LÁTTA VALAKI A MEMÓRIÁM?

Szerző: | NŐI EGÉSZSÉG, VÁLTOZÓKOR

Kevés idegesítőbb dolgot tudok az életben, mint amikor nem jut eszembe valami. Az a bizonyos „nyelvemen van“ jelenség. Hirtelen ki akarok mondani valamit és a mondat közepén egyszerűen kiesik a fejemből. A memóriám egyszerűen cserben hagy.

Őrjítő! ÁÁÁÁÁÁÁÁ!

A kognitív funkciók – az agy különböző részei és folyamatai – romlása a korral jár. Ide tartozik a memória is. Bizonyos mennyiségű memória csökkenés az öregség természetes velejárója. Oké, ezt tudom, de már most? Még 50 sem vagyok!

Sajnos ez is a változókor velejárója. A jó hír, hogy ebben az életszakaszban átmeneti zavarnak tekinthető. Egyszerűen ez is a változókorral járó hormon ingadozások mellékterméke. Amint a hormonok beállnak, a memóri zavarok is eltűnnek. Na de addig!?

Addig is jó lenne emlékezni bizonyos dolgokra. Na jó, nem mindenre, de bizonyosakra igen!

Memória: tények, események, benyomások, korábbi tapasztalatok (emléknyom) megőrzésére és a jelenbe történő visszaidézésére irányuló mentális képesség. Az emlékezés során a múltbeli tapasztalatok újra megjelennek a tudatunkban a nélkül, hogy az eredeti inger jelen lenne. Két fajtája: rövid távú memória és a hosszú távú memória.

Kérem vissza a memóriám!

Szóval a felismerés után fontos, hogy ne pánikolj! Az ijedtség nem segít! Tudomásul kell venni, hogy ez a testünkben zajló természetes folyamat – hát nem éppen kellemes – része. A memória időszakos akadozása biológiai tünet és nem tükrözi a tudásod, az intelligenciád. De azért nem kell szótlanul tűrnünk!

Rendben, tudomásul vettem. Mit tegyek, hogy visszakapjam a memóriám?

Az edzés, a gyakorlás az agy teljesítményét is javítja. Gondolj a memóriádra úgy, mint egy izomra. Minél többet használod, annál erősebbé válik. A folyamatos gondolkodás ugyanis pallérozza az emlékezeti képességet. Ehhez olyan tevékenységeket érdemes választani, amelyek odafigyelést igényelnek. Ilyesmire gondolok:

Olvasás
Az olvasás folyamatos figyelmet igényel, amihez a rövid távú memóriára van szükség. Már napi 30 perces olvasás is stimulálja a kognitív funkciókat.

Keresztrejtvény-fejtés
A keresztrejtvény kiváló agytornáztató módszer és még szórakoztató is. Nem beszélve arról, hogy a szellemi kihívás mellett a szókincset is bővíti és a játék élményével is megajándékoz.

Memória kártya
A memória kártya egy szuper jó játék. A gyerekekkel sokat játszottuk kisebb korukban. Ha neked is van otthon egy-két pakli elfekvőben, akkor vedd elő és használd. Az a jó benne, hogy akár egyedül is játszthatsz vele.

Társasági élet
A másik emberre való odafigyelés, beszélgetés, vélemény alkotás során nem csak jól érezzük magunkat, de közben a kognitív képességeinket is fejlesztjük.

Tánc
A társasági élet vele járója a tánc, ami igazi társas interakciónak számít. A mellet, hogy jó szórakozás, fizikai aktivitásnak sem utolsó. S miközben jól érezzük magunkat, a kognitív képességeinket is fejleszti, hisz oda kell figyelni, hogy hova lépünk.

Jegyzetelés
Akinek nincs esze, legyen notesze – tartja a népi bölcsesség. A jegyzetelés azonban nem csak azért jó, mert a fontos információkat papíron rögzítjük. Ennél sokkal többre is képesek lehetünk általa. A jegyzeteink olvasgatása közben ugyanis visszaidézhetjük az adott szituációt, és sokkal több dolog eszünkben juthat, mint ami a papíron szerepel.

Amikor megöregszel, három dolog történik.
Először is megkopik a memóriád, és a másik kettőre nem emlékszem.
Norman Wisdom

Ha téged is zavar, hogy a memóriád olykor cserben hagy, szánj egy kis időt a szellemi képességeid csiszolgatására a javasolt technikák segítségével. Ne feledd, a memória – gyakorlással – fejleszthető!

 

Üdv.: Inci

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook