VÁLTOZÓKOR, VÁLTOZÓ MELLEK

Szerző: | HORMON, NŐI EGÉSZSÉG, VÁLTOZÓKOR

A változókor a női melleket sem kíméli. Miért is tenné, hiszen annak idején, a mellek kifejlődéséhez a kezdő lökést a serdülőkorban megnövekedett ösztrogén hormon adta. Ennek hatására előszőr a mellbimbók nőnek meg, majd később a mellekben létrejönnek a tejmirigyek és a lerakódott zsírpárnák hatására kialakul a mellek kerekded formája.

A változókor kezdeti éveiben – amit perimenopauzának nevezünk – az ösztrogén és progeszteron hormonok ingadozó szintjeinek köszönhetően a változások már megindulnak a női szervezetben, de ennek még kevés látható jelei mutatkozik. A nők azt tapasztalhatják a 30-as éveik végén, vagy a 40-es éveik elején, hogy a melleik alakja és mérete némileg megváltozik. Ez nem annyira feltűnő, hisz a havi ciklus alatt is tapasztalhatók hasonló változások.

Meg aztán a kor előrehaladtával a gravitáció is dolgozik, így a mellek megereszkednek, ellaposodnak. Minél nagyobb a mell, ez a jelenség annál erőteljesebb. Változókorban kevesebb ösztrogén termelődik, ezért a sejtek elveszítik korábbi teltségüket. Továbbá a mell mirigyszövetei is csökkennek, a mellek pedig elveszítik korábbi teltségüket.

A változókor – főképp a perimenopauza – idején a nők tapasztalhatnak változásokat a melleikben. Ezek a következőképp jelentkezhetnek:

 

#1. Érzékenység vagy fájdalom a mellekben

A női havi ciklust az ösztrogén és a progeszteron hormonok szabályozzák. Ezek a hormonok segítenek felkészíteni a női testet a peteérésre, fogantatásra. Mivel a szervezetet minden hónapban a terhességre készítik fel, a folyamathoz hozzá tartozik a tejmirigyek stilulálása is. Ez az oka annak, hogy a mellek érzékennysé válnak és mellfájdalom előzi meg a menstruációt. Változókorban az ösztrogén és progeszteron szintek ingadozása a tejcsatornák méretének ingadozását és az ezzel járó mellérzékenységet okoznak.

 

#2. A mellek méretének és alakjának változása

A menopauza közeledtével az ösztrogén hormon szintje drasztikusan lecsökken. Ez hatással van a tejmirigyekre, amelyek elsorvadnak, leállnak. Ennek következtében a mell szövetei összezsugorodnak, és veszítenek teltségükből, a méretük is csökkenhet és az alakjuk is megváltozhat. A változókori súlygyarapodás – ami elég sok nőt érint – némiképp ellensúlyozza ez a problémát, hisz a tejmirigyek helyét átveszik a zsírszövetek. Aki ezekben az években felszed néhány kilót, nem feltétlenül érzékel méretbeni csökkenést a mellein.

 

#3. Csomók, duzzanatok a mellekben

Számos oka lehet annak, hogy a változókor alatt csomók jelentkeznek a mellekbe, beleértve a hormonális változások mellett a normál öregedési folyamatokat is. 30-40 éves kor körül a teljmirigyek sorvadása megkezdődik, helyüket átveszik a zsírszövetek. Ezek az elváltozások a mellek felső részében és a mellbimbó körül tapinthatók. Akinél hajlam is mutatkozik, a melleiben megnőhet a zsírcsomók kialakulása. Más esetben cisztás elváltozások jelentkezhetnek. Ezek a folyadékkal telt tömlők a menstruáció alatt megnőnek, esetleg érzékennyé válnak.

 

Mit tehetsz ellene:

  • Bár a tejmirigyek sorvadása és a kor előrehaladtával járó megereszkedés folyamata visszafordíthatatlan, az időben megkezdett mellerősítő gyakorlatok javítják a mellek tónusát azáltal, hogy erősítik a mellizmokat.
  • Enyhítheti a panaszokat a kritikus időszakban a kényelmes melltartó viselése.
  • Fájdalom esetén szóba jöhet még a mellek meleg vízsugárral, vagy lazító krémekkel való masszírozása.
  • Az esztétikai kihívásokra megoldást jelenthet egy izgalmas, pushup melltartó, ami a változókor után is fiatalos, szexi megjelenést nyújt.

 

A legtöbb változókori elváltozás a mellekben természetes és egyáltalán nem kóros folyamat. Amennyiben a mellek fájdalma erősödik, vagy nem múlik el néhány napon belül, feltétlenül keresd fel a nőgyógyászod. Bizonyosodj meg arról, hogy valóban a hormonok, vagy az öregedési folyamatok állnak a háttérben. Ezt pedig a megfelelő vizsgálatok elvégzése után kizárólag szakorovos állapíthatja meg.

 

Üdv.: Inci

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook