ÖSZTROGÉN DOMINANCIA

Szerző: | HORMON, NŐI EGÉSZSÉG, VÁLTOZÓKOR

Mint köztudott, a női testet két fő nemi hormon szabályozza, egyik a progeszteron, másik az ösztrogén. Ha e kettő között megvan a harmónia és az egyensúly, akkor  a női endokrin rendszer megfelelően  működik, ami hozzájárul a testi, lelki egészséghez. Ha viszont ez az egyensúly felborul, az hatással van az egészségi állapotra; romlik az általános közérzet és csökken az erőnléti állapot. Gyengül a stressztűrő képesség és nyomottá válik a hangulat. Nő a pajzsmirigy betegség, a PCOS, a meddőség és az autoimmun megbetegedések valószínűsége.

Az ösztrogéndominancia röviden annyit jelent, hogy az ösztrogén tartósan túlsúlyba kerül a progeszteronnal szemben. Az alacsony progeszteron szint nem képes ellensúlyozni az ösztrogént. Akkor is ösztrogéndominanciáról beszélünk, ha a szervezetben az ösztrogén szint egyébként normál, vagy alacsony értéket mutat, ugyanakkor a progeszteron csak minimális mennyiségben van jelen. Az ösztrogéndominancia megállapításánál tehát a két hormon egymáshoz való viszonya a mérvadó, nem pedig az egészségügyi határérték. Ez alapján elmondható, hogy a progeszteron hiánya az, ami a hormonegyensúly felborulását okozza.

Az ösztrogén dominancia jelenségére egy norvég származású családorvos, endokrinológus, dr. John Lee hívta fel először a figyelmet.

Az ösztrogén-dominancia tünetei:

Ösztrogén dominancia esetén a szervezet hormonális egyensúlya felborul, ami számos kellemetlen tünetet okoz, mint például:

 • menstruációs zavarok,
 • mellfeszülés, fájó mellek, jó- és rosszindulatú elváltozások
 • mióma, méhnyakrák, méhrák
 • pajzsmirigy alulműködés, vagy elégtelenség
 • fejfájás,
 • depresszió
 • hajhullás
 • alacsony libidó
 • lassú anyagcsere
 • súlygyarapodás, zsírtömeg növekedés
 • homályos gondolkodás, memória zavarok
 • enerváltság, fáradtság,
 • alvászavarok, álmatlanság
 • PMS

Napjainkra az ösztrogén dominancia a nők egyik leggyakoribb hormonegyensúly problémájává vált.

 

Fontos! Az ösztrogén dominancia több tünete egybeesik más egészségi probléma tünetével. Csak ezért, mert ezek közül némelyik fennáll, nem minden esetben jelenti azt, hogy a szervezeted ösztrogén szintje emelkedett. Gyanú esetén mindenképpen keresd fel az orvosod egy alapos kivizsgálás miatt.

 

Az ösztrogén dominancia okai:

Az ösztrogén dominancia hátterében több tényező is szerepet játszik. A legfőbb okok:

 • A változókorban fellépő természetes hormonváltozások
  A változókor első harmadában, a perimenopauza idején (ami átlagosan a 35-40 éves kor környékére tehető) a legtöbb nő szervezetében a progeszteron és az ösztrogén szint a korral járó hormonális változások következében természetes módon csökkenni kezd. A folyamat következtében kb. 50 éves korig a női szervezetben hozzávetőlegesen 35 %-kal csökken az ösztrogén mennyisége, ugyanakkor 75 %-kal csökken a progeszteron is. A progeszteron jelenlétének ilyen drámai mértékű hanyatlása az 50 év körüli nőknél ösztrogén dominanciát okoz.
 • Tartósan fennálló stresszhatások
  A stressz növeli a prolaktin hormon szintjét, ami gátolja a tüszőrepedést és ezáltal csökkenti a progeszteron termelését. E mellett hosszan tartó stresszhatás alatt a szervezet a stressz elhárításához a rendelkezésre álló progeszteron nagy részét felhasználja. E miatt kevesebb jut belőle a hormonegyensúly fenntartására és az ösztrogénhatások ellensúlyozására.
 • Életmódbeli tényezők
  Finomított szénhidrátok és állati eredetű zsírok, transzzsírok rendszeres és túlzott fogyasztása. Rost-, vitamin-, és tápanyaghiány. Túlzott koplalás, vagy egyoldalú táplálkozás következtében kialakuló hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek). Mozgásszegény életmód.
 • Az ösztrogén hatású mesterséges vegyületek szervezetbe kerülése
  Az ún. xeno-ösztrogének mesterséges, a mindennapi életünkben előforduló környezeti mérgek (pl.: dioxin, PCB-k, DDT, nonyl-phenol származékok) túlzott jelenléte.

 

A következő termékcsoportokban találhatók:

 • nagyüzemi állattartásból származó húsok, húskészítmények (antibiotikummal, hormonokkal kezelt állatok, vegyszerekkel kezelt takarmány)
 • ivóvíz
 • előre csomagolt, félkész ételek, feldolgozott húsok (hentesáruk)
 • „mű” ételek pl.: zacskós leves, 3 in 1 kávépor, jeges tea
 • élelmiszerekben rovarirtók, permetszerek, gyomirtók maradványai
 • kozmetikumokban található kőolaj származékok
 • mosó- és tisztítószerek, öblítők
 • festékek, oldószerek, hígítók, lakkok
 • műanyagok, szőnyegek, ragasztók, PVC

Hiába ismertük fel a xenoösztrogének egészségkárosító hatásait, mára a táplálékláncunk részévé váltak. Ha ma beszüntetnénk valamennyi környezetszennyező anyagot (ami szinte lehetetlen), akkor is évszázadokra van szükség ahhoz, hogy végleg eltűnjenek a természetből. Sajnos ezeket teljes egészében nem tudjuk kiiktatni életünkből, de törekedjünk arra, hogy amennyire csak lehet, elkerüljük őket.

 

Az ösztrogén dominancia kezelése

Mivel az ösztrogén dominancia (amely túl sok ösztrogén a vérben vagy a progeszteron alacsony szintje miatt) egyik lehetséges kiváltó oka a táplálkozásban és az életmódban keresendő, jó hír az, hogy egy kis odafigyeléssel, az életmódot és a táplálkozási szokásokat érintő változásokkal az ösztrogén dominancia kezelhető. Íme néhány javaslat arra, hogyan csökkentheted az ösztrogén dominancia tüneteit.

Válts hormonkiegyenlítő étrendre
A nagyüzemi növénytermesztés és állattartás során a nagyobb terméshozam érdekében növekedést serkentő hormonokat alkalmaznak, amelyek az élelmiszereken keresztül az emberi szervezetbe jutva károsan befolyásolják a hormonszintet. Ezt elkerülendő legjobb a biogazdálkodásból származó friss zöldségek, gyümölcsök, a háztáji gazdaságokból származó húsok és húskészítmények, valamint vadon kifogott halak fogyasztása.

Igyál tisztított vizet
A csapvíz és a műanyag palackokban tárolt ásványvíz egyaránt tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek xenoösztrogénként hatnak a szervezetre. A vízfogyasztásra megoldást jelenthet az olyan magas minőségű vízszűrő használata, amely megszabadítja a vizet a fluoridtól, az ösztrogénektől, dioxinoktól, eltávolítja a nehézfémeket és a peszticideket.

Segítsd a májad méregtelenítését
A máj keményen dolgozik azért, hogy kiszűrje a környezetünkből származó toxinokat és mentesítse a szervezetünket azok káros hatásaitól. Bizonyos gyógynövények, mint például a csalán, a cickafark, az aranyvessző fű, a gyermekláncfű hatóanyagai támogatják a májat, és segítik a vértisztításban.

Cseréld le a kozmetikumaidat
A kozmetikumok, testápolási termékek, naptejek, parfümök és tisztítószerek számtalan ösztrogén-alapú vegyi anyagot tartalmaznak, amely a bőrön keresztül felszívódnak és növelik a szervezet ösztrogén szintjét. Ezek helyett használj olyan kozmetikumokat, tisztítószereke, amelyek növényi alapúak, illóolajjal illatosítottak.

Csökkentsd a stresszt
A világ tele van stresszkeltő helyzetekkel, amire nincs ráhatásod. Ám az, ahogyan a stresszre reagálsz, már teljes mértékben rajtad múlik. Teremtsd meg a belső békéd és a kívülről érkező negatív hatások nem fognak tudni kibillenteni a lelki egyensúlyodból. Építsd be az életedbe a következő lelki egyensúlyt elősegítő módszereket: lassú séta a természetben, forró fürdő, masszázs, jóga, relaxáció, vagy alkalmazz rendszeresen más, számodra lelki élvezetet és feltöltődést nyújtó gyakorlatokat.

Mint minden életmódváltásnál, ez esetben is következetességre és hosszú távú kitartásra van szükség a változás eléréséhez. Ha belevágsz, arra biztatlak, ne add fel! Bármennyire is nehéznek érzed, mert az elszántságod hosszú távon eredményre vezet!

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

 • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
 • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook