VÁLTOZÓKORI HORMONVIZSGÁLAT

Szerző: | HORMON, VÁLTOZÓKOR

A menopauzát megelőző perimenopauza hormoningadozásokkal terhelt időszaka során számtalan kellemetlen tünet keserítheti meg a nők életét. A tünetek hatékony kezelése érdekében meg kell bizonyosodni arról, hogy valóban a változókor okozza a kellemetlenségeket. A változókor tényének megállapításához és az egyéb egészségi problémák kizárásához szükséges a hormonszintek megállapítása.

A laborvizsgálatok általában a vér és a vizelet vizsgálatára irányulnak. A hormonszintek azonban nyálból is megállapíthatók. Előnyként említik, hogy a nyálból történő hormonmeghatározás lehetővé teszi a hormonok szabad, biológiai aktív részének meghatározását a vérből történő vizsgálattal szemben. A vizsgálat hazánkban nem általános, csak magánlaborokban végzik.

Mivel a változókor során a női nemi hormonok érintettek, a mintavétel igazodik a menstruációs ciklushoz – amennyiben még van menstruáció.

A hormonszintek meghatározásához két alkalommal szükséges vért, vizeletet venni. Az első vérvételre a ciklus 3. napján, az ún. follikulus szakaszban kerül sor. Ekkor teljes hormonsort (AMH, FSH, LH, ösztradiol, progeszteron) vizsgálnak. A kapott eredményből általános képes kaphatunk a hormonháztartásról, valamint következtetni lehet a hormonokat termelő mirigyek és szervek működésére.

A második mintavételre a ciklus második szakaszában, a 21. napon, az ún. luteális fázisban kerül sor.

A kapott értékeket elsőként az ún. referencia értékekhez viszonyítják. Ez az az érték, ami nagyszámú egészséges embernél milyen tartományon belül tekinthető normálnak. Ehhez az átlag értékhez viszonyítják tehát elsőként a kapott értéket.

A hormonszintek esetében azonban szükséges a kapott értékek egymához való arányának a meghatározása is. A hormonális zavar akkor is előfordulhat, amikor a két érték még a normál tartományba esik, de az egyik a tartomány felső, míg a másik a tartomány alsó részén helyezkedik el. Az egymáshoz viszonyított arányuk – normál értéken belül is – okozhat problémákat.

Az ösztrogén-progeszteron hormonok egymáshoz viszonyított arányát, a ciklus második felében vett mintából lehet megbízhatóan megállapítani.

 

A következő hormonok szintjének megállapítása indokolt perimenopauza idején:

 

AMH (anti-Müllerian hormon)

Minden nő adott számú petesejttel születik, amelynek mennyisége a menopauzáig folyamatosan csökken, minőségük pedig romlik. Az AMH hormont a petefészkek tüszőiben található granulosa sejtek termelik és mennyiségük összefügg a petesejtek/tüszők mennyiségével. Vizsgálata során választ kaphatunk a petefészek tartalékaira, amiből következtethetünk a menopauzáig hátralévő időre.

Fiatalabb nőknél az alacsony szint valamilyen betegségre is utalhat.

Normálértéke (menopauza előtt): 4,0-6,8 ng/ml

Laborvizsgálat során a vérből kimutatható a szintje. A vérvételhez nincs szükség éhgyomorra maradni, az eredményt nem befolyásolja sem a napszak, sem a menstruációs ciklus.

Sajnos a vizsgálat csak magánlaborokban érhető el, jelenleg a társadalombiztosító nem finanszírozza a vizsgálatot.

 

FSH (follikulus-stimuláló hormon, tüszőérlelő hormon)

A follikulus-stimuláló hormon olyan nemi hormon, ami az agyalapi mirigy (hypophysis) elülső lebenyében termelődik. Feladata a petefészkekben lévő tüszők növekedésének és kifejlődésének elidítása. Változókorban a petefészkek csökkent működése következtében kevesebb ösztradiol termelődik, ami miatt az FSH szint megemelkedik. A magasabb FSH szint tehát jelezheti a menopauza közeledtét.

Normálértéke: 3-20 mIU/ml

Vizsgálata vénás vérből történik a ciklus 3. napján. Előfordulhat, amikor vizeletből is szükséges az FSH meghatározása. Erre legalkalmasabb a reggeli első vizelet, vagy a 24 órán át gyűjtött vizeletminta, mivel az FSH szintje egy napon belül ingadozik.

 

LH (luteinizáló hormon, sárgatest serkentő hormon)

A luteinizáló hormont az agyalapi mirigy (hipophysis) termeli, amiben a petefészkek és a hipotalamuszban termelődő hormonok is közre játszanak.

Hatására következik be a tüszőrepedés (peteérés vagy ovuláció). A magas LH szint jelzi az ovuláció idejét. Ezen túlmenően stimulálja a petefészkek (ösztrogén és progeszteron) hormontermelődését is.

Menopauza után a petefészkek beszüntetik működésüket, ami miatt a LH szintje megemelkedik.

Normálértéke: ciklusközepi csúcs: 14 – 85, follicularis fázis: 2,4 – 14, lutea IU/l

Vizsgálata vénás vérből történik gyakran két időpontban, a menstruáció 7. és 21. napján. 24 órás gyűjtött vizeletből is kérhetik a meghatározását, amelyre a menstruációtól függetlenül. Ez segíthet a napi ingadozásből származó bizonytalanság kiküszöbölésében.

 

Ösztradiol

Az ösztradiol az ösztrogéneknek nevezett ún. női szuperhormonok közé tartozik. Szerepe a női nemi működésben jelentős, megfelelő szintje a pete éréséhez és a fogamzáshoz szükséges. Továbbá részt vesz a másodlagos nemi jelleg kialakulásában és fenntartásában. Elsősorban a petefészkekben termelődik ezért mérési eredménye a petefészkek működésére utal.

Változókor idején az ösztradiol termelődése szabálytalanná válik, idővel jelentősen lecsökken, esetenként szünetel.

Normálértéke

  • fiatal nőknél 110,1 – 367 pmol/l,
  • idősebb, de termékeny nők esetében 367 – 1468 pmol/l,
  • menopauza után mindössze 18,35 – 66,06 pmol/l.

Vizsgálata vérből történik. A páciens részéről nincs szükség speciális előkészületre.

 

Progeszteron

A progeszteron a progesztogéneknek nevezett hormoncsalád legismertebb tagja, a második legjelentősebb női nemi hormon. Elsősorban a petefészkekben a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest állítja elő a menstruációs ciklus második, ún. luteális fázisában. Csekély mértékben a mellékvesekéreg is előállítja. A zsírszövet sejtjei képesek tárolni.

A progeszteron részt vesz a menstruációs ciklus szabályozásában, és szerepe van a terhesség létrejöttében és fenntartásában. A progeszteron szintje cikluson belül változik, a luteális fázis során folyamatosan emelkedik, míg a 21-22. napon eléri a maximum értékét. Ezt követően – amennyiben a terhesség nem jön létre – fokozatosan csökken, míg szinte a nullára visszaesik.

Amennyiben nincs menstruációs ciklus, a progeszteron szintje stagnál.

Normálértéke ciklus alatt változó:

Női progeszteron – follic fázis                                      0,57 – 7,7 nmol / L

Női progeszteron – preov. fázis                                  1,1 – 20,6 nmol / L

Női progeszteron lut. f. közép                                    15,5 – 80,0 nmol / L

Női progeszteron lut. fázis                                           3,9 – 80,0 nmol / L

Női progeszteron postmenopauza                          0,88 – 3,88 nmol / L

Vizsgálata vénás vérből történik. A vérvételre éhgyomorral szükséges érkezni.

 

Üdv.: Inci

 

Forrás:
http://naturwell.hu/
www.semmelweis.hu
https://www.webbeteg.hu/
https://www.lifeextension.com/magazine/2006/4/report_progesterone/page-01?p=1

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook