VÁLTOZÓKORI TÜNETEK: SÚLYGYARAPODÁS

Szerző: | VÁLTOZÓKOR, VÁLTOZÓKORI TÜNETEK

Az elhízás összetett probléma. Az aktuális testsúlyunk sajnos nem csak az akaraterőn és az önkontrollon múlik. Testalkatunkat és testsúlyunk alakulását a túl sok evés és a mozgáshiány mellett a genetika is jelentősen befolyásolja. Ezeken túlmenően a súlygyarapodás hátterében hormonális eltérések is meghúzódhatnak. Az egyik ilyen hormonális ingadozással járó állapot a változókor. A változókori tünetek közül az egyik leggyakoribb a súlygyarapodás.

A nők változókorban sok tünetet tapasztalnak, beleértve a súlygyarapodást is. Bár egyes források azt állítják, hogy a változókornak semmi köze a súlygyarapodáshoz, mára már bebizonyosodott, hogy a hormonális változások igenis hatással vannak az emésztésre, anyagcserére, zsír eloszlásra.

A SÚLYGYARAPODÁS TÜNETEI

A 40-45 éves nők egyik leggyakoribb és legfrusztrálóbb tünete a hirtelen súlygyarapodást. Egy USA-ban végzett felmérés szerint a változókorban lévő nők tetemes hányada, mintegy 90 %-a tapasztalt a változókor éveiben kisebb-nagyobb mértékű súlygyarapodást.

Annak ellenére, hogy a testsúly emelkedése az életkor természetes velejárója, változókorban gyakori a hirtelen, nagyobb mértékű súlygyarapodás. Ez a súlytöbblet nem egyenletesen, test szerte, hanem jellemzően a has és derék tájékára rakódik.

Változókori súlygyarapodás: Tanulmányok kimutatták, hogy a változókorra jellemző deréktájéki hízás nagyobb kockázatot jelent, mint a fiatalabb kori. Változókorban ugyanis az ún. viszceláris (zsigeri) zsírok tömege növekszik. A zsigeri zsírok azok, amelyek a hasüregben körülveszik a belső szerveket. Ezek a zsírok aktívabbak az anyagcserében, továbbá hormonokat is termelnek, amelyek tovább nehezítik a változókor hormoningadozásokkal teli időszakát. 

A súlygyarapodás legnyilvánvalóbb jele, amikor a ruhák szorosabbá válnak, feszülnek rajtunk. Ez arra figyelmeztet, hogy változtassunk életmódunkon, étkezési szokásainkon. Van azonban néhány eset, ami aggodalomra adhat okot és ajánlott felkeresni a háziorvost egy alaposabb kivizsgálás miatt. Ezek a következők lehetnek:

 • A testzsír rövid időn belüli százalékos növekedése
 • A mell, vagy a derékbőség hirtelen megnövekedése
 • A testalkat változása (pl.: körte alkat almára változik)

OKAI

A középkorú nők gyakran tapasztalnak – akár hirtelen – súlygyarapodást annak ellenére, hogy az életmódjuk nem változott. A 40 évnél idősebb nők esetében a hirtelen súlygyarapodás oka többnyire valójában éppen az, hogy a nők az életkor előre haladtával és a hormonális változásokkal járó életszakaszban nem változtatnak életmódjukon. Nem veszik figyelembe, hogy a szervezetüknek más tápanyagokra és eltérő mennyiségben van szüksége, mint évekkel korábban.

A súlygyarapodás tényleges oka egyénenként más és más. Van azonban néhány tényező, amely általánosságban szerepet játszik a hízásban. Ezek az okok a következők:

ÉLETKORRAL JÁRÓ VÁLTOZÁSOK

Fizikai aktivitás csökkenése

A nők többsége 40 éves kor felett nem annyira energikus, mint fiatalabb korban. A csökkenés mértékét nagyban befolyásolja az egyén fizikai aktivitása és életmódja. Ez hatással lehet a testsúlyra, hiszen a kevés, vagy elégtelen testmozgás, a csökkent fizikai aktivitás eredményeként a szervezet kevesebb kalóriát éget, aminek következtében jobban rakódnak a kilók. Ezt tetézi még az ülő munka.

Anyagcsere lassulása

Az életkor előre haladtával az izomtömeg és az anyagcsere természetes módon csökken. Ez azt jelenti, hogy változatlan étkezési és életmódbeli szokások mellett is jelentkezhet súlygyarapodás. Ezért a nőknek 40 éves koruk után kevesebb kalóriára van szükségük, mint a korábbi években.

