TERMÉSZETES MÓDSZEREK VÁLTOZÓKORBAN 2.

Szerző: | ÉLETMÓD, NŐI EGÉSZSÉG, VÁLTOZÓKOR

A mai bejegyzésben folytatódik a természetes módszerek ismertetése, amelyek változókorban hatékonynak bizonyulnak. Csak ismétlés képpen:

A változókor folyamata természetes, a női lét velejárója. Hátterében a petefészkek kimerülése áll. A folyamat több, akár 8–10 évig is elhúzódhat. Végpontjának pedig a menopauza (utolsó menstruáció időpontja) tekinthető. Ám az oda vezető út sok nehézséggel van kikövezve. Változókorban a nemi hormonok ingadozása miatt a nők számos olyan tünettel szembesülnek, amelyek akár teljesen felforgathatják a mindennapjaikat.

Ebben a részben a keleti gyógymódokat gyűjtöttem össze.

HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS

A hagyományos kínai orvoslás több, különböző terápiás eljárást foglal magába, pl.: akupunktúrát, akupresszúrát, fitoterápiát, az öt elemen alapuló étrendet, masszázst, speciális mozgásformát a csikungot, a mozgás– és légzésterápia ötvözetét, a tajcsit, a 312 meridián tornát, a meditációt, de ide sorolható a harmonikus térelrendezés művészete, a feng shui is.

A több évezreden keresztüli megfigyeléseken alapuló gyógyító rendszer szemléletének kiinduló pontja az a tétel, mi szerint a természet jelenségei az emberekben és a bennük kialakuló betegségekben tükröződnek vissza. Holisztikus szemléletéből adódóan a kínai medicina az egyes páciensek egyéni szükségleteit veszi figyelembe. Ugyanazzal a tünettel egyénenként más-más kezelést javasol a társult tünetek és az egyéni igények miatt.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a nők testi változásai hétéves ciklusokat követnek. A születéstől kezdve a lány az első 7 évben érik, míg a vér és az energia a testében túlcsordul és bekövetkezik a menarche (az első menstruáció). Erre többnyire a második 7 éves ciklusban kerül sor.

Ezt követően körülbelül a 7. ciklusban (7×7 = 49) a folyamat megfordul, mert a nőnek már meg kell őriznie testében az energiát és a vért, ezért bekövetkezik a menopauza. A hagyományos kínai orvoslás felfogása szerint a menopauza a természetes fejlődés része és a test bölcsessége által diktált egészség jele. Ilyen értelemben a menopauza valójában lassítja a nők öregedési folyamatát.

AKUPUNKTÚRA

Az akupunktúrát Kínában alkalmazták először, története szorosan összefügg a kínai orvostudomány fejlődésével, a hagyományos kínai gyógyászat része. Az akupunktúra a testszerte egy csatornahálózatban, ún. meridiánokon keringő csí (életenergia) áramlását támogatja. Az erős és sok energiával rendelkező emberek tele vannak csível, míg a fáradt és depressziós emberek csí hiányban szenvednek. Az életerőnek zavartalanul kell áramolnia, hogy a szervezet egészséges legyen. Az akupunktúrát azért alkalmazzák, hogy a szóban forgó meridiánnál helyreállítsák az energiaáramlást.

A kezelés során az akupunktőr vékony, steril tűket szúr a bőrbe a megfelelő akupunktúrás pontokon – amelyek az említett meridián hálózaton találhatók – és rövid ideig a bőrben hagyja, hogy stimulálja a ponthoz kapcsolódó energiát. Ez hatással van a központi idegrendszerre blokkolva a fájdalmat és alakítva a különböző szervek idegrendszeri szabályozását.

Az akupunktúra segít a hormonok egyensúlyának helyreállításában és fenntartásában, valamint elsősorban a hőhullámok, az álmatlanság és az ingerlékenység csökkentésében eredményes.

TAJCSI

A tajcsi egy olyan mozgásrendszer, amely speciálisan a csí (életerő-energia) testünkben történő áramlását segíti. Könnyed mozgásokkal növeli az izomerőt és az izomtónust, fokozza a mozgáskészséget és a rugalmasságot, fejleszti az egyensúlyt és a koordinációs készséget. Úgy tartják, hogy alacsony intenzitása ellenére képes feltörni az elzