EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD VÁLTOZÓKORBAN

Szerző: | ÉLETMÓD, NŐI EGÉSZSÉG, TÁPLÁLKOZÁS, TESTMOZGAS, VÁLTOZÓKOR

Sorra látnak napvilágot mindenféle kutatások, kimutatások az emberek életmódjával, egészségével kapcsolatban. Az egyik szerint az egészséges életmód 14 évvel meghosszabbíthatja az életünket. Mások szerint bizonyos egészségi problémák (pl.: cukorbetegség) speciális diétával és életmóddal kordában tarthatók.

A változókor önmagában nem betegség, viszont rengeteg tünettel járhat. Ezek közül némelyik igen sok kényelmetlenséget és nehézséget okozhat. Ezeknek a változókori tüneteknek a kellemetlen hatásai megfelelő életmóddal jelentősen csökkenthetők, vagy teljesen meg is szüntethetők.

De a nőknek nem csak a változókor miatt érdemes bizonyos életmódbeli szokásokra oda figyelniük. Nekünk nőknek, így 40 éves kor felett egyszerűen az idő múlása miatt is szükséges lehet felülvizsgálnunk az életmódunkat és jobban oda figyelnünk az egészségünkre. Ezek az életmód változtatások ugyanis rövid és hosszú távon is megtérülnek.

 

Az egészséget befolyásoló tényezők:

De mit is jelent pontosan az egészséges életmód?

Az egészségi állapotot a társadalmi tényezők, a fizikai környezet, ezen túl pedig az egyén magatartása, ismeretei és tapasztalatai egyaránt befolyásolják (WHO, 1986)

Az egészség jelenthet egyfajta fizikai és mentális egyensúlyi állapotot is, melynek során az egyén optimális kapacitása birtokában a leghatékonyabban képes megvalósítani azokat a társadalmi szerepeket, melyeket a munkahely, a család és a környezete elvár tőle (Meleg, 2002).

Életmódunkat jelentősen meghatározzák a szükségleteink. Az általános emberi szükségleteket Abraham Maslow határozta meg. Mivel ezek a szükségletek fontosság szerint egymásra épülő hierarchiát alkotnak, rendszerét piramis formában ábrázolta.

A szükségleteink kielégítése érdekében végzett tevékenységek rendszerét nevezzük életmódnak. Ide tartoznak:

  • a személyes szokásaink, amelyeket előnyben részesítünk a szükségletek kielégítése során, valamint
  • a körülményeink, amelyeket teremtünk magunk körül és ahogyan élünk.

 

Az egészséges életmód összetevői:

TÁPLÁLKOZÁS

A testi-szellemi állapotunknak megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag elfogyasztása tekinthető egészségesnek. Ebben persze jelentős egyéni eltérések lehetnek, hiszen más igénye van egy tini lánynak, egy terhes nőnek, egy sportolónak, vagy egy nagymamának. Az ételek minősége mellett fontos szempont a testsúly is. Az ideális testsúly megtartásánál elsődleges szabály, hogy az elfogyasztott étel mennyisége arányban legyen a felhasznált energia mennyiségével. A változókor egy olyan meghatározó életszakasz egy nő életében, amikor oda kell figyelni az adott testi szükségleteknek megfelelő táplálékbevitelre és az ideális testsúly megtartására.

Táplálkozási szakértők a következők szerint állapították meg az egyes élelmiszer-típusok napi fogyasztásának arányait:

Folyadék             víz, cukormentes italok, tea
Szénhidrátok     tészta, rizs, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, burgonya
Gyümölcsök       alma, eper, ananász, kivi
Zöldségek           salátalevelek, paradicsom, spárga, uborka
Fehérjék              sovány vöröshús, csirke, hal (lazac, tőkehal)
Tejtermékek       alacsony zsírtartalmú tej, joghurt
Zsíradékok          hidegen sajtolt növényi olajok, vaj

Ez a napi 1800-2000 kalóriát tartalmazó standardizált étrend alapja.

 

TESTMOZGÁS

Fizikai aktivitásnak számít minden olyan mozgásos tevékenység, amelynek során a szervezet kalóriát éget. Ezek lehetnek a mindennapi életünk részei (pl.: takarítás, kertészkedés, séta, kutyasétáltatás, stb.), vagy sportolás, amit kifejezetten azért végzünk, hogy megdolgoztassuk, megerősítsük vagy fejlesszük testünk valamely részét. Már napi 30 perces könnyű mozgás is jótékonyan hat az egészségünkre. Az életkornak és az egészségi, edzettségi állapotnak megfelelő, rendszeresen és kedvvel végzett mozgás a legegészségesebb.

 

HIGIÉNÉ

Olyan tisztálkodásra, tisztaságra irányuló tevékenység, amelyet a betegségek megelőzése, valamint az egészség megőrzése érdekében végzünk.

A bőr az ember legnagyobb szerve. Mivel rajta keresztül sok minden felszívódik a vérkeringésbe, fontos a tisztán tartása. Az alapvető, napi tisztálkodáshoz hozzá tartozik a kéz, a láb, a hajlatok, a körmök, a száj és a haj tisztán tartása és ápolása. Ezek mellett az arcápolás és kozmetikai kezelés, a szaunázás, a masszázs és wellness terápiák hozzájárulnak testünk karbantartásához.

A tiszta, évszakokhoz és időjárási viszonyokhoz igazodó ruházat is hozzá tartozik a személyi higiéniához. Testünket nem csak a bőrünk, de a ruházatunk is védi a szennyeződésektől, kórokozóktól, sérülésektől, nedvességtől, valamint kompenzálja a természetes hőszabályozás hiányosságait. A természetes alapanyagokból készült ruhadarabokat kellemesebb viselni.

Változókorban sok nő szenved hőhullámoktól, éjszakai izzadástól. Az ő esetükben felértékelődik a személyes higiénia fenntartása és a megfelelő ruházat, hálóruha kiválasztása.

 

SZABADIDŐ

Szabadidőnek számít amikor szabad akaratunkból azt csinálunk, amihez és ameddig kedvünk van és közben kikapcsolódhatunk. A hobbi, vagy szabadidős tevékenység nem csupán hasznos időtöltés, de hozzájárul a fizikai és pszichés regenerálódáshoz. Aki napi fél, egy órát a hobbijának szentel, az nagyban elősegíti az egyensúlyi állapotának fenntartását, az egészsége megőrzését.

 

PIHENÉS

Az emberi szervezetnek pihenésre is óriási szüksége van. Ez lehet aktív (sport, túra, kirándulás, stb.), vagy passzív pihenés (olvasás, filmnézés, színházi előadás, alvás, stb.).

Pihenésre azért van szükség, hogy kikerüljünk a mindennapok taposómalmából és gondolataink is elszakadjanak a napi gondoktól. Ez megkönnyíti a feszültségoldást, a testi-lelki felüdülést és a kiegyensúlyozottság elérését.

 

LAKÓ- ÉS MUNKAHELYI KÖRNYEZET

Az egészség megtartásához fontos körülmény, hogy milyen környezetben, hol töltjük a legtöbb időnket. Ez általában az otthonunk és a munkahelyünk. Mindkettő másért fontos. A munkahelyre dolgozni járunk, tehát olyan körülményeknek kell fennállniuk, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújthassuk. E mellett a környezeti szennyeződésektől mentes és veszélyhelyzetektől mentes. Ezzel szemben az otthonunkban többnyire kikapcsolódással, pihenéssel töltjük az időt. Az otthonunknak ezért kényelmesnek és biztonságosnak kell lennie, hogy elengedhessük magunkat.

TÁRSAS KAPCSOLATOK

A család, a társak és a megértő emberek közössége fontos támaszt jelenthet. Az elfogadás és a szeretet elengedhetetlen a stabil önértékeléshez. Az erős családi, baráti kötelék alapja a bizalom. Ha vannak olyan emberek, akikkel megoszthatjuk gondolatainkat, személyes érzéseinket és közös tevékenységekben veszünk részt, nagyban hozzájárul lelki egészségünkhöz. A tudat, hogy van, akire számíthatunk történjen bármi, csökkenti a nehéz időkben felgyülemlett szorongást, aggodalmakat és tehetetlenség érzését. Ugyanakkor tanácsokkal látnak el, együttérzésüket fejezik ki, ami növeli a hitünket abban, hogy képesek vagyunk szembe nézni és megbirkózni a problémáinkkal.

 

LELKI EGYENSÚLY

A lelki egyensúly nagyon fontos feltétele az egészség megőrzésének. A harmónia megteremtéséhez belső munkára van szükség, amely során önismeretre teszünk szert. Így kerülünk egyre közelebb a testi-lelki egészséghez. A lelki egyensúly eléréséhez fontos tudni, hogy minden, ami történik velünk, az a lehető legjobb dolog, ami éppen akkor történhet.

 

Az egészséges életmódnak számtalan összetevője van. Szerencsés, aki minden, előbb felsorolt területen képes a számára legideálisabb körülmények között élni. Lássuk be, ez nem mindig az egyénen múlik, de mindannyian sokat tehetünk azért, hogy az ideálishoz közeli, harmonikus életet éljünk. Ez nagyban függ az önfegyelemtől, hogy mennyire ragaszkodunk a szokásaikhoz és hogy képesek vagyunk-e legyőzni a kísértést!

Te mit gondolsz erről?

 

Üdv.: Inci

 

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook