STRESSZ: A HORMONRENDSZER ÁDÁZ ELLENSÉGE

Szerző: | HORMON, NŐI EGÉSZSÉG, VÁLTOZÓKOR

Egyre többször halljuk, olvassuk, hogy a hosszan tartó stressz nem tesz jót az egészségnek. A stressz gyengíti az immunrendszert, aminek következtében az egészségi problémák és betegségek túlnyomó többségét súlyosbítja, vagy akár okozhatja. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a stressz a hormonrendszerre is rossz hatással van. Elsősorban a nők hormonrendszerére és kifejezetten abban az időszakban, amikor a hormonális egyensúly instabil, mint változókorban.

Ennek oka a stressz által keltett élettani folyamatokban rejlik. Veszély, vagy fenyegetettség esetén a mellékvesék hirtelen nagy mennyiségben termelik az adrenalin mellett a kortizol nevű hormonokat, hogy a szervezet energiaforrásainak aktiválásával felkészítse a veszélyes helyzetekre. Ennek során, a szív gyorsabban ver, a pulzusszám, a vérnyomás megemelkedik, a légzés felgyorsul. A májból glükóz szabadul fel és a vércukorszint megemelkedik. Mindez azért, hogy az izomszövetekhez minél több friss, oxigéndús és energiát biztosító vér juthasson el. Az izmok megfeszülnek és izzadni kezdünk; a szervezetünk pedig ugrásra kész állapotba kerül. Amint a veszélyhelyzet vagy fenyegetettség elmúlik, ezek a fizikai reakciók lecsendesednek és megnyugszuk.

Mit vált ki a stressz a szervezetünkben?

A stressz által kiváltott reakció egy ősi ösztön, ami a túlélést szolgálja. Ugyanaz a folyamat zajlik a testünkben, vizsga vagy verseny során, vagy ha sok ember előtt kell beszélnünk és akkor is, amikor olyan nehézségekkel találkozunk, mint a munkanélküliség, a pénzügyi bizonytalanság, a hétköznapi bosszúságok, a sürgető határidők, vagy a válás. Míg az előbbiek jó, hasznos stressznek bizonyulnak és szükségesek ahhoz, hogy jobb teljesítményt érjünk el, addig az utóbbiaknak hosszú távon rendkívül rossz a hatása.

Bár ma már szerencsére nem kell nap, mint nap fenevadakkal küzdenünk, az életünk mégsem lett nyugodtabb. A modern kor stresszje már minőségű ugyan, de legalább annyira pusztító következményekkel járhat, mint egy mamut támadás. Az emberi szervezet bármennyire is csodálatos rendszer, sajnálatos módon nem tud különbséget tenni az életveszély és a pszichés megterhelés között. Mindkét helyzetre azonos módon reagál, gondoskodik arról, hogy elegendő energiánk legyen akcióba lendülni. Mindez roppant hatásos, ha valóban vészhelyzetben vagyunk. Ám az állandósuló stresszhelyzetben a szervezet is állandó készenlétben van, ami több szempontból is káros.

Egyrészt azért, mert ez a felfokozott állapot hosszú távon nem tartható fenn és a szervezet egyre kimerültebbé válik. Másrészt pedig azért, mert amennyiben nincs szükség fizikai erőfeszítésre, vagyis nem kell elfutnunk, vagy közelharcot vívnunk az életünkért, akkor a felgyülemlett energiát nem használjuk fel, a megemelkedett glükózt nem égetjük el, ami aztán a zsírsejtekben raktározódik. Ehhez hozzájárul, hogy a fokozott kortizol termelés miatt a mellékvesék kimerülnek (mellékvesefáradtság), amire a pajzsmirigy úgy reagál, hogy a mellékvesék védelmében lelassítja az anyagcserét. Így lehet meghízni a stressztől.

Stressz: a nők ádáz ellensége

De amiért a nők esetében még inkább káros a stressz az a második számú női nemi hormon, a progeszteron miatt van. A mellékvese ugyanis progeszteront használ a kortizol előállításához. A progeszteron a petefészkekben, az érett petesejtek petezsákjából szabadul fel. Mennyisége 35 éves kortól fokozatosan csökken. Változókort követően a progeszteron termelését a petefészkektől részben a mellékvesék veszik át. Tartósan fennálló stressz esetén a fokozódó kortizol termelés miatt az amúgy is kevés progeszteron szintje még jobban lecsökken. Ennek leggyakoribb következményei lehetnek:

 • alvászavar
 • fáradékonyság
 • menstruációs zavarok.

A progeszteron szükséges, hogy könnyebben el tudjuk lazulni, hogy jobban tudjunk aludni és szebbnek lássuk az életet. A stressz miatt a nők tehát kénytelenek a pihentető progeszteront nélkülözni, ezzel egyidejűleg viszont hormon párja, az ösztrogén is relatíve túlsúlyba kerül. Amint e két hormon között az egyensúly felborul, könnyen ösztrogéndominancia állhat elő.

A negyvenes éveikben járó nők krónikus stressz tartós fennállása esetén számíthatnak arra, hogy a változókori tünetek felerősödhetnek és a menopauza hamarabb bekövetkezik. A nők ilyen esetben gyakran a következőket tapasztalják:

 • hőhullámok,
 • hüvelyszárazság
 • fájdalmas közösülés
 • súlygyarapodás
 • gyengébb memória
 • vizeletvisszatartási problémák

A külső tényezőkre nincs befolyásunk, de arra igen, hogyan reagálunk rájuk. A nők hormonrendszere – a nemi hormonok érintettsége miatt – érzékenyebb a stressz hatására, főként változókorban, az átrendeződés miatt még sebezhetőbb. Ekkor különösen fontos, hogy védjük magunkat a ránk zúduló negatív hatásoktól. Megfelelő stresszkezeléssel, a stressz mozgással, meditációval való levezetésével, gyógynövények, illóolajok alkalmazásával, pihenés és kikapcsolódás biztosításával sokat tehetünk azért, hogy megvédjük hormonjainkat a stressz rombolásától.

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

 • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
 • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook