VÁLTOZÓKOR: MIRE SZÁMÍTHATSZ?

Szerző: | VÁLTOZÓKOR, VÁLTOZÓKORI TÜNETEK

A menopauza azok közé a szavak közé tartozik, amit egy nő a legkevésbé sem szeretne hallani, önmagával kapcsolatban. Pedig mindannyiunknak szembe kell néznie vele. A menopauza ugyanis a nők életének része. Arról lehet vitatkozni, hogy ez áldás, vagy átok, minden esetre annyi biztos, hogy természetes folyamat, aminek a hátterében — a pubertáshoz hasonlóan — hormonális változások állnak.

A menopauza azok közé a szavak közé tartozik, amit egy nő a legkevésbé sem szeretne hallani, önmagával kapcsolatban.

Mikor kezdődik a változókor?

A termékeny évek végét jelző utolsó menstruáció a nők élete közepén, valamikor az 50. születésnap körül következik be. A statisztikák szerint ez átlagosan 51 éves korban jelentkezik, de vannak, akiknél jóval korábban, a 45. születésnapjuk előtt. Akinél a menopauza 40 éves kora előtt jelentkezik és nem külső beavatkozás (sugárkezelés, kemoterápia, műtét) váltja ki, azt a szakirodalom korai menopauzának nevezi.

A termékeny évek végét jelző utolsó menstruáció a nők élete közepén, valamikor az 50. születésnap körül következik be.

Miről ismerem fel, hogy a változókor nálam is elkezdődött?

A változókornak nevezett életszakaszban a legváltozatosabb tünetek jelentkezhetnek, amelyeket a hormonrendszer átrendeződése vált ki. Általában az első tünet a ciklus zavaraihoz kötődik, de nem feltétlenül csak ezzel kezdődhet. Az első tünetek lehetnek:

  • rendszertelen menstruáció
  • súlyosbodó PMS
  • hőhullámok
  • éjszakai izzadás
  • hangulatingadozás
  • feszültség,
  • fokozott fáradékonyság.

Mivel az első tünetek meglehetősen általánosnak mondhatók, sok esetben a nők hosszú időn keresztül nem ismerik fel a változókor kezdetét. Ha észlelik is azokat, a stresszes életmód, a túlhajszoltság számlájára írják.

A termékeny évek végét jelző utolsó menstruáció a nők élete közepén, valamikor az 50. születésnap körül következik be.

Meddig tart a változókor?

A menopauzát megelőző 6—8, de nem ritkán 10—12 év a változókor. Az első tünetek már a negyvenes évek elején megjelenhetnek és akár az ötvenes évek közepéig, végéig is eltarthatnak.

Mit tehetek azért, hogy a változókori tünetek elviselhetőbbek legyenek?

Az, hogy kinek mi az elviselhető, az teljes mértékben személyfüggő. Mindenkinek más a tűréshatára, mások az élet— és munkakörülményei, más— és más helyzetekben kell helyt állnia. Szerencsére több lehetőség közül is választhatunk, hogy a változókort könnyebben elviseljük és egyáltalán nem szükséges rögtön a hormonterápiával kezdeni. Vannak természetes, szelíd módszerek, amelyek hatékonyak és kevés kockázattal járnak.

Életmód változások

Az életmód felülvizsgálata negyven év körül — a változókortól függetlenül is — ajánlott mindenkinek. A korral járó élettani folyamatok miatt változnak a szervezetünk igényei is. Az anyagcsere folyamatok lassulása miatt kevesebb energiára van szükségünk, mint 10—20 évvel korábban. Ugyanakkor többnyire az aktivitás szintünk is csökken, elkényelmesedünk. Ezt figyelembe véve indokolt az étkezési szokások megváltoztatása. Más tápanyag összetételű, kevesebb kalória értékű és főképp kisebb mennyiségű, de magasabb minőségű ételek fogyasztása ajánlott.

E mellett kulcsfontosságú a rendszeres testmozgás, ami a hosszú élet és a fiatalság megőrzésének is az egyik záloga. Változókortól függetlenül a negyven év feletti nők számára a napi 30 perces, de hetente legalább 150 perces aerob testmozgás javasolt. Az edzés során endorfinok szabadulnak fel, és javítják a kedélyállapotot, lazítják az izomzatot és növelik az állóképességet.
Ez is érdekelhet: Leghatásosabb mozgásformák változókorban

Alternatív gyógyászat

Az ősi, több ezer éves gyógyító eljárások (pl.: ayurvéda, hagyományos kínai orvoslás), a természet patikája (pl.: fitoterápia, aromaterápia), valamint az újabb korban felfedezett, természetes eljárások (pl.: homeopátia, bach virágterápia) számtalan módszert kínálnak a változókori tünetek enyhítésére. Ezek a szelíd gyógymódok annak ellenére, hogy a szervezetre gyakorolt hatásuk enyhe, mégis hatásosnak bizonyulnak egyes tünetek enyhítésére, és nagyban hozzájárulnak a változókori jó közérzet fenntartásához.

Orvosi kezelés

Olyan változókori tünetek jelentkezése esetén, amelyek súlyos panaszokat okoznak és jelentősen megnehezítik a mindennapi életet, szükség lehet orvosi kezelésre. A változókori tünetek enyhítése a nyugati orvoslásban leggyakrabban hormonpótló terápia (HRT) alkalmazásával történik. A többnyire tabletta, tapasz, krém formájában rendelkezésre álló készítmények mesterségesen előállított ösztrogén, vagy kombinált ösztrogén és progeszteron hormonokat tartalmaznak. Mint minden orvosi beavatkozás, a HRT is hordoz magában kockázatokat. Éppen ezért a HRT alkalmazását alapos orvosi kivizsgálás mellett a személyes és családi kórtörténet feltárásának kell megelőznie. Vannak ugyanis olyan tényezők (pl.: mellrák a családban), amelyek kizárják a terápia alkalmazását. A hormonpótló terápia tekintetében az előnyök és hátrányok alapos mérlegelést igényelnek különösen a mellékhatások, hosszú távú kockázatok miatt.

A témáról bővebben itt olvashatsz: Változókor

Jó szerencsét és kellemes változókort!

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook