MITŐL BORUL FEL A HORMONEGYENSÚLY?

Szerző: | HORMON, VÁLTOZÓKOR

A nők életük során különböző okok miatt többször is tapasztalhatnak hormonális egyensúlyhiányt. Ezek hátterében leggyakrabban az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje közötti aránytalanság áll. E két női nemi hormon mellett azonban a szervezetükben számtalan más hormon is található.

Az endokrin rendszer néven ismert mirigyek együttese hormonokat termelnek, amelyeket a véráramba választanak ki. Az endokrin rendszer együttműködik az idegrendszerrel és az immunrendszerrel, hogy a szervezetünk megfelelő módon működjön és segítsen megbirkózni a külső hatásokkal. A hormonok egymáshoz való viszonyának sérülékeny egyensúlya több okból is felborulhat. Ezek közül csak az egyik a változókor.

Az olyan tényezők, mint a stressz, a testsúly, a menstruációs ciklus és a gyógyszeres kezelések okozhatnak kisebb-nagyobb ingadozásokat a hormonegyensúlyban.

A hormonális egyensúly hiánya

A hormonális egyensúly hiánya akkor alakul ki, amikor az endokrin rendszer egy vagy több mirigye túl sok vagy túl kevés hormont termel. Mivel a hormonok kölcsönhatásban vannak a test valamennyi sejtjével, a hormonszintben bekövetkezett változások valamennyi sejtre hatással vannak, és könnyen okozhatnak kellemetlen tüneteket, betegségeket.

A hormonális egyensúly felborulásának hátterében számtalan tényező szerepelhet. A leggyakoribb okok a következők:

TERMÉSZETES, ÉLETTANI VÁLTOZÁSOK

Pubertás

A pubertás kor meglehetősen viharos időszak az emberek életében. Ennek hátterében a nemi érés és az azzal összefüggő hormonális változások állnak. A menarche (első menstruáció) a hipotalamusz-hipofízis-petefészkek hormonjai közötti komplex kölcsönhatások eredménye. E mellett azonban az endokrin rendszer más mirigyei is szerepet kapnak. A normál menstruációs ciklushoz szükség van a pajzsmirigy hormonjaira. A mellékvesék által termelt androgén, valamint a hasnyálmirigy által kiválasztott inzulin befolyásolja a petefészkek ösztrogén termelését, és hatással vannak a hipofízis által termelt LH (luteinizáló) hormon termelődésére.

Terhesség

A terhesség alatt a női test jelentős változásokon megy keresztül; a méh és a mellek fiziológiáján túl jelentős változások mennek végbe a szív- és vesefunkciókat illetően, a testzsír növekedésében, az emésztés módjában, de megváltozik az érzékelés (szag, ízlés, látás) és a hangulat, a vitalitás (fáradékonyság, aluszékonyság). Mindez a hormonoknak főképp az ösztrogén, a progeszteron, a prolaktin, a renin, a hCG köszönhető.

Változókor

A 40 év feletti nőknél a hormoningadozás leggyakoribb oka. Ebben az időszakban a női testben óriási változások zajlanak. A menopauzát megelőző években a két női nemi hormon, az ösztrogén és a progeszteron termelődése ingadozik és fokozatosan csökken. Ez okozza a perimenopauza tünetekkel tarkított időszakát.

ÉTKEZÉSI SZOKÁSOK ÉS PROBLÉMÁK

Alultápláltság

A hormonrendszer megfelelő működéséhez tápanyagokra van szükség. A fogyókúrák miatt túlzásba vitt, vagy egyoldalú diéták miatt hiány léphet fel a szervezet számára szükséges vitaminokból (B, C, E vitaminok) és nyomelemekből (magnézium, vas, szelén). A tartósan fennálló hiányállapot miatt a hormonháztartás kényes egyensúlya akár 3 hónap elteltével felborulhat.

Helytelen táplálkozási szokások

Azok a nők, akiknek az étrendje nagy arányban tartalmaz állati eredetű fehérjét (húst, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket) gyakran küzdenek ösztrogén dominanciával. Ennek oka az állattenyésztésben keresendő. Ugyanis a nagyüzemi állattartásban elsődleges cél, hogy az állatok gyorsan növekedjenek, minél előbb elérjék a vágósúlyt, hogy húsukat értékesíteni lehessen. Ezért az állatok takarmányát hormonkészítményekkel dúsítják, amelyek sajnálatos módon nem ürülnek ki az állatok szervezetéből. Azokat elfogyasztva az ember szervezetébe is bekerülnek, megzavarva a természetes hormonháztartást.

Túlsúly

A zsírsejtekben termelődő leptin, a pajzsmirigy (T3, T4), a hasnyálmirigy (inzulin), a mellékvesekéreg (kortizol) hormonja, a nemi hormonok és a növekedési hormonok befolyásolják étvágyunkat, az anyagcserét és a testzsír eloszlást. A túl sok zsír, szénhidrát és cukor elhízáshoz vezet. Az oda-vissza hatás miatt az elhízott emberek ördögi körbe kerülnek, mert az említett mirigyek étvágy növekedést, abnormális anyagcsere folyamatokat és a testzsír további felhalmozódását okozhatják. (Cushing-szindróma)

EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁK, BETEGSÉGEK

Tüszőrepedés elmaradása

Amikor nincs ovuláció (nem érik meg, és nem lökődik ki a petefészekből a petesejt a ciklus közepén), nem termelődik progeszteron. Ez maga után vonja az ösztrogén túlsúlyba kerülését. Az ösztrogén dominancia számos kellemetlen tünetet okoz.

Lásd bővebben itt: Ösztrogén dominancia

Nőgyógyászati problémák és betegségek

A hormonális egyensúly felborulását nőgyógyászati megbetegedések (pl.: endometriózis, PCOS, mióma, kismedencei gyulladások, stb.) is okozhatják.

Egyéb betegségek

Betegségek, amelyek miatt felborulhat a hormonegyensúly

  • inzulin rezisztencia, cukorbetegség
  • pajzsmirigy alul- vagy túlműködés és egyéb rendellenességek
  • mellékvese-elégtelenség
  • tumor
  • nemi funkciók csökkent működése (Hypogonadotrop hypogonadismus)*

ORVOSI KEZELÉSEK, BEAVATKOZÁSOK

Fogamzásgátló tabletták szedése

Annak ellenére, hogy hivatalosan biztonságosnak minősülnek, a fogamzásgátló tabletták is tartalmaznak hormonokat. Ezek sok esetben felboríthatják az arra érzékeny nőknél a hormonális rendszer egyensúlyát.  

Hormonális készítmények fogyasztása

Az olyan betegség gyógyszeres kezelése, amely valamely hormontermelő mirigy zavarából adódik (pl.: cukorbetegség, pajzsmirigy megbetegedések) – akár a gondos orvosi kezelés ellenére is – megzavarhatja a hormonháztartás egyensúlyát, mivel ezek a típusú gyógyszerek hormont tartalmaznak.

A hormonális rendellenességben szenvedők többségénél további nehézséget jelent:

  1. Az okot, a betegséget nem szüntetik meg, csak az okozatot, a tünetet fedik el.
  2. Mivel a betegség továbbra is fennáll, a tünetek kordában tartása miatt élethosszig tartó kényszerű gyógyszerszedés, függés alakul ki.
  3. A hormonkészítmények esetében fennálló mellékhatások kockázata esetenként súlyos lehet (pl.: stroke, idegrendszeri problémák, daganatos megbetegedések).

Hormonterápia

A mesterséges hormonbevitel sosem lesz annyira hatékony, mint a természetes. A szintetikus szerek nagyobb valószínűséggel okoznak mellékhatásokat. Akár természetes, akár mesterséges eredetű hormonkészítményekről van szó, szedésük állandó orvosi felügyelet mellett javasolt. 

Kemoterápia

A kemoterápia életmentő lehet. De sajnos nem szelektál beteg, vagy egészséges sejtek között, válogatás nélkül mindegyiket elpusztítja. A betegség helyétől és a beadott szertől függően előfordulhat, hogy a petefészek leállíthatja a hormonok termelését, ami orvosi menopauzához vezet. Az orvosi menopauza ugyanazokkal a tünetekkel jár, mint a természetes menopauza, azzal a különbséggel, hogy a tünetek hirtelen, átmenet nélkül jelentkeznek.

Hysterectomia

A hysterectomia a méh (és sok esetben a petefészkek) eltávolítása valamilyen nőgyógyászati probléma (pl.: mióma, endometriózis, rosszindulatú daganat) miatt. A műtétet követően bekövetkezik a sebészi menopauza annak tüneteivel együtt. Akinek legalább az egyik petefészke megmarad, nem kell a tünetektől tartania mindaddig, míg a menopauza természetes úton be nem következik.
Lásd még: Változókori tünetek

KÖRNYEZETI HATÁSOK

Krónikus stressz

A tartós stressz helyzet is okozhat zavarokat a hormonális rendszerben. Feszültség és idegeskedés hatására a szervezetünkben aktiválódik a hipothalamusz-hipofízis-mellékvese tengely, ami fokozott kortizol termeléssel jár. A kortizol alapanyaga a progeszteron. Hosszan tartó megterhelés, hajszolt életmód hatására a mellékvesék egy idő után nem tudnak elegendő mennyiségű kortizolt előállítani. Az alacsony kortizol szint progeszteron hiányhoz, ösztrogén dominanciához, pajzsmirigy alul működéshez is vezethet.

Xenoösztrogének

Nap, mint nap találkozunk olyan vegyi anyagokkal, amelyek megbolygatják az endokrin rendszer működését. Az ún. xenoösztrogének az emberi szervezetbe bejutva a természetes ösztrogén vegyületekhez hasonlóan képesek kapcsolódni a sejtek érzékelő receptoraihoz és rajtuk keresztül ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki. Ezzel növelik a szervezet ösztrogén szintjét és ösztrogén dominanciát, és az azzal járó kellemetlenséget idéznek elő. A xenoösztrogének megtalálhatók olyan hétköznapi termékekben, mint a kozmetikumok, fényvédő szerek, mosó- és tisztítószerek, rovarölő szerek, de élelmiszerekben tartósítóként, pet palackos italok, transzzsírok, állati eredetű tejtermékek, stb.
Erről bővebben itt olvashatsz: Ösztrogén dominancia

* Hypogonadotrop hypogonadismus: a női reproduktív rendszer csökkent működése centrális okok miatt, ami az egész szervezetet érintő hormonális tünetekkel jár. Pl.: hypothalamus eredetű GnRH, vagy hypophysis eredetű FSH, LH hiány.

Forrás:
https://womeninbalance.org/seventh-woman/causes/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321486.php
https://womeninbalance.org/seventh-woman/do-you-have-a-hormone-imbalance/
https://www.hotzehwc.com/2018/10/7-causes-of-hormonal-imbalance-in-women/
https://www.legit.ng/1159930-causes-hormonal-imbalance-a-woman.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3640235/

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook