AMIT A D-VITAMINRÓL TUDNOD KELL!

Szerző: | ÉLETMÓD, HORMON, NŐI EGÉSZSÉG, TÁPLÁLKOZÁS, VÁLTOZÓKOR

A téli időszakban gyakran kialakuló vitaminhiányos állapotot a legtöbb esetben megfelelő táplálkozással megelőzhető. Ez alól kivétel a D-vitamin. Napfény segítségével a szervezetük maga állítja elő. A téli hónapokban azonban a napsütéses órák száma jelentősen csökken, ugyanakkor a hideg, fagyos időjárás miatt a bőrünket meleg ruhákba burkoljuk, ezért a nap jótékony sugarai semmiképp sem jutnak el hozzánk. E miatt az emberek D-vitamin szintje a tél végére jelentősen csökken. A szükséges pótlás nélkül könnyen hiányállapot alakulhat ki, aminek számos következménye lehet.

A D-vitamint hagyományosan a zsírban oldódó vitaminok csoportjába soroljuk. Idő közben azonban kiderült, hogy a D-vitamin a biológiai hatások révén sokkal inkább tekinthető hormonnak (exohormon), mint vitaminnak. A D-vitamin valójában szteroid hormon, amelynek receptora szinte minden sejttípusban kimutatható és több mint 200 gén működésében vesz részt.

A D-vitamin (kalciferol) tulajdonképpen egy összefoglaló név, amely kétféle vitamint takar:

D2-vitamin (ergokalciferol)
ultraviola (UV-B) sugárzás hatására ergoszterinből (növényi eredetű elővitamin) keletkezik. Nagyobb mennyiségben az élesztő, néhány gombafaj és az anyarozs tartalmazza. Állati eredetű D2-vitamint pusztán néhány halmájolaj-féleség tartalmaz.

D3-vitamin (kolekalciferol)
napfény, vagy mesterséges besugárzás hatására az állati eredetű 7-dehidro-koleszterin elővitaminból alakul ki. Az emberi bőr felszínét érő napsugárzás következtében is ebből az elővitaminból képződik. A természetben előforduló D-vitaminok többsége D3-vitamin.

A biológiai hatását tekintve utóbbi aktívabb, ami azt jelenti, hogy a szervezet számára jobban hasznosul.

Az elmúlt évek kutatásai bizonyították, hogy a D-vitamin csontanyagcserében betöltött szerepén kívül számos más élettani folyamatban is szerepet játszik. Fontos szerepe van abban, hogy szervezetünk a kalciumot megfelelően tudja hasznosítani elősegítve ezzel a kalcium jótékony hatását mind az idegrendszerre, mind az izomzat számára.

A D-vitamin szerepe a kalcium-anyagcserében 
Ha a vérben lévő kalcium mennyisége csökken, a D-vitamin inaktív előanyaga aktív D-vitaminná (kalcitriol) alakul, ami a parathormonnal együtt kalciumot szabadít fel a csontokból. Ennek hatására a szervezet több kalciumot tud felvenni a bélrendszerből, és a vér kalciumszintje emelkedik. Ha a szervezetben elegendő kalcium van, kevesebb aktív D-vitamin termelődik.

A D-vitamin szerepe az emberi szervezetben:

AGY, KÖZPONTI IDEGRENDSZER:

  • fokozza az idegszövet megújulását,
  • javítja a károsodások javításának hatékonyságát

SZÍVIZOM

  • szívizom erősítő
  • elősegíti a szívizom mikrokárosodásainak csökkentését

IMMUNRENDSZER

  • erősíti a fehérvérsejtek védekező képességét
  • gátolja egyes fehérvérsejtek ön-károsító hatását
  • csökkenti az autoimmun betegségek kockázatát

BŐR

  • védő hatás egyes bőrdaganatok kockázata ellen

VÉRKÉPZŐ RENDSZER:

  • segíti az érett vér-sejtek kialakulását,
  • javítja a vérszegénységet

REPRODUKTÍV RENDSZER

  • javítja a termékenységet
  • csökkenti a méh-daganatok kialakulásának kockázatát
  • elősegíti a spermiumok képződését

MÁJ, HASNYÁLMIRIGY

  • májvédő
  • fokozza az inzulin termelését, véd a cukorbetegség ellen

BÉLRENDSZER

  • elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélrendszerből

CSONT ÉS IZOMRENDSZER

  • elősegíti a kalcium beépülését a csontokba.
  • csontképző hatású
  • véd az izomgyengeség kialakulása ellen
  • hozzájárul a fogak egészségnek fenntartásához.

Mivel a D-vitamin az egész szervezetünkre hatással van, ezért létfontosságú a megfelelő mennyiség biztosítása. A hiány megelőzésére felnőtteknél napi 2.000 NE/nap ajánlható. Túlsúlyosak esetében, illetve idős korban ez az érték magasabb is lehet.

A D-vitamin hiány tünetei:

Az enyhe tünetek közé tartozik a levertség, fáradékonyság, depresszív hangulat. Súlyosabb hiány esetén gyermekeknél angolkór (rachitis), felnőtteknél csontlágyulás, csontritkulás, fogromlás, a szívizom vérellátási zavarával járó szívbetegség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, reumatoid artritisz, szklerózis multipelx, tuberkolózis, stb. jelentkezhet.

A D-vitamin pótlása:

Ahhoz, hogy a szervezetünkben elegendő D-vitamin termelődjön, naponta legalább 15-30 percet kellene a napon töltenünk fedetlen testtel. Erre nincs mindenkinek lehetősége, ezért szükségessé válhat a D-vitamin pótlása.

A fényvédő készítmények gátolják a D-vitamin termelődését. 

Bár a D-vitamin több élelmiszerben is megtalálható, sajnos csak viszonylag kis mennyiségben. Ezért csupán étkezéssel a szükséges mennyiségű D-vitamin nem biztosítható.

D-vitamint tartalmazó élelmiszerek:

  • zsíros halak (lazac, makréla, szardínia, tonhal)
  • máj,
  • tojássárgája
  • tejtermékek
  • margarin

Ezekből meglehetősen nagy mennyiséget kellene naponta elfogyasztani ahhoz, hogy elegendő D-vitaminhoz jusson a szervezetünk. Ma már sok D-vitamin tartalmú készítmény kapható recept nélkül. A legújabbak az olívaolajos változatok, amelyek a D-vitamint oldott formában tartalmazzák, így a szervezetben jól hasznosulnak.

Jelenleg is folynak a kutatások, amelyek azt vizsgálják, hogy gátolja-e a daganatos sejtek képződését a D-vitamin.


Forrás:
http://www.matud.iif.hu/2012/05/07.htm

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook