NÖVÉNYI ALAPÚ ÉTREND VÁLTOZÓKORBAN

Szerző: | ÉLETMÓD, TÁPLÁLKOZÁS, VÁLTOZÓKOR

A növényi alapú táplálkozás nem újkeletű találmány, a tudományos kutatások fókuszába mégis csak a XX. század végén került. Ezek eredményként a növényi eredetű étrend egészségügyi előnyei többek között: segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, a vérnyomást, a kardiovaszkuláris betegségek, a hormonfüggő daganatok és a csontritkulás kockázatát, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. De vajon milyen szerepet játszik a változókori tünetek enyhítésében?

A növényi alapú étrendről

A növényi alapú étrend – ahogy a nevében is benne van – elsődleges célja az állati eredetű és a feldolgozott élelmiszerek kiiktatása a táplálkozásból. Helyettük elsősorban növényi alapanyagokat használ, jórészt nyers, vagy minimálisan feldolgozott formában. Mindezek mellett nagy hangsúlyt helyeznek a kíméletes ételkészítési eljárásokra annak érdekében, hogy a nyersanyagok a lehető legtöbb tápanyagot megőrizhessék.

A növényi alapú étrend alapanyagai:

 • zöldségek
 • gyümölcsök
 • hüvelyesek
 • magvak, olajos magvak
 • teljes kiőrlésű gabonafélék
 • fűszerek (friss zöldfűszerek)
 • növényi tejek (pl.: mandula, szója)

Ezek az alapanyagok változatos étrend összeállítását teszik lehetővé.

Növényi alapú étrend változókorban

Az ázsiai nők körében a változókor sokkal kisebb kellemetlenséget okoz, ha okoz egyáltalán. (még szavuk sincs a hőhullám-ra) A kutatók az okokat vizsgálva a keleti és a nyugati nők életmódját összehasonlították és arra a következtetésre jutottak, hogy a háttérben a két kultúra merőben eltérő étkezési szokásai állhatnak.

Az ázsiai emberek étrendje zsírszegény, csak nyomokban tartalmaz húst. Ezzel szemben bővelkedik zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben és hüvelyesekben (szójatermékek). A zöldségek, gyümölcsök bőven tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és antioxidánsokat. A szója pedig köztudottan gazdag fitoösztrogénekben, ami segít a hormonok kiegyensúlyozásában és a változókori tünetek enyhítésében. 

Ezzel szemben a nyugati konyha bőven tartalmaz állati eredetű alapanyagokat és feldolgozott élelmiszereket, amelyek befolyásolják a hormonszinteket, növelve ezzel a nyugati országokban élő nők változókori problémáit.

A növényi alapú étrend előnyei a változókor időszakában:

 • Az alacsony zsírtartalom segít fenntartani az egészséges testsúlyt, ezzel csökkenti a csontokra és ízületekre gyakorolt nyomást,
 • elősegíti a koleszterinszint csökkentését.
 • A rostban gazdag étrend biztosítja a megfelelő emésztést.
 • A zöld leveles zöldségek (spenót, mángold, brokkoli, kelkáposzta, rukkola, vízitorma, petrezselyem, bazsalikom, csombor, kapor) és a hüvelyesek (bab, lencse) gazdag kalcium forrásnak számítanak és segítenek megőrizni a csontok épségét. Néhány tanulmány szerint a zöldségekből származó kalcium felszívódása kétszer hatékonyabb, mint a tejtermékekből. 
 • Ráadásul K-vitaminban és magnéziumban dúsak, amelyek szintén fontosak a csontok egészségéhez. 
 • A zöldség alapú étrend koleszterinmentes, hisz alig tartalmaz telített zsírokat. Az olajos magvak (mogyoró, mák, szezámmag, mandula, dió) fogyasztása a szív egészsége szempontjából előnyös.
 • A teljes kiőrlésű gabonák (zabpehely, barna rizs, árpa, quinoa) B-vitaminokat tartalmaznak, ami segít az energia növelésében, a stressz kezelésében. Rosttartalmuk hozzájárul az emésztőrendszer működéséhez.

Az ázsiai konyha nem csupán a változókori tünetek enyhítését csökkenti, de nagy valószínűséggel szerepet játszik abban, hogy a keleti országokban élőknek magasabb az átlagéletkoruk és idősebb korukban sem fenyegeti őket a nyugati kultúrákra oly jellemző krónikus és degeneratív betegségek.

Forrás:
https://www.pcrm.org/good-nutrition/nutrition-information/a-natural-approach-to-menopause
https://www.everydayhealth.com/menopause/menopause-and-soy.aspx
https://www.freshnlean.com/relieve-menopause-symptoms-with-a-plant-based-diet/
https://veganuary.com/blog/a-record-breaking-veganuary-2018/
https://www.betternutrition.com/conditions-and-wellness/7-best-foods-for-menopause
https://www.veganamericanprincess.com/menopause-certain-foods-may-help-ease-symptoms/

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

 • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
 • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook