöttségét okozza főként a szem környékén.

Ez a destruktív folyamat 35-40 éves kortól egészen életünk végéig tart. Nincs semmi, ami megállítsa, de vannak tényezők, amelyek elősegítik, felgyorsítják, illetve hátráltatják, lelassítják ezt a folyamatot.

 

„Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette.

Harminc évesen olyan, amilyenre az élet formálta.

De ötven évesen olyan, amilyet megérdemelsz.”

Coco Chanel

 

Az ellenségek:

Az arcbőr öregedésének egyik legjelentősebb oka a már említett nap okozta károsodás, de más tényezők is jelentősen befolyásolják, hogy milyen mértékben öregedik a bőr, ilyenek:

Külső tényezők:

 • UV sugárzásnak való kitettség,
 • dohányzás (a nikotin felgyorsítja az ösztrogén bontását)
 • alkohol,
 • helytelen táplálkozás
 • környezetszennyeződés
 • hőmérséklet ingadozás

Belső tényezők:

 • genetikai adottságok,
 • zsírréteg csökkenése az arcon,
 • arcizmok gyengülése,

 

A lehetőségek:

Bár a természettel és a gravitációval nem lehet szembeszállni, vannak lehetőségek arra, hogy az arcbőr fiatalosságának megőrzéséért. A legkézenfekvőbb ezek közül az

 • egészséges életmód,
 • tápanyagdús ételek
 • méreganyagok kerülése,
 • megfelelő fényvédelem,
 • rendszeres és helyes bőrápolás (megfelelő folyadékbevitel hidratáló krémek alkalmazásával, hialuronsav-pótlás)
 • káros oxidatív hatások (dohányzás, légszennyezettség) kerülése
 • antioxidáns tartalmú ételek (színes zöldségek és gyümölcsök) fogyasztása
 • rádiófrekvenciás arcfiatalító kezelés

 

Bőrfiatalító eljárások változókorban:

Mélyhámlasztás

A hámlasztó eljárások serkentik a bőr megújulási képességét. A gyümölcssavak (AHA) kíméletesen oldják a bőr felszínén lévő elhalt hámsejteket. A szaruréteg mélyebb rétegeibe hatolva felgyorsul a sejtképződés. Elősegítik a bőr regenerálódását, valamint a hatóanyagok maximális felszívódását. Ennek eredményeként csökken a ráncok mélysége, a pigmentfoltok halványodnak, a bőr pedig látványosan üdévé és simává válik.

 

Rádiófrekvenciás arcfiatalító kezelés

A rádiófrekvenciás arcfiatalító kezelés két okból is nagyon hatásos. Egyrészt megnöveli a bőr átjárhatóságát a kozmetikumok számára, másrészt – ami még fontosabb – stimulálja a bőrben lévő kollagén és elasztinrost termelő sejteket. A kezelés során keletkezett hő hatására ezek a rostok összehúzódnak, ami javítja a tartásukat. Ezzel lelassul, vagy időszakosan leáll a kötőszövetek gyengülése és csökken a ráncosodás. Továbbá a bazális bőrsejtek stimulálásával jótékony hatással van a bőr egészének megújulására. Ezzel a változókorban oly gyakori pigmentfoltok halványítására vagy akár végleges eltüntetésére is alkalmas.

 

Az, hogy ki mikor és milyen mértékben öregszik nagymértékben egyéni adottságoktól (genetika, életmód) függ. S bár a kozmetikai ipar egyre-másra dobja piacra a csili-vili anti-aging termékeket, az örök fiatalság titkát még senkinek nem sikerült megfejtenie. Viszont addig sem kell ölbe tett kézzel nézni hogyan jár el felettünk az idő. Aki szeretné fiatalos külsejét minél tovább megőrizni, annak a probléma komplex kezelése javasolt.

Te milyen módszereket használd, hogy megfékezd a bőröd öregedését? Írd meg, hogy megoszthassuk egymással a tapasztalatainkat.

 

Üdv.: Inci

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

 • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
 • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook