MIK AZOK A FITOÖSZTROGÉNEK?

Szerző: | HORMON, VÁLTOZÓKOR

A nők születéskor meghatározott mennyiségű petesejttel rendelkeznek. Ez a mennyiség az életkorral egyre csökken, de általában 45-55 éves kor között a petesejtek érése megszűnik. Ezzel egy időben a női nemi hormonok (ösztrogének és progeszteron) termelődése is csökken. A folyamat hónapokat, éveket is igénybe vehet, miközben a hormonok csökkenésének mértéke meglehetősen hektikus. Ez számtalan kellemetlen tünettel jár. Ezt a változékony időszakot nevezzük változókornak.

Az alacsonyabb hormonszintnek hosszabb távon súlyosabb egészségkárosító következményei lehetnek. Ezek közül a legjelentősebb a csontritkulás, és a szív- és érrendszeri megbetegedések. A változókori tünetek és a hormonhiány miatt fellépő veszélyeztető tényezők kiküszöbölésének egyik lehetséges eszköze a hormonpótló terápia. Ez azonban újabb kockázatokat hordoz; növelheti az emlődaganatok kialakulásának esélyét, valamint a vérrög-képződés és stroke előfordulását.

A hormonpótló terápia káros mellékhatásai miatt a nők egyre inkább elutasították a gyógyszeres kezelést és egyre nagyobb igény jelentkezett a természetes megoldások iránt. Ekkor került a figyelem középpontjába a növényi eredetű ösztrogének / fitoösztrogének alkalmazása. A tudományos világ érdeklődését felkeltette az a tény, hogy az ázsiai nők körében a változókor kevésbé ismert, a tünetek alig, vagy egyáltalán nem jelentkeznek és a hormonfüggő daganatok előfordulása is lényegesen kevesebb. Ezt azzal magyarázták, hogy az ázsiai nők étrendje jelentős mértékben tartalmaz fitoösztrogén tartalmú élelmiszereket (pl.: szója). Ebből egyes kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fitoösztrogén tartalmú ételek csökkentik a változókori tüneteket.

Az ösztrogének azonos hatású, hasonló szerkezetű vegyületek összessége, amelyek fő képviselői az ösztradiol, az ösztron és az ösztriol. 

Fitoösztrogének

A fitoösztrogének növényi eredetű vegyületek, amelyek – a nemi hormonokhoz hasonlóan – képesek az emberi szervezetben lévő sejtek ösztrogén receptoraihoz kötődni és a “valódi” ösztrogén hormonokhoz hasonló biológiai hatásokat kiváltani.

Az emberi ösztrogénreceptoroknak két típusa van; α és β. Az ösztrogén hosszú távon előnyös hatásainak többsége a β-receptorokon keresztül alakul ki.Míg az emberi ösztrogén egyenlő mértékben kapcsolódik mindkettőhöz, addig a fitoösztrogének többnyire a β-receptorokhoz. Ennek köszönhetően a fitoösztrogének úgy csökkentik a változókori tüneteket, hogy közben az ösztrogénekre jellemző mellékhatásoktól mentesek. S mivel pár óra alatt lebomlanak, kevésbé terhelik meg a szervezetet.

A fitoösztrogén vegyületek (kémiai szerkezetük alapján) négy csoportra oszthatók:

 • izoflavonoidok (a következő növényekben találhatóak: szója, komló)
 • lignánok (lenmag, földieper, áfonya és zöld tea)
 • kumesztánok (szójacsíra, hüvelyes zöldségek).
 • stilbének (kékszőlő, földimogyoró)

A fitoösztrogének nem csupán változókorban fejtik ki kedvező élettani hatásukat. A változókori tünetek enyhítése mellett a következő pozitív hatással rendelkeznek:

 • Szabályozzák a menstruációs ciklust
 • Csökkentik a káros xenoösztrogének hatását
 • Kiegyensúlyozzák a női hormonrendszert.
 • Hozzájárulnak a csontok szilárdságához és a csontritkulás megelőzéséhez
 • Elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését

Fitoösztrogén tartalmú élelmiszerek

Több mint 300 növényben mutattak ki kisebb-nagyobb mértékű fitoösztrogén koncentrációt. Ezek közül a legjelentősebbek:

 • hüvelyesek (szójabab és az ebből készült ételek: tempeh, miso, tofu), babcsírában, lencsefélék, borsó;

Az ösztrogénhiányos állapot ellensúlyozására a fitoösztrogénekben gazdag ételek hatékony és mellékhatásoktól mentes megoldásnak bizonyulnak. E mellett változatos és egészséges étrend összeállítását teszik lehetővé változókorban.


Forrás:
https://kodpiszkalo.blog.hu/2013/12/27/fitoosztrogenek_veszelyesek_vagy_jotekonyak
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4995266/
http://hippocrateslap.hu/uploads/ujsag/2000-1/a-fitoosztrogenek.pdf
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320630.php

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

 • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
 • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook