VÁLTOZÓKORI TÜNETEK: HAJHULLÁS

Szerző: | VÁLTOZÓKOR, VÁLTOZÓKORI TÜNETEK

Sok nőnek okoz nehézséget a változókor idején a hajhullás. A hajhullás többnyire a perimenopauza időszakának kiábrándító tünete, hiszen a női haj a nőiességhez, a szexualitáshoz kapcsolódik. Sajnos idővel a legszebb, legdúsabb női hajkorona is veszít pompájából. Megváltozik a haj minősége, vékonyabbá, fakóbbá, töredezetté válhat. A változás általában olyan lassan zajlik, hogy egyik napról a másikra nem lehet észrevenni, nem kóros, és nem is tűnik annak. Amikor viszont a szokásosnál több haj marad a fésűben vagy a párnán az elég ijesztőnek hat.

Az életünk során többször előfordul intenzívebb hajhullás, ami természetesnek mondható, főleg ősszel. Ez kiegyensúlyozott táplálkozással, vitaminpótlással és megfelelő kozmetikumok használatával megállítható. Amikor viszont minden igyekezetünk és odafigyelésünk ellenére is folytatódik a hajhullás és mindez 40 éves korunk után következik be gyanakodhatunk, hogy ez már a változókor előjele.

A haj állapota, minősége egészségünket tükrözi. Az egészséges haj dús, rugalmas, élénk színű és fényesen csillogó, tapintása selymes. Amikor fénytelenné, töredezetté válik és meggyérül, az a szervezetben végbemenő hiányállapotokra, zavart működésre utalhat.

 

A hajnövekedés fázisai

A hajhullás okának feltárásához ismerni kell a haj növekedésének élettanát. A haj hajtüszőkben képződik. Egy hajtüsző kb. 10 hajszálat képes növeszteni, aminek élettartama 5-6 év. Ennyi idő alatt a teljes hajállomány megújul. Az ember kb. 5 millió hajtüszővel születik, ami az éves során csökkenhet. Egy ember átlagosan 12-14 ezer hajszállal rendelkezik. Egy hajszál átlagosan napi 0,3-0,5 milliméternyit növekszik.

A haj növekedése ciklikus, a ciklusok három fázisból állnak:

 • NÖVEKEDÉSI (ANAGÉN) SZAKASZ
  A haj aktív növekedési szakasza: a sejtek rendkívül jól osztódnak, a keratin termelés folyamatos. Nők esetében ez átlagosan 5 évig tart. Egy adott pillanatban a hajállomány kb. 80 %-a van ebben a szakaszban.
 • ÁTMENETI (KATAGÉN) SZAKASZ
  A hajhagyma tápanyag-ellátása megszűnik, a haj növekedése leáll, elválik és egyre kijjebb tolódik a hajtüszőben. Ez az átmeneti szakasz kb. 1-2 hétig tart.
 • NYUGALMI (TELOGÉN) SZAKASZ
  A hajgyökér megpihen, amíg a hajhagyma újra aktiválódik és új hajszál képződik. Ez a szakasz kb. 3 hónapig tart.
 • HAJHULLÁS
  Az új hajszál növekedésnek indul és kitolja a régi hajszálat a helyéről. Ekkor tapasztaljuk a hajhullást. Ezt követően újra indul a növekedési szakasz.

 

A HAJHULLÁS TÜNETEI

Mivel bizonyos fokú hajhullás normálisnak tekinthető, nehéz lehet meghatározni, hogy a hajhullás mikortól számít kórosnak. A teljes hajállomány maximum 15 %-a nyugalmai szakaszban van, ami miatt folyamatosan, egyenletes mértékű és ütemű, kb. 50-100 db hajszál hullik ki naponta. A hajhullásnak azonban vannak bizonyos mintái, amelyek segíthetnek beazonosítani a hajhullás típusait. Amennyiben ismert, hogy hogyan és miért áll fenn a hajhullás, nagyobb az esély a hathatós kezelésre.

A hajhullás típusai

 • Diffúz hajhullás (Alopecia diffusa)
  Átmeneti, de nagyfokú, ún. diffúz hajvesztés jellemzi, ami a teljes hajas fejbőrt érinti. Ekkor nagyszámú hajtüsző kerül telogén fázisba. Stressz, érzelmi megrázkódtatás, tápanyaghiány, gyógyszeres kezelés, évszakváltás következtében alakulhat ki. Néhány hónappal később, amikor ismét az anagén fázisra kerül a sor, a hajkorona természetes módon regenerálódik.
 • Foltos hajhullás (Alopecia areata)
  A foltos hajhullás következtében rövid időn belül csupasz kerek vagy ovális foltok maradnak hátra a fejbőrön. A hajhullás mértéke egyénenként változó: vannak, akik csak nagyon kis területről veszítenek hajszálakat, míg másoknál a hajhullás nagy felületekre terjed ki, az egész fejet a szempillákat, szemöldököket (totalis), vagy akár a teljes testet érintheti (universalis), beleértve a hónalj- és a szeméremszőrzetet is.
 • Férfias típusú (Androgén alopecia)
  A haj lassú és progresszív elvékonyodása, kopasz foltok képződése jellemzi. A változókorban lévő nőknél ez a leggyakoribb.
 • Hegesedő alopecia
  A hajhagymák betegség vagy sérülés következtében elhalnak, e miatt hullik ki a haj.
 • Atrophiás alopecia
  A bőr sorvadása következtében a szőrtüszők elhalnak, a haj kihullik.
 • Veleszületett (congenitalis alopecia)
  Ritka genetikai rendellenesség következtében nincsenek hajtüszők, a hajnövekedés elmarad.
 • Húzásos hajhullás (Traction alopecia)
  A folyamatos hajhullás erős húzás következtében alakul ki. Ezt a túl szorosra font, gumizott frizurák, illetve a hajhosszabbítás okozza.

 

Ezt tudtad?
Tényleges hajhullás akkor áll fenn, amikor a haj természetes növekedése során kihullott hajszálak helyett nem nőnek újak.

 

A változókorban bekövetkező hajhullás leggyakoribb jelei:

 • A haj nagy mennyiségben hullik ki hajmosáskor
 • Nagy csomókban kihulló haj
 • A fejtetőn látványosan megritkuló haj
 • A fejbőrön kisebb kopasz foltok jelentkeznek
 • Gyulladt, vörös, viszkető, vagy olajos fejbőr
 • A homlok elülső részén, oldalán jelentkező hajritkulás

 

A HAJHULLÁS OKAI

Ahogy idősödünk, szervezetünkben fokozatosan lassul a sejtosztódás üteme, a tápanyag-felszívódás, a vérkeringés, ami a fejbőr vérellátását is érinti. Ugyanakkor megnő az olyan betegségek kialakulásának a kockázata, aminek hajhullás a tünete.

A kóros hajhullás okai között gyakori a mindennapi stresszes életmód, a növekvő környezeti ártalmak, a gyógyszerek mellékhatása és a helytelen táplálkozási szokások, gyakori – akár drasztikus – fogyókúrák beiktatása.

 

Hormonális okok

Változókorban a hajhullás többnyire a hormonális változásokhoz köthető. Az ösztrogénnek a szőrnövekedésben is meghatározó szerep jut; serkenti a hajnövekedést, meghosszabbítja az anagén szakaszt, és a haj erősebbé, dúsabbá válik.

A változókor idején a petefészkek működése szabálytalanná válik, majd idővel leáll. Ezzel párhuzamosan az ösztrogén és progeszteron hormonok termelése is csökken, így az androgén hormonok relatív túlsúlyba kerülnek. Ekkor a női szervezetben is megtalálható tesztoszteronból képződő dihidro-tesztoszteron (DHT) hatására a szőrtüszők anagén szakasza csökken, míg a telogén szakasz megnő. Ez azt eredményezi, hogy a szőrtüszők elsorvadnak, az új hajszálak egyre vékonyabbá, gyengébbé válnak, majd kihullanak.

A klimaktérium idején jelentkező hajhullást tovább fokozza a megcsappant ösztrogénszint miatt gyengülő elasztin nevű fehérje és kollagén. Az elasztin erőssé, hajlékonnyá teszi a kötőszövetet. A kollagénrostok bomlása következtében pedig a haj fénytelenné, szárazzá, töredezetté válik.

 

Egyéb okok

A klimaktérium idején a hormonok jelentősen hozzájárulnak a hajhulláshoz. Ezen kívül azonban számos más tényező is szerepet játszhat a változókor során fellépő hajhullásban. Bizonyos gyógyszeres (pl.: antibiotikum, fogamzásgátlók) kezelés, a szervezetben lévő gyulladások, gócok, vagy bizonyos betegségek (pl.: pajzsmirigy rendellenességek, agyhártyagyulladás, skarlát) is negatívan hatnak a haj állapotára. Sok esetben a nem megfelelő tápanyagfelvétel (pl.: drasztikus fogyókúra, egyoldalú táplálkozás), vagy hiányállapotok (pl.: vérszegénység) is hajhulláshoz vezethetnek.

Itt kell megemlíteni a haj vegyi úton történő kezelésének túlzásait is, mint amilyen a nem megfelelő hajápoló termékek használata. A szőkítés, festés, göndörítés során a készítményekben található ólom és egyéb vegyi anyagok fejbőr irritációt okozhatnak, amelyek a hajállomány gyérülését, vagy a hajhagymák pusztulását okozhatják. A hőkezelések során mint amilyen a hajvasalás, hajsütés, hajszárítás a forróság a haj mélyére hatolnak és kiszáríthatják, károsíthatják a hajszálak állagát.

Mindezek mellett a haj károsodását külső ártalmak is okozhatják, mint amilyen a központi fűtés, a lakótér alacsony páratartalma, vagy a friss levegő és napfény hiánya.

Egészségi okok

 • Gyulladásos gócok
 • Pajzsmirigy betegségek
 • Hipofízis problémák
 • Vérszegénység
 • kemoterápiás kezelés
 • Krónikus betegségek
 • Gyógyszerek mellékhatása

Pszichológiai okok

 • Szorongás
 • Érzelmi stressz
 • Traumatikus események
 • Depresszió
 • Étkezési zavarok (anorexia, bulimia)

Életmódbeli rizikófaktorok

 • Vitamin (A, B, E) és tápanyag (vas, jód, cink, protein) hiány,
 • Egyoldalú, vagy szegényes táplálkozás
 • Vashiány
 • A protein hiánya
 • Mozgásszegény életmód
 • Helytelen hajápolási szokások (túlzó hajfestés, hajvasalás)

 

A HAJHULLÁS KOCKÁZATI TÉNYEZŐI

A hajat hagyományosan az életerő, egészség szimbólumának tartják, gondoljunk csak Sámsonra. Nőknél az erős, dús hajkorona a nőiesség, a szépség ékessége, a hódítás egyik eszköze. Minősége nagy hatással van a nők önbecsülésére, testképére. Ezért is érzik a nők akkora tragédiának, ha erőteljesen hullani kezd a hajuk, netán látványosan megritkul. A kopaszság a nők egyik legrettegettebb rémálma. Minden egyes hajszál elveszítésével veszni látják nőiességüket, ami megtépázza önbecsülésüket. A kétségbeesés és a stressz is okozhat hajhullást, ami tovább ront a helyzeten és könnyen előállhat egy ördögi kör; a hajhullás miatti stressz csak fokozza a hajhullást. A gyérülő hajkorona a depresszió forrásává válhat és egyéb pszichés zavarokat, viselkedésváltozást (visszahúzódás, antiszociális magatartás) idézhet elő.

 

A HAJHULLÁS KEZELÉSE

A hajhullás csökkentése érdekében már elegendő néhány egyszerű módszert alkalmazni. Ezek gyakran segítenek a hajhullás intenzitásának csökkentésében és a hajállomány minőségének javításában. Bár nincs egyetlen, mindenkire érvényes módszer a hajhullás megszüntetésére, amit minden nő megtehet az az egészséges életmód megteremtése. Sok esetben a kiegyensúlyozott étrend is biztosítja az elegendő mennyiségű tápanyagot, vitamint, ami a hajhagymák erősödéséhez vezet. Ezek egy kis odafigyeléssel megvalósíthatók és másik nagy előnyük, hogy minimális kockázattal járnak, ugyanakkor – bizonyos tekintetben – a legnagyobb önfegyelmet igénylik.

Életmód változások

Az életkornak megfelelő, kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő testmozgás és a káros szokások mellőzése nagyban hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez, az egészség hosszútávú megőrzéséhez, beleértve a hajunk ápolását és védelmét is. A hajhullás kezelésének elsődleges szintje az életmód felülvizsgálata.

Amit meg kell tennünk:

 • a káros szenvedélyek elhagyása(dohányzás, alkoholfogyasztás)
 • a hajhullást előidéző rizikófaktorok megszüntetése(lásd: a hajhullás okai című részben)
 • a kiegyensúlyozott étrend biztosítása. Olyan tápanyagokban (A, B, C, E B-vitamin, biotin, likopin, béta-karotin, vas, cink, kálium, magnézium, kalcium, folsav) gazdag ételek fogyasztása, amelyek jótékonyan befolyásolják a haj állapotát, növekedésének ütemét.
 • a hajápolási szokások megváltoztatása.A vegyi kezelés, a túlzott hőhatás és a húzó, csavaró hajformázási technikák elkerülése. E mellett olyan hajápoló készítmények (samponok, balzsamok, pakolások, hajszeszek) használata, amelyek gazdagon tartalmazzák azokat a vitaminokat, tápanyagokat, amelyek helyileg hatva növelik a fejbőr vérkeringését, serkentik a hajszálakat létrehozó sejtek osztódását és elősegítik a keratinképződést.
 • stresszkeltő faktorok kiiktatása.Jóga, meditáció, relaxáció rendszeres gyakorlása.
 • speciális étrendkiegészítők szedése.A hajhagymák működésének támogatásaként kifejlesztett tabletták, kapszulák szedése, amelyek hatásukat belsőleg, nagyobb hatásfokkal és hosszabb távon fejtik ki, mint a kozmetikumok.

Az életmód változtatás mellett más, célzott kezelésre is szükség lehet, amelyek segítenek a hajhullás enyhítésében és hozzájárulnak a hormonális egyensúly megteremtéséhez.

Alternatív gyógyászat

Az alternatív gyógymódok és természetes kiegészítők alkalmazása kevés kockázattal jár, ugyanakkor rendkívül hatékonynak bizonyulnak a hajhullás kezelésében.

Vannak olyan gyógynövények, mint például a kínai angyalgyökér, a rozmaring, amelyek összetevőiknek köszönhetően a hajhullás hátterében meghúzódó hormonális problémákat is képesek ellensúlyozni. Ez elsősorban azoknak a hölgyeknek jelenthet megoldást, akiknek nagy valószínűséggel alacsony az ösztrogén szintje és androgén alopécia típusú hajhullást tapasztalnak.

 

Ezt tudtad?
A levendula stimulálja a haj növekedését. Keverj néhány csepp levendula olajat valamilyen hordozó olajba pl.: jojoba. A keveréket hajmosás előtt masszírozd a fejbőrödbe és hagyd néhány percig hatni. Ezzel fokozódik a fejbőr vérkeringése, ami elősegíti a hajhagymák regenerálódását.

 

A megközelítések kombinációja általában a leghatékonyabb út. Az életmódbeli változások kombinálva az alternatív gyógymódokkal nagy valószínűséggel eredményre vezetnek. Néhány nő esetében azonban a tünetek komolyabb beavatkozást tesznek szükségessé.

Gyógyászati és sebészeti lehetőségek hajhullásra

A harmadik csoportba tartoznak azok a beavatkozások, amelyek a legmagasabb kockázattal járnak. A hajhullás kezelésében bőrgyógyász szakorvosok által receptre felírt hajápoló szerek, hajszeszek és gyógyszerek állnak rendelkezésre. Ezek elrendelését minden esetben megelőzi egy szakszerű kivizsgálás, amely a hormonszintek megállapítása mellett az egészségügyi kockázatok feltárására és góckutatásra is kiterjed. Csak ezeknek a vizsgálati eredményeknek az ismeretében kezdődik meg a kezelés.

Rendkívüli esetekben a hajbeültetés is szóba jöhet. Ilyenkor a páciens saját hajhagymáit ültetik át a hiányos területre. Bár annak ellenére, hogy a páciens a saját hajhagymáit kapja vissza, a hajbeültetés is műtétnek számít, aminek lehetnek mellékhatásai.

A hajhullás kezelésére számtalan készítmény és módszer kínálkozik, nagy valószínűséggel a legjobb eredmény az egészséges életmód, az alternatív kezelések és esetenként a gyógyászati beavatkozások kombinációjával érhető el. Azt viszont tudni kell, hogy a hajhullás kezelését mielőbb el kell kezdeni, mert csak a még élő és működő szőrtüszőket lehet regenerálni, serkenteni.

 

HAJHULLÁS TÚLÉLÉSI TIPPEK

 • Vágass könnyen kezelhető frizurát
 • Fogyassz magas fehérje (hüvelyesek, hal, vörös húsok, tojás, tofu, sajt), B6, B12-vitamin (hüvelyesek, diófélék, banán, tojás, máj) folsav (hüvelyesek, spenót, brokkoli, tojás, mogyoró)és vas tartalmú (sötétzöld levelű zöldségek, máj, lenmag, szezámmag) élelmiszereket
 • Vizsgáld meg a gyógyszerszekrényedet. Sok gyógyszer mellékhatása a hajhullás. Ha szedsz ilyen gyógyszereket, konzultálj a kezelőorvosoddal.
 • Csökkentsd a stresszt és alkalmazz feszültségcsökkentő technikákat
 • Kerüld a környezeti ártalmakat
 • Alkalmazz aromaterápiás fejmasszírozást
 • Légy gyengéd a hajaddal és válassz természetes hajápoló termékeket

 

Forrás:
http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/komplementerm/2001/1/hajh.htm
http://www.noalopecia.hu/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4520365/ (tünetek gyakorisága)
Elek Csaba (2001) – A változás kora. B+V Kiadó, Budapest
Csiszár Miklós – Nora Igloi Syversen (2014): Női igazságok – Hormonegyensúly és egészség. Naturwell Kiadó. Budapest,
Ács-Bártfai-Belső-Császár-Masszi-Pap-Szegedi-Zámolyi (2011): Nők a változó korba – Harc a Női Szívekért Alapítvány
Urbancsek-Papp-Ádám (1997): Nőgyógyászati endokrinológia. Springer Hungarica. Budapest
László Ádám: Gyakorlati útmutató a női változókor időszakához
Wellmann, J. – Wormer, E. J. (1999): Hormonok. A test titokzatos örömforrásai. Magyar Könyvklub. Budapest
Miriam Stoppard (1995): A változás kora. Park Könyvkiadó. Budapest

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

 • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
 • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook