A BÉKÉS VÁLTOZÓKOR TITKA

Szerző: | ÉLETMÓD, LÉLEK, NŐI EGÉSZSÉG, VÁLTOZÓKOR

Több millió nő küzd a változókor fizikai és érzelmi kihívásaival. Ebben a pillanatban is nők milliói élnek át hőhullámokat, hangulatingadozást, küszködnek a rendszertelen menstruáció okozta kellemetlenségekkel és a változás következtében fellépő önértékelési zavarokkal. A termékeny időszak végén sokan érzik úgy, hogy elértéktelenednek, haszontalanná válnak, csorbul a nőiességük. Megváltozik az életük.

Minden változásban benne van a nehézség a tekintetben, amennyiben az átmenetet nehézségként értelmezzük. Az átmenet az az időszak, amikor elhagyjuk a régit, de még nem értük el az újat. A régi struktúrák már omladoznak, de az újak még nem épültek fel teljesen. Ez bizonyos értelemben a komfortzóna elhagyását is jelenti. A változókorra abszolút igaz, hogy a nők ez idő alatt nem érzik komfortosan magukat a bőrükben.

A változás kora

A változókor a változás kora, ahogy a magyar nyelv oly találóan kifejezi. Hisz ezekben az években a nők akár teljes körű változáson is átmehetnek. Ugyanis a hormonrendszer átrendeződésének testi, lelki és szellemi vetületei egyaránt vannak. A változatos, közel 50 tünet is erről árulkodik. Éppen e miatt a nők gyakran elveszítik a fogódzókat, hisz vannak, akiknek az élete gyökeresen megváltozik; szinte nem ismernek magukra. Úgy érzik, cserben hagyja őket az agyuk; megromlik a memóriájuk, gyengül a felfogóképességük és gyengül a koncentrációjuk. Ez főképp azoknak jelent nehézséget, akik szellemi területen dolgoznak.

De mindannyiunkat megviselnek az érzelmi problémák; az állandó belső feszültség, elégedetlenség, frusztráció, hangulatingadozások, a látszólag ok nélküli sírás és lehangoltság miatt a nők könnyen gúny, nevetség tárgyává válhatnak. Ez a szinte elviselhetetlen lelkiállapot próbára teszi a kapcsolatokat.

dr. Christiane Northrup, M.D.: The Wisdom of Menopause

Pedig a változókor a nők életében a kibontakozás és a tökéletesedés időszaka is lehetne, ha nem csak a nehézségekre koncentrálnának. Ezt Christiane Northrup mondja. Az Egyesült Államokban élő szülész, nőgyógyász doktornő a Menopauza bölcsessége című könyvében arról ír, hogy a változókort sokan megoldandó egészségi problémaként kezelik és csak a hőhullámokra, a depresszióra, valamint a csontritkulás, a szív– és érrendszeri panaszok előszobájának tekintik. A doktornő is elismeri, a változókor sok nehézséggel járhat, ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a nehézségek pozitív hozzáállással és kiegyensúlyozott lelki állapottal enyhíthetők, elkerülhetők.

Mindezt a kijelentését 20 éves orvosi praxisának tapasztalataira alapozza. A kiegyensúlyozott lelki állapot elérésének egyik feltétele, hogy a nők jól érezzék magukat a bőrükben. Legyen jövőképük, érezzék, hogy fejlődhetnek, hogy új dolgokat tanulhatnak. Ehhez szükség van a befelé figyelésre, egyfajta élet összegzésre, hogy mit ért el az életben, hogy éppen hol tart. Amennyiben szükséges, változtasson; váltson munkahelyet, de nem késő a pályamódósításhoz sem. Hozzon létre új életteret maga körül, rendezze át a lakását, vagy költözzön el.

Test, lélek és szellem kiegyensúlyozása

Test, lélek és szellem kiegyensúlyozásához legjobb módszernek a meditációt tartja. Álláspontja szerint a meditáció segít kiegyensúlyozni az agy neurotranszmittereit, például a szerotonint. Testünkben a hormonok befolyásolják az elme működését, az elme pedig befolyásolja a test működését és a hormonok szintjét. Ha tehát a hormonrendszer kiegyensúlyozásához a meditáció jó módszer, tekintve az elmére és a testre gyakorolt pozitív hatását.

De dr. Northrup szerint a meditáció nem feltétlenül jelenti a csendes elmélkedés időszakát. Alkalmasnak tartja erre az ún. „mozgó meditációs” tevékenységeket, mint amilyen a séta, az úszás, vagy akár a házimunka is. (Ehhez mindenképp hozzá tenném a kertészkedést is. Rendkívül megnyugtató, meditatív tevékenység. Közben ragyogóan lehet rendezni a gondolatokat.) E tevékenységek közben a nők saját gondolataikra, érzéseikre koncentrálhatnak, miközben bizonyos értelemben pihennek is, hisz megfeledkezhetnek a hétköznapi gondokról.

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook