EGÉSZSÉGES SZOKÁSOK 2019-BEN

Szerző: | ÉLETMÓD, LÉLEK, NŐI EGÉSZSÉG, TÁPLÁLKOZÁS, TESTMOZGAS, VÁLTOZÓKOR

A változókor jó alkalom az egészséges életmód megkezdéséhez vagy megerősítéséhez. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hol tartasz éppen és hol akarsz lenni 5, 10, 15, vagy 20 év múlva? Abban biztos vagyok, hogy senki sem szeretne bottal járni, fájdalmaktól szenvedni vagy gyógyszereken élni. Tehát a kérdés az, hogy milyen minőségű életet szeretnél élni majdan? Mi az, amit már ma megtehetsz és meg is kell tenned annak érdekében, hogy mindez valóra váljon?

Amit érdemes szem előtt tartani mielőtt meghoznád a nagy elhatározást: Ne akarj egy gyökeres, mindent sarkából kiforgató életmódváltást véghez vinni, mert ez nagy valószínűséggel nem fog megvalósulni. Ezzel szemben, ha apránként, kis lépésekben haladsz, jó eséllyel el fogod érni a célodat.

Az ember esetében a testi, lelki és szellemi tényezők szoros egységben és kölcsönhatásban működnek. Közöttük dinamikus interakció áll fenn, vagyis az egyik változtatása hatással van a másik két tényezőre. Ezért ezeket egységben kell kezelni. Ez a szemléletmód annál is inkább indokolt a változókor esetében, mivel köztudott, hogy nem csak fizikai, de lelki és szellemi nehézségeket is okozhat. Az alapul szolgáló hormonális változások ugyanis a női szervezet egészét és valamennyi szintjét érintik. Éppen ezért a tünetek kezelése és az életmódváltás is mindhárom szintre kihat.

Akkor lássuk, hogy mi mindent tehetsz a különböző szinteken?

FIZIKAI SZINT

A testünk valamennyi fiziológiai funkciójával és igényével együtt.

Testmozgás

A testmozgásnak nem kell fárasztónak vagy megerőltetőnek lennie. Úgy nem csoda, ha elmegy a kedved tőle. Egyszerűbb, ha odafigyelsz arra, hogyan tudnál a mindennapjaidba több mozgást beiktatni. A kifejezetten tornával, edzéssel töltött időn túl ez lehet több gyaloglás, több lépcsőn járás, esetleg kerékpározás autózás helyett. Ezekkel alig észre vehetően megnövelheted a napi testmozgás mennyiségét, de az eredménye látványos lehet.
Még ez is érdekelhet: Lehatásosabb mozgásformák változókorban

Táplálkozás

A drasztikus fogyókúra helyett először gondolj arra, hogy a jelenlegi étrendedben mit helyettesíthetnél egészségesebb alapanyagokkal? Mérsékeld a cukor, a finomított szénhidrátok, a feldolgozott élelmiszerek és az alkohol fogyasztását és keress helyettük egészségesebb alternatívákat. Amennyire csak lehet, iktasd ki az ételekből származó adalékanyagokat, amelyek megbolygatják a hormonháztartást. Helyettesítsd ezeket nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel, valamint az ezekből készült házi koszttal. Már ezzel is sokat tehetsz az egészségedért és minden bizonnyal az eredmény is tartósabb lesz
Még ez is érdekelhet: Étrend változtatás változókorban

Testápolás

Nagyon fontos, hogy – az idő múlásának ellenére – jól érezzük magunkat a bőrünkben. A jól ápoltság független a kortól és javítja önértékelésünket, ha ügyelünk a külsőnkre. A megjelenés a személyiség külső vetülete és jelentősen hozzájárulhat az egyéni kisugárzáshoz, szépséghez. A jó megjelenés alapja, hogy a legelőnyösebb oldalunkat hangsúlyozza és ami kevésbé előnyös azt elrejti. S bár az öregedést nem lehet megakadályozni, a késleltetéséért megelőzésképpen sok minden tehetünk.

LELKI SZINT

A lélek szintjéhez tartoznak az érzelmek, intuíció, az ún. belső tartás és lényünk örök része. A változókor éveiben sok nő érzi úgy, hogy akarata ellenére elsodorják az események és nincs rá mód, hogy békességet találjon. A lelki erő az, aminek köszönhetően meg tudunk felelni a kihívásoknak, kilábalunk a válságokból, és rugalmasan kezeljük a feszültséggel járó helyzeteket. Ezért rendkívül fontos a lelki állóképesség fejlesztése.

Énidő

A világtól való visszavonulás jó lehetőség arra, hogy eltávolodjunk a mindennapi élet zajától. Ezért keress egy csendes, békés helyet, ahol a lehető legkevesebb zavaró körülmény ér és végre kettesben lehetsz önmagaddal. Gondold végig legmélyebb érzéseidet önmagadról és kapcsolataidról.

Örömteli tevékenységek

Az olyan elfoglaltságok, amelyeket nem kötelességből, hanem merő kedvtelésből, szórakozásból végzünk, sok örömöt jelentenek és jótékonyan hatnak a lelki működésünkre. Ezért – ha eddig nem tetted – válassz egy hobbit magadnak. Végre tedd meg, amit mindig is szerettél volna, vagy fogj bele valami teljesen új dologba és fedezd fel addig rejtett képességeidet.

Spiritualitás

A lelki élet szerves része a spiritualitás, ami kinek-kinek jelentheti a vallást, vagy a relaxációt, meditációt. A lelki gyakorlatok célja – a testi ellazulás mellett – a tudatosság magasabb szintre emelése. Ennek során könnyebben elzárhatjuk magunkat a külvilág tolakodó zajától, és rátalálhatunk belső békénkre. E mellett elősegítik az önuralom gyakorlását, ami az érzelmi viharoktól és a szellemi teljesítmény hiányosságaitól sem mentes változókorban kifejezetten előnyös. 

SZELLEMI SZINT

Ide tartozik az elme, a kognitív funkciók és a gondolkodás és magasabb szinten a mindannyiunkban lakozó Időtlen Égi Én, aki a fizikai világ felett álló mindennel és mindenkivel EGY. Az öregedés során fokozatosan csökken az új agyi kapcsolatok kiépítése, ezért gondoskodnunk kell róla, hogy a régi, jól bevált pályákat folyamatosan használjuk. Ennek egyetlen módja a gondolkodás.

 E mellett ha agyunkat folyamatosan aggodalmak, szorongások és neheztelések terhelik, energiaszintünk lezuhan, ami miatt jelentősen megnő az esélye a fizikai betegségek kialakulásának. Elménk karban tartása és időnkénti lecsendesítése tehát az egészség nélkülözhetetlen feltétele.

Elfogadás

Meg kell tanulnunk, hogy nem csupán egyedül mi szenvedünk, hogy a nehéz idők elmúlnak, hogy az embert érik csapások, hogy a veszteség néha elkerülhetetlen. Az évek során meg kell szabadulnunk az előítéleteinktől, és állandóan készen kell állnunk a szemléletváltásra.

Pozitív hozzáállás

Ha a világgal szemben barátságosak vagyunk, a világ is így viszonyul hozzánk. A pozitív szemlélethez az is hozzá tartozik, ha a mindennapok rengeteg negatív megfogalmazását pozitív kifejezésekkel helyettesítjük. Bár maga az autoszuggesztió nem oldja meg a komoly problémákat, a gondterhes időszakokon átsegít, mert a remény fontos útmutató a jövőbe.

Tanulás

Ahogy az izmaink elsatnyulnak, ha nem tornáztatjuk őket, az agyunk is lelassul és eltompul, ha nem gondolkozunk. A legjobb agytorna a tanulás, vagy az olyan szellemi kihívások, mint a rejtvényfejtés. Ezek javítják az agy teljesítményét, egészségi állapotát.

Az elhatározás mellett minden egyes nap tartsd szem előtt, hogy amit teszel, azt nem csak a stresszmentes és kiegyensúlyozott változókorért, hanem az egészséges és aktív jövőbeni önmagadért teszed.

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook