TÚL VAGYOK RAJTA

TÚL VAGYOK RAJTA

Orvosi meghatározás szerint menopauza az a nap, amely után egy nő 12 egymást követő hónapban nem menstruál. Ezt követően a nő élete végéig posztmenopauzában van. A természetes menopauza átlagosan 48-52 év között következik be. Ezt követően a nők életük jelentős részét, mintegy 30 évet élhetnek a posztmenopauza időszakában.

Vannak, akik a klasszikus változókori tüneteket (hőhullám, éjszakai izzadás, stb.) még hónapokkal vagy akár évekkel az utolsó menstruáció után is érezhetik, a nők szervezete végül alkalmazkodik a csökkent ösztrogénszinthez és beáll az új, rendezett hormonritmus. Ez az új egyensúly azonban veszélyeket rejt magában, hiszen alacsonyabb hormonszintekkel kell élni, mint valaha. Ez pedig magas egészségi kockázatokat rejt magában (csontritkulás, szív- és érrendszeri megbetegedések, stb.).

Mindez megfelelő életmóddal megelőzhető. 50 év után tehát elengedhetetlen szükség van a test karbantartására; az életkornak megfelelő étrendre és testedzésre. Aki pedig nem tornázik és nem táplálkozik helyesen, csökkentheti a jó egészségi állapot és a hosszú élet esélyét.

Aki posztmenopauzába került az azt is jelenti, hogy sikeresen megbirkózott a változókorral együtt járó változásokkal. De a változásnak egyáltalán nem szabad búcsút inteni. Épp ellenkezőleg! A változókor utáni évek fő motívuma a változás, a változtatás legyen! A gyerekek már valószínűleg felnőttek, a saját életüket élik, nem igénylik az állandó gondoskodást. Több időt szánhatsz magadra, használd ki!

  • Törődj többet az egészségeddel; tornázz, kirándulj.
  • Fogyassz tápanyagdús, friss és kalóriaszegény ételeket.
  • A partnereddel szervezz közös programot.
  • Nem kell törődni a fogamzásgátlással, szabadon élvezheted a szexet.
  • Nem kell másoknak megfelelned, végre foglalkozhatsz azokkal a dolgokkal, amelyek mindig is érdekeltek.
  • A szellemi frissességed fenntartása érdekében tanulj valami újat, olvass, művelődj.
  • Fedezd fel a lelked; relaxálj, meditálj.
  • Fordíts gondot a testápolásra, a jó megjelenésre.
  • Próbáld a dolgok jó oldalát meglátni.

Derűs és tevékeny élettel felveheted a kesztyűt az öregedéssel szemben.

A Változókor Klub weboldalon igyekszem teljes körű tájékoztatás nyújtani a változókorról, az okairól, a jelentkező tünetekről és a tünetekkel járó számos kellemetlenség kezeléséről, valamint a változással való együtt élésről.

Valós információért, hasznos tanácsokért, ötletes praktikákért látogass vissza hozzánk!