Izomtömeg csökkenése

30-35 éves kor után az izomtömeg fokozatosan csökken, ezzel egyidejűleg a testzsír fokozatosan növekszik. Ugyanis az izomtömeg az évek múlásával zsírszövetre cserélődik. E miatt tovább növekszik a test zsírtartalma, a súlygyarapodás.

HORMONÁLIS PROBLÉMÁK

Az endokrin rendszer mirigyei ún. kémiai hírvivőket, hormonokat termelnek. A hormonális rendszer irányítja a reprodukciós folyamatokat, befolyásolja az étvágyat, a cukorháztartást, a testzsír anyagcseréjét. A mirigyek hibás működésének következtében a hormonháztartásban bekövetkezett változások okozhatnak anyagcsere zavarokat, súlygyarapodást.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködése esetén nem termelődik elegendő pajzsmirigy hormon. A pajzsmirigy alacsonyabb aktivitása következtében lassul az anyagcsere, a szervezet kevesebb kalóriát éget el. E helyett az a szervezetben tárolódik, ami előbb-utóbb túlsúly kialakulásához vezet. A helyzetet tovább rontja a pajzsmirigy alulműködés gyakori tünete, a fáradékonyság, gyengeség érzése, ami inaktív életmódhoz vezet.

PCOS (policisztás petefészek szindróma)

A menstruációs ciklus zavara, amelynek során a tüszők nem jutnak el a teljes érésig, a tüszőrepedés elmarad. Ennek következtében nem termelődik progeszteron. Ezt észlelve az agyalapi mirigy egyre több tüszőérést serkentő hormont termel, ami miatt még több tüsző kezd el érni. A szervezetben az ösztrogén és a tesztoszteron szintje tovább emelkedik, a beérni képtelen tüszők pedig elfajulnak és cisztákká alakulnak. A tüszőérés zavara makacs túlsúlyhoz, derék és csípőtáji megvastagodáshoz vezet.

Inzulinrezisztencia, cukorbetegség

A finomított szénhidrátok megemelik a vércukorszintet, amit csak egyre több inzulin képes normalizálni, inzulintöbblet jön létre. Ez ellen a szervezet úgy próbál meg védekezni, hogy csökkenti az inzulin receptorok számát, hogy kevesebb cukor juthasson a sejtekbe. E miatt azonban a vércukor és az inzulin a vérben marad. A feleslegessé vált cukor növeli a zsír mennyiségét, a hasnyálmirigy pedig egyre több inzulint termel. Ez az ördögi kör – más egyéb probléma mellett – túlsúlyhoz vezet.

Cushing szindróma

A mellékvesék által termelt kortizol hormon túlzott mértéke okozza a Cushing szindrómát, amit bizonyos gyógyszerek szedése is kiválthat. A Cushing szindrómával járó súlygyarapodás rendszerint a felsőtestet, a nyak hátsó részét és az arc, toka területét érinti.

VÁLTOZÓKORI HORMONINGADOZÁSOK

Ösztrogén

Amint egy nő belép a perimenopauza időszakába, a petefészkei kevesebb ösztrogént termelnek. A hiányzó mennyiséget a szervezet próbálja máshonnan pótolni. A zsírsejtek is termelnek bizonyos mennyiségű ösztrogént, ezért a szervezet az ösztrogénszint növelése érdekében igyekszik a kalóriát zsírokká alakítani. Mivel az izomsejtek kevesebb zsírt égetnek el az inaktív életmód és az életkorral járó kisebb aktivitás miatt, a súlygyarapodás érthetően bekövetkezik.

Progeszteron

A változókorban gyakran tapasztalat vízvisszatartás és haspuffadás a csökkent progeszteronszint miatt is bekövetkezhet. Bár ez nem eredményez súlygyarapodást, a nők mégis testesebbnek érzik magukat, a ruháik szűkebbé válnak.

A SÚLYNÖVEKEDÉS EGYÉB OKAI

Bár a hormonok nagymértékben felelősek a menopauza során bekövetkező súlygyarapodásért, más tényezők is szerepet játszhatnak.

Életmód szerepe a súlygyarapodásban

Minél idősebbé válunk, annál inkább csökken a mozgás igényünk, ami növeli a súlygyarapodás esélyét. E mellett a kényelmesebb élet, az ülő munkahely, a gyorsételek és a mozgásszegény életmód mind-mind elősegítik a testtömeg gyarapodását.
Az alábbi életmód-tényezők nagy valószínűséggel vezetnek súlygyarapodáshoz:

 • Csökkent fizikai aktivitás
 • Mozgásszegény életmód
 • Sok zsírt, cukrot tartalmazó étrend
 • Mértéktelen étkezés
 • Túlzott alkoholfogyasztás
 • Bizonyos gyógyszerek mellékhatása

Stressz és súlygyarapodás

A tartósan fennálló stresszel, feszültségekkel teli időszak fokozza a mellékvesekéreg kortizol hormon termelését. E miatt a máj több cukrot termel. A cukor pedig növeli az éhségérzetet, következésképpen több ételt eszünk, több zsír rakódik ránk.

SÚLYGYARAPODÁS KOCKÁZATI TÉNYEZŐI

Közismert tény, hogy a túlsúly az egészségi állapot tekintetében káros; számos betegség alakulhat ki a súlyfelesleg miatt. A változókor során jelentkező súlygyarapodás több mint esztétikai probléma. A középkorú nők számára a túlsúly következtében egyre nagyobb valószínűséggel jelentkeznek bizonyos egészségügyi panaszok, betegségek, amelyek rontják az életminőséget, csökkentik a várható élettartamot.

A súlygyarapodás és a tartósan fennálló túlsúly a következő betegségek kialakulásának kockázatát növeli:

 • szívbetegség
 • magas vérnyomás
 • stroke
 • magas koleszterin szint
 • máj elzsírosodása
 • vesebetegség
 • alvászavarok
 • inzulinrezisztencia (a cukorbetegség kockázatának növelése)
 • kettestípusú diabétesz
 • változókori tünetek súlyosabbá válása
Szív-és érrendszeri betegségek:Aki
nagy súlytöbblettel rendelkezik, annak a szíve kénytelen keményebben dolgozni,
hiszen valamennyi sejthez oxigént kell pumpálnia. Ez magasabb vérnyomást
eredményez és növeli a szív megbetegedésének kockázatát. 

SÚLYGYARAPODÁS KEZELÉSE

A változókor egyik gyakori tünete a súlygyarapodás, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Annak érdekében, hogy elkerüljük a súlygyarapodás következtében fellépő egészségi problémákat, egyszerre több módszer is szükségessé válhat. Ezek a következők:

Életmódváltás

A súlygyarapodás megelőzése és kezelése érdekében elsődleges lépés az életkornak megfelelő életmód kialakítása. A táplálkozásnál figyelembe kell venni, hogy változókor alatt a nőknek kevesebb kalóriára van szükségük, mint korábban. A rendszeres testmozgás pedig nem csupán a súlygyarapodás elkerülése miatt fontos, de a vitalitás, az erőnlét megőrzése, valamint súlyosabb problémák, mint a csontritkulás, vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése miatt is ajánlott. 

Néhány változókorban ajánlott életmódot érintő tanács:

Egészséges szokások

 • Túlzott alkoholfogyasztás kerülése
 • Dohányzás mellőzése
 • Stresszmentes élet
 • 7-8 órás pihentető alvás éjszakánként
 • Ülő tevékenység minimalizálása
 • Legalább napi 60 perc szabad levegőn való tartózkodás

Táplálkozás

 • Csökkentett adagméret
 • Telítetlen zsírok helyett többszörösen telített zsírok választása
 • Finomított szénhidrátok cseréje teljes kiőrlésű gabonákra
 • Szénsavas, cukrozott üdítő italok mellőzése 
 • Bőséges zöldség- és gyümölcs fogyasztása
 • Olajban sült, zsíros ételek kerülése

Testmozgás

Legalább 30 perces aerob edzés a hét 5 napján, ami lehet:

 • gyaloglás
 • kocogás
 • kerékpározás
 • úszás

Bővebben: A leghatásosabb mozgásformák változókorban

Alternatív gyógyászat

Ez a megközelítés több kezelési módszert is magában foglal. Ezek közül a fitoterápia biztonságos és hatékony megoldást kínál a hormonok kiegyensúlyozásához és a súlygyarapodás elleni küzdelemhez. Vannak gyógynövények (közönséges cickafark, gyermekláncfű, görögszéna, édesgyökér, szibériai ginzeng, mezei kakukkfű, ligetszépe, sáfrány, zöld tea kivonat), amelyek étvágycsökkentő hatással rendelkeznek. Rendszeres fogyasztásuk hozzájárul a súlygyarapodás csökkentéséhez.

Fitoösztrogén kiegészítők

A fitoösztrogének (pl.: poloskavész) olyan növények, amelyek fitoösztrogént tartalmaz. Ezek olyan ösztrogén vegyületek, amelyek képesek az emberi szervezetben található ösztrogén receptorokhoz kapcsolódni és a természetes ösztrogénekhez hasonló biológiai hatást kiváltani.

Bővebben lásd: Mik azok a fitoösztrogének?

Hormonszabályozó gyógynövények

Vannak olyan gyógynövények (pl.: maca), amelyek nem tartalmaznak hormonokat, de az endokrin mirigyek működését támogatva elősegítik a természetes hormontermelést.

Az életmódváltás és az alternatív gyógymódok kombinációjával nagyon jó eredményeket lehet elérni a változókori tünetek elleni küzdelemben. Néhány nő estében azonban a tünetek annyira súlyosak, hogy drasztikusabb beavatkozásra lehet szükség. Ilyenkor a mellékhatások szempontjából kockázatosabb gyógyszeres (hormonszabályozó, hangulatot befolyásoló) kezelés jöhet szóba. A mellékhatások és kockázatok tekintetében azonban még a kezelés megkezdése előtt célszerű tájékozódni és alaposan mérlegelni az előnyöket és hátrányokat.

Orvosi kezelés

Az orvosi beavatkozások – noha hatásosnak bizonyulnak a hormonális problémák miatt fennálló súlygyarapodás kezelésében – nagyon gyakran járnak mellékhatással és meglehetősen költségesek.

Gyógyszerek a hormonszint szabályozására

A hormonpótló terápia (HRT) hatékony eljárás a változókori hormonális változásokra és az azok következtében fellépő súlygyarapodás csökkentésére. Azonban az évek során végzett vizsgálatok igazolták, hogy káros mellékhatásokkal járnak, beleértve a nőket érintő egyes rákfajták fokozott kockázatát is.

Egyéb gyógyszerek

Vannak olyan szerek, – étvágycsökkentők, zsír felszívódás gátlók – amelyek elősegítik a súlycsökkentést, de ezek önmagukban nem, csakis életmód változtatással együtt bizonyulnak hatásosnak.

Sebészet

A legszélsőségesebb és legdrasztikusabb megoldások a súlycsökkentés céljából végzett sebészeti beavatkozások (pl.: gyomorgyűrű, gyomor bypass, zsírleszívás, stb.). Bár viszonylag gyors és látványos eredményhez vezetnek, meglehetősen nagy kockázattal és költséggel járnak.

A súlygyarapodás megállításában a legjobb eredmény valószínűleg a különböző módszerek – életmódváltás, alternatív terápiák – kombinációjával érhető el. Első lépésként mindenképp a legszelídebb módszerekkel érdemes kezdeni és csak a tünetek fennállása esetén ajánlott tovább lépni a komolyabb beavatkozások felé. Minden terápia alkalmazása előtt elengedhetetlen a teljes körű tájékozódás a kezelés menetéről, módjáról s a lehetséges mellékhatásokról.

Forrás:
dr. Csiszár Miklós – Nora Igloi Syversen (2014): Női igazságok – Hormonegyensúly és egészség. Naturwell Kiadó. Budapest,
Ács-Bártfai-Belső-Császár-Masszi-Pap-Szegedi-Zámolyi (2011): Nők a változó korba – Harc a Női Szívekért Alapítvány
Urbancsek-Papp-Ádám (1997): Nőgyógyászati endokrinológia. Springer Hungarica. Budapest
László Ádám: Gyakorlati útmutató a női változókor időszakához
Wellmann, J. – Wormer, E. J. (1999): Hormonok. A test titokzatos örömforrásai. Magyar Könyvklub. Budapest
Miriam Stoppard (1995): A változás kora. Park Könyvkiadó. Budapest
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menopause-weight-gain/art-20046058
https://www.menopause.org/for-women/menopause-take-time-to-think-about-it/consumers/2018/01/23/midlife-weight-gain-sound-familiar-you-re-not-alone
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/menopause-and-weight-gain
https://www.healthywomen.org/content/article/truth-about-menopause-and-weight-gain
https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/2006/13020/Association_between_menopause_status_and_central.18.aspx

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

 • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
 • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook