NE HAGYD, HOGY LESZÍVJÁK…

Szerző: | ÉLETMÓD, VÁLTOZÓKOR

az agyadat!

A változókori tünetek közül az egyik legkellemetlenebb a koncentráció nehézsége. A nők emlékezete kihagy, egyszerűen úgy érzik, kiürült az agyuk és bármennyire is erőltetik, semmi sem jut eszükbe. E mellett nehezen tudnak összpontosítani, a figyelmük el-elkalandozik. Hallják, hogy a másik mit mond, mégsem jut el tudatukig. Annak, aki szellemi munkát végzet ez szinte megsemmisítő csapás. De mindannyiunknak nehéz megbirkózni azzal az állapottal, hogy az agyunk egyszerűen leblokkol. Főleg a munkahelyen.

Folytasd az olvasás, hogy megtudd mit tehetsz azért, hogy megőrizd a szellemi frissességed és megelőzd a kínos koncentrációs problémát.

Ne hajtsd túl magad!

Az évek múlásával biztosan kitapasztaltad, hogy mekkora időintervallumokban vagy képes a munkádra koncentrálni. A nap melyik szakában vagy aktívabb; délelőtt, vagy délután. Ezek fontos információk arra nézve, hogy felmérd a terhelhetőséged határait. Ne feszítsd túl a húrt. Ha az idő letelt, tarts rövid szüneteket, frissítsd fel magad, hogy újult erővel vethesd bele magad a munkába.

Zárd ki a külvilágot

Ha engem kérdezel, síri csöndben tudok a legjobban koncentrálni. Ha te is így vagy ezzel, lehetőleg csökkentsd minimumra minden zavaró tényezőt magad körül. Halkítsd le a telefonod, zárd be a közösségi oldalakat, tedd ki a „ne zavarj” táblát, és rázd le a fecsegő kollégákat, hogy minden figyelmedet az adott feladatodnak szentelhesd. Ezzel nem csak az eredményességed növelheted, de azt is megakadályozod, hogy a fölösleges háttérzajok elfárasszanak. 

Vigyázz a szemeidre

Aki hosszabb időn keresztül kénytelen monitor előtt ülni, annak néhány óvintézkedést nem árt megtennie a szeme egészségéért nem csak a látása megóvása érdekében. A szem fáradtsága ugyanis az agy fáradtságát is előidézheti. A jó minőségű monitorok már rendelkeznek olyan szűrővel, amelyek csökkentik a szemre gyakorolt káros hatásokat. Szükség lehet egy monitorokhoz kifejlesztett védőszemüveg használatára is. A szemet védő, erősítő tabletták szedése is segíthet. Ezek többnyire vitaminokat (A, B2, C, E) és ásványi anyagokat (szelén, cink, lutein) tartalmaznak és óvják a látóidegeket. Jó megoldás lehet a szemcseppek használata is, amelyek csökkentik az égő, viszkető érzést, megelőzik a szemszárazságot. Ajánlatos továbbá 20 percenként legalább 1-2 perces monitor diéta bevezetése, amikor félre nézel a monitortól, vagy rövid időre behunyod a szemeid.

Szellőztess

Egy zárt irodahelyiségben gyorsan elhasználódik a levegő, az ott dolgozók meg csak kóvályognak, mint az őszi légy. Azért, hogy ez ne így legyen, minél többször szellőztess, vagy menj ki a szabadba. A friss, oxigéndús levegő hozzájárul a szellemi frissesség, éberség megőrzéséhez és javul a kedélyállapot, ami a munkakedvre is jótékonyan hat.

Üzemanyag utánpótlás

Aki hosszú órákon át szellemi tevékenységet végez, annak is szüksége lehet arra, hogy pótolja az energia veszteséget. Ilyenkor jön a kávé, a csoki és egyéb édességek. Ezek az egészségtelen ételek azonban hosszú távon veszélyeztetik az egészséget. Ezek helyett fogyassz inkább vitaminban gazdag friss zöldséget és gyümölcsöt. Az Omega 3-ban dús ételek, mint a tonhal, lazac, diófélék karban tartják az agysejteket és segítenek összpontosítani. A könnyű ételek, mint a fehér húsok (hal, csirke), a szénhidrátok (teljes kiőrlésű pékáru, barna rizs, zabpehely) nem nehezítik el a gyomrot, ezáltal az agytekervények is jobban forognak. Kávé helyett sokkal jobb a zöld tea, ami nem csak méregtelenít, de élénkít is. Hatása pedig hosszú ideig kitart.

Torna az íróasztal mellet

Az ülőmunkában is el lehet fáradni; a rossz tartás miatt görnyedté, gémberedetté válnak az izmok, ami pokoli fájdalommal is járhat és elvonja a figyelmet az alkotó munkáról. Ezért az íróasztal mellett végezz speciálisan ülő munkához kifejlesztett torna gyakorlatokat, amelyek főleg a nyak és a gerinc felső szakaszainak megmozgatására irányulnak. Apró trükköket is bevethetsz, hogy felállj és megmozgasd a végtagjaidat, mielőtt tyúkszem nőne a hátsódra. Ilyen például, hogy nem helyezel minden eszközt a kezed ügyébe: a nyomtató, fénymásoló távolabb helyezésével, ha csak néhány lépést is, de tegyél meg magadért.

Erőgyűjtés

Ha a nap folyamán kezdesz fáradni, tarts egy kis szünetet az erőgyűjtésre. Ez nálam általában az ebéd után szokott bekövetkezni. Olyankor egy bögre teával néhány percre lecsendesítem az elmélet és lazítok. A háttérben közben halk, lágy zene szól. Abban a néhány percben átgondolom, hogy mit végeztem addig és mi az, amit még szeretnék aznap befejezni. Ez a néhány perc sokat segít, hogy újult erővel folytassam a munkát. 

Te mit teszel, hogyan tartod frissen magad munkaidőben? Oszd meg velünk a tapasztalataidat, mert tudod, mindenkire ráfér egy jó tanács!

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook