5 TIPP, HOGY 2019 SIKERES ÉV LEGYEN

Szerző: | ÉLETMÓD, VÁLTOZÓKOR

Ilyenkor év elején sokan felsóhajtanak, hogy de jó lenne, ha ez az év nyugodtabban telne, mint az előző. De jó lenne egy kicsit több időt tölteni a családdal, többet pihenni, és jó lenne ha egy kicsivel többet törődhetnénk saját magunkkal. Aztán beindul a verkli és mindez csak álom marad, mert annyi feladat rakódik egy emberre, hogy nem csoda, ha úgy érzi, az élet bedarálja.

Főképp, ha változókorral küzdesz. A változókori tünetek ebben az életszakaszban sokunk életét megkeseríthetik. Gondolok itt az alvászavarra, a fáradékonyságra, a memória problémákra és a koncentrálási nehézségekre. Ezek még inkább megnehezítik az életünket és könnyen eluralkodhat a káosz, aminek stressz és kudarcélmény az eredménye és azt érezzük sosem érjük utol magunkat.

Ennek viszont nem kell így lennie! Jó tervezéssel és következetességgel óriási előre lépést tehetünk a kiegyensúlyozott hétköznapok felé. Összeszedtem néhány tippet, hogy hogyan tudod mindezt megvalósítani.

1. KÖVETKEZETESSÉG

Az önszervezés, az időbeosztás alapja a következetesség. Persze következetesnek lenni nem egyszerű! Gondold csak el, mennyire jó lenne, ha soha többé nem kellene kapkodni, ha nem késnél el sehonnan, ha minden határidőre elkészülne, stb. Egy ideális világban – mondhatnád. Pedig nem! Ebben az akármilyen világban is megvalósítható! Kellő önfegyelemmel ugyanis a legtöbb helyzet kézben tartható.

Az időpocsékolás a legnagyobb pazarlás,

mert az elvesztegetett idő sosem térül meg!

2. TERVEZÉS

Ebben a túlterhelt és egyre rohanóbb világban, amiben élünk, csak úgy tudsz rendet tartani, ha előre tekintesz és tervezel. Természetesen mindent nem lehet kiszámíthatóvá tenni, de azért vannak olyan események, amelyek jó előre beláthatók. Jó hír, hogy van egy teljesen egyszerű eszköz, ami mintegy sorvezető, végig vezethet az egész éven. Ez pedig nem más, mint a naptár! Szerezz be egy olyat, ami kézre áll és jelölj be minden fontosabb eseményt, ami nagy biztonsággal bekövetkezik. Na, nem kell hozzá jósnőnek lenni, csupán a reálisan kiszámítható dátumokra gondolok, mint például:

  • családi események: (születés- és névnapok, házassági évfordulók, stb.)
  • ünnepek, munkaszüneti napok, munkarend átcsoportosítás (ITT)
  • egyéb ünnepek munkaszünet nélkül: (Valentin-nap, nőnap, anyák napja, gyermeknap, pedagógus nap) Köztisztviselők napja, amikor tutira nem lehet hivatalos ügyeket intézni!
  • jeles napok (vízkereszt, torkos csütörtök, óraátállítás ideje, stb.)
  • orvosi felülvizsgálatok ideje (40 felett mindenképp ütemezd be!)
  • dokumentumok, okmányok átvizsgálása (jogosítvány, lakcímkártya, stb.), lejárati idejének feljegyzése
  • autó karbantartás (olajcsere, műszaki vizsga időpontja, stb.)
  • szabadság, nyaralás várható ideje

Ezek lehetnek azok a biztos pontok, amelyekhez viszonyíthatsz, és máris sokat tettél annak érdekében, hogy letisztuljon a káosz.

3. RANGSOROLÁS

A hatékony önszervezés megvalósításánál az önfegyelem és a beosztás mellett legalább annyira fontos a rendszerezés. Ez pedig nem jelent mást, mint azt, hogy az előre beütemezett feladatokat a beütemezés sorrendje szerint csináld. Bármennyire is nagy a kísértés, hogy ránézz az e-mail fiókodra, vagy elolvass egy-két cikket, esetleg elintézz néhány telefont, vagy megoldj kisebb feladatokat, tartsd magad a tervhez! Mert ezek azok a tevékenységek, amelyek fenntartják ugyan a „tevékeny”-ség látszatát és jól el is lehet fáradni velük, mégsem visznek sehová. Az érdemi, nagy feladatok mindezek mellett megoldás nélkül maradnak.

4. ERŐVISZONYOK TISZTÁZÁSA

Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Az időbeosztás hatalmas mumusa, hogy általában rosszul mérjük fel a feladatok elvégzésének idejét, vagy a saját teljesítő képességünket. Sajnos ez velem is gyakran megesett, míg rá nem szoktattam magam arra, hogy bővebb időintervallumokban gondolkodjam. Mert hiába a következetesség, hiába a legjobb tervezés, mindig vannak váratlan események, amelyek egy pillanat alatt borítanak mindent. Ezért a legjobb, ha a tervezésnél számolsz a „meglepetés” faktorral. Ha olajozottan mennek a dolgok, akkor örülhetsz a felszabadult ajándék időnek.

5. FÓKUSZÁLÁS

Nagyban növelheted a hatékonyságodat, ha minden idegszáladdal az adott feladatra koncentrálsz. Az irányított figyelem segít abban, hogy gyorsabban megértsd a feladatot és hamarabb a végére érj. Ha munka közben csörög a telefon, az SMS pittyeg, vagy az unatkozó kollégák szomszédolnak, akkor ne csodálkozz, hogy nem végzel a teendőiddel. Ha tényleg haladni akarsz, akkor iktasd ki, de legalább is csökkentsd minimálisra a zavaró tényezőket.

Neked melyik pontot a legnehezebb betartani? Oszd meg velem a tapasztalataidat.

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook