TÚLÉLÉSI TIPPEK VÁLTOZÓKORBAN (IS)

Szerző: | ÉLETMÓD, VÁLTOZÓKOR

A ma embere őrült nyomás alatt él; aggódik az egészsége miatt, egyre fokozódnak a munkahelyi elvárások, gyakran kell szembe néznie a létbizonytalansággal, anyagi gondokkal, családi problémákkal, nem beszélve a hírekből áradó agresszióval, fenyegetéssel. Ez mind-mind elvon egy csomó életenergiát. Mindezt tetézi, ha épp most vagy változókorban. Ezek az évek ugyanis sok nőnek jelentenek kihívást nem csak fizikai, hanem érzelmi és szellemi téren is.

A kívülről rád zúduló negatív hírek és események ellen egyetlen módszerrel lehet védekezni, mégpedig úgy, ha rátalálsz a belső egyensúlyodra. Ezért szükség van egyfajta horgonyra, amivel stresszes időkben megőrizheted a belső stabilitásod. Középpont nélkül ugyanis könnyen úgy járhatsz, mint a Keljfel Jancsi, aki forog, billeg már a legkisebb behatásra is. A cél tehát az, hogy rátalálj a belső nyugvó pontodra, hogy a külső körülmények okozta kilengéseket lecsökkenthesd, vagy akár teljesen meg is szűntethesd.

A belső középpont megtalálása sokak számára vallási vagy spirituális tevékenységnek tűnik, és csak legyintenek rá. Pedig szerintem nem az. A lelkierő és az önmagadba vetett szilárd hit nem valami eszméhez kötődik, hanem az énerő szerves része kell, hogy legyen. 

Ebben a bejegyzésben olyan gyakorlatokat és eszközöket szedtem össze, amelyek segítenek túlélni a hétköznapokat változókorban is azzal, hogy hozzájárulnak a lelki béke megteremtéséhez, megőrzéséhez és bárki számára elérhetőek a hétköznapokban is.

A pillanat megélése

Helyezd előtérbe azt, ami van. Ne bánkódj a múlton, ne aggódj a jövőn. Összpontosíts a jelenlegi helyzetre, a most-ra. Lásd meg, ami éppen történik és örülj annak, ami van; az esőnek, ami élettel tölti meg a földet, a sorban állásnak, miközben jut időd átgondolni egy fontos dolgot, annak, hogy késik a busz, mert addig megcsodálhatod a virágzó fákat és bokrokat. Vedd észre, ami körülötted van, csodálkozz rá a természet szépségére és leld örömöd benne.

Család és barátok

Vedd körbe magad azokkal az emberekkel, akiket szeretsz. Ha olyan emberek között élsz, akik elfogadnak és szeretettel viszonyulnak hozzád, az téged is megerősít abban, hogy elfogadható és szerethető ember vagy. Ők azok, akik visszatükröznek téged, akik megerősítenek, vagy épp megtanítanak arra, hogy mi a jó, vagy a helytelen. Az egymás iránti érdeklődés, az odafigyelés és megbecsülés biztonságot ad és növeli az önbizalmat.

Kedvtelés

A jó közérzet, a testi-lelki jól-lét elérésének egyik eszköze az olyan tevékenység, amit az egyén szabadon, maga választ, mert számára örömet, kelleme időtöltést okoz. Ezt általában passziónak, vagy hobbinak nevezik. Az ilyen szívesen végzett tevékenységek lehetőséget biztosítanak az önkifejezésre, a személyes célok megvalósítására, miközben lelki energiával töltenek fel és sikerélményt nyújtanak. Az ilyen felüdülést és szórakozást eredményező tevékenységek hozzájárulnak az egészség megszilárdításához és a harmonikus életvitel kialakításához. Ha nincs, találj egy hobbit és csináld amikor csak tudod!

Sport

Az előző ponthoz kapcsolódva, a sport is része a szabadidő hasznos eltöltésének. A fizikai aktivitás során a ritmusos mozgás, a szabályos légzés segít a befelé figyelésben, a gondolatok rendszerezésében. A rendszeres sport nem csak a fizikai erőnlétre és egészség megőrzésre van jótékony hatással, de a szellemi és lelki folyamatokat is kedvezően befolyásolja. Próbáld ki, ha eddig még nem tetted!

Ki a szabadba

A szobában, a monitor és képernyő előtt gubbasztva kétlem, hogy bárki kirobbanó életkedvet szedhetne össze. Ellenben a szabadban tett séta, üldögélés a közeli parkban sokkal inkább jó hatással van a lélekre. A természet közelsége, a növényekben, a napfényben rejlő erő segít kizökkenni a taposómalomból és – ha csak néhány órára – megszabadít a nyomasztó gondoktól. Egy-egy hétvégi kirándulás, túrázás pedig lehetőséget teremt a családdal, barátokkal való együttlétre, tartalmas időtöltésre, kikapcsolódásra.

Olvasás

Ha nyomasztó, kellemetlen helyzetbe kerülsz, szakadj ki belőle. Erre a legjobb és legegyszerűbb módszer az olvasás. Egy jó könyv segít átlépni egy másik világba, letűnt korokba, ismeretlen vidékekre, hogy érdekes történeteken keresztül emberi sorsokat, lélektani történéseket, új ismereteket szerezhessünk. Az olvasás során szerzett élmények és ingerek hozzájárulnak a szellemi frissesség megőrzéséhez. A szemléletes leírások elősegítik az agy képalkotó tevékenységét, egyúttal fejlesztik a kreativitást. A cselekmény követése serkenti az ok-okozati összefüggések felismerését. Ha hagyod, hogy teljesen magával ragadjon a történet, az gyakran azzal jár, hogy teljesen kikapcsolod a körülötted lévő világot és szinte bele csöppensz az eseményekbe. A szereplők bőrébe bújva átérezheted a helyzetüket, s észrevétlenül fejlődik az empatikus képességed, az érzelmi intelligenciád. Az írók többnyire jól megragadható karaktereket formálnak, amelyek kapcsán bárki könnyedén megismerheti egy-egy embertípus gondolkodását, viselkedési módját. Ennek pedig a valós kapcsolatainkban is nagy hasznát veheted. Olvass hát minél többet!

Zene

A zene kétségtelenül hatással van lélekre, szellemre egyaránt. A jól megválasztott muzsika több problémára is lehet gyógyír. A dallamos zene segít kikapcsolódni és szinte észrevétlenül oldja a feszültséget. A romantikus melódia beindítja a fantáziát és álmodozásra késztet. Az erőteljes ritmus feldob, mozgásra késztet és energiával tölt fel. Az éles, kemény, dübörgő hangzás hatására kitombolhatod a felgyülemlett dühöt. Egyes megfigyelések szerint a klasszikus zene stimulálja az életbe vetett hitet.

A zene emberi szervezetre gyakorolt hatásában több tényező is szerepet játszik. Ilyen az adott zene műfaja, ritmusa, a hangszerek és a hangmagasság. De ahhoz, hogy elérje a célját a hallgató személy aktuális lelki állapota, érzékenysége is közre játszik. Ugyanabban a helyzetben az egyik muzsika lehet kellemes, vagy éppen idegesítő a számunkra. Szerencsére ezt mindenki érzi, hogy adott pillanatban épp mire van szüksége.

Terített asztal

Az étkezés nem csak energia-, de örömforrás is egyben. A finom ízek valódi élvezetet nyújtanak. Vannak azonban, akik az étel készítését, a sütés-főzést is szenvedélyesen csinálják. Örömüket lelik abban, hogy ízletes ételekkel lephetik meg szeretteiket. Az étkezéssel gyakran a jó társaság is együtt jár. Egy-egy ínycsiklandozó fogás jó ok a családi és baráti összejövetelekre, az étkezést követő beszélgetésekre egy-egy pohár bor mellett, akár gyertyafényes hangulatban. Az ilyen alkalmak nem csak a gyomrot, de a lelket és szellemet is táplálják.

Naplóírás 

Naplóvezetés is segít a középpont megtalálásában. A naplóírás korántsem csak a tinilányok hóbortja! Van egy lelki tisztító része is azzal, hogy kiírod magadból a gondolataidat, ami segít feldolgozni az érzéseidet, könnyebben elengedheted a frusztrációkat. A papírra vetett gondolatok és érzések növelik az önértékelést és elmélyítik a személyes identitást. E mellett az írás nagyobb ellenőrzést biztosít az életed felett. A hétköznapok nem folynak szét, az eseményeket visszanézheted. Az élményeidet megőrizheted és később is felidézheted. A rendszeres naplóírás egyértelmű nyeresége, hogy nyomon követhetők a projektek, elősegíti az összpontosítást, hisz világosan láthatod a céljaidat, a megtett lépéseket, az elért eredményeket. Fenntartja a motivációt és tisztábban látod mit kell még megtenned.

Pozitív gondolatok

Az optimista hozzáállás és pozitív gondolkodás fontosságával nap, mint nap találkozhatsz. A hatása vitathatatlan, de nem mindig könnyű megvalósítani. Hogyan is állíthatnád az agyad egy másik irányba, ha teljesen elborítanak a rossz élmények, a kilátástalanság. Ehhez segíthetnek a motivációs hanganyagok. Ha kezdetben nem megy magadtól, hasznos lehet, ha rendszeresen végig hallgatsz egy-két lelkesítő szöveget. Számtalan, problémára célzottan összeállított anyaggal találkozhatsz a piacon, csak válassz közülük és módosíts a hozzáállásodon. Meglátod, rövid időn belül magadtól is menni fog!

Idézetek

Manapság lépten-nyomon beleütközünk ismert, vagy kevésbé ismert emberek arany köpéseibe. Valószínűleg is te is találkozol ezekkel a hosszabb-rövidebb életbölcsességekkel. Egyik-másik tényleg betalál és akár az adott életszakaszod vezérlő elvének is beleillik. Ha találkozol ilyen mélyen szántó örök igazsággal, őrizd meg magadnak. Tedd olyan helyre, ahol minden nap láthatod, és amikor szükséges lelkesít és erőt ad a folytatáshoz.

Álmodozás

A jövővel kapcsolatos vágyak tengerében való elmerülés pozitív energiákkal tölt fel. Álmodozás közben nincsenek korlátok vagy béklyók. Bármit megtehetsz, és minden elérhető. Átélhetsz bármit, amit csak szeretnél. Az ábrándozás során keletkezett jó érzések megmaradnak és később is hatnak a kedélyállapotodra. 

Vágytabló

A vágytabló egy lépés az álmodozástól a megvalósításig. Kézzel foghatóvá, láthatóvá teszi a vágyaidat. Egyfajta látványterv a jövőbeni életedről. Segít elképzelni, hogy pontosan mit akarsz, hogyan néz ki, amit szeretnél. Az elképzelt dolgok bizonyos részleteit gyakran homály fedi. Ezzel a módszerrel pontosíthatod az elképzeléseidet. A módszer roppant egyszerű és egyben szórakoztató. Egy táblára (ami lehet parafatábla, egy képkeret, stb.) vagy füzetbe gyűjtsd össze a magazintokból kivágott, vagy a netről letöltött fotókat, amelyek a vágyaidat ábrázolják. Egy szép ruha, új ház, másik autó, stb. S hogy miben segít ez? Nálam okosabb emberek azt állítják, a vágytabló módszere az álmok megvalósulásának vizualizációs támogató eszköze. Erőforrás a célok eléréséhez, ami az elképzeléseket kikristályosítja, megfoghatóvá teszi. Ugyanakkor hatásos emlékeztető is, ami segít a célra fókuszálni. Ha megtetszett, ragadj ollót és induljon a gyűjtögetés!

Nekem ennyi módszert sikerült össze gyűjtenem ahhoz, hogy javíts a kedélyállapotodon.

Te mivel tudnád még kiegészíteni a sort?

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook