VÁLTOZÓKOR VILÁGNAP

Szerző: | VÁLTOZÓKOR

A Nemzetközi Menopauza Társaság az Egészségügyi Világszervezettel együttműködésben 1984-ben október 18-át jelölte meg a Változókor világnapjává. Ezzel az volt a szándékuk, hogy felhívják a nők figyelmét az egészségük védelmére és lépéseket tegyenek annak érdekében, hogy a változókor miatti hormonális változások szövődményeit csökkentsék. Ezzel lerántották a leplet egy sarkalatos, mégis tabu témáról.

Az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején a nők várható átlag életkora 50-55 év volt. Az azóta eltel 100 év alatt ezt a számot – 30-35 évvel – 80-85 évre sikerült emelni. Ez azonban azt eredményezte, hogy a nők életük mintegy egyharmadát a menopauza következtében fellépő jelentősen megcsappant ösztrogén mennyiséggel kénytelenek leélni, annak számtalan egészségkárosító hatásával együtt. Ami tehát 100 évvel ezelőtt szinte ismeretlen terület volt, a mai nők életében kézzel fogható, valós problémaként jelentkezik.

A fejlett országokban a nők többségénél 50-52 éves korukban köszönt be a természetes menopauza. Az ezt követő években a nők egyre inkább ki vannak téve olyan betegségeknek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás, inkontinencia, kognitív hanyatlás (pl.: Alzheimer-kór). Megfelelő tájékoztatással azonban a perimenopauza és a korai posztmenopauza időszakában lehetőségük van arra, hogy lépéseket tegyenek ezen betegségek megelőzése, és az egészségük minél további megőrzése érdekében.

Nem kell drasztikus beavatkozásokra gondolni! A változókor során bevezetett étrend változtatások, a megfelelő mozgásformák beiktatása a napirendbe és a szükséges vitaminok és ásványi anyagok pótlása óriási jelentőségű és elősegíti a hormonhiány miatti egészségügyi kockázatok csökkentését és a szövődmények elkerülését a későbbi életkorban.

A Nemzetközi Menopauza Társaság fő célja a középkorú nők széles körű tájékoztatása, oktatása és a menopauzával kapcsolatos kutatások folytatása világszerte. Ennek érdekében minden évben más-más változókorral kapcsolatos problémára fókuszálnak. 2018-ban a figyelemfelkeltő kampány fő témája a menopauza utáni szexuális egészség és a szexualitással kapcsolatos fizikai, érzelmi, mentális és társadalmi jólét megőrzése és fenntartása.

A változókor alatt és a menopauzát követően a nők nagy része szexuális problémákat tapasztal, amelyek negatívan befolyásolják a párkapcsolatukat, a mentális egészségüket és az életminőségüket. A kampánnyal arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy megfelelő kezeléssel mindez elkerülhető.

Szóval, ha Te is érintett vagy, hogyan ünnepled ezt a jeles napot? Kérsz időpontot a háziorvosodtól egy általános szűrővizsgálatért? Bejelentkezel a nőgyógyászhoz kontroll vizsgálatra? Milyen életmódbeli változtatásokat vezetsz be mától?

Te mit teszel a jövőbeni egészséged érdekében?

 

Üdv.: Inci

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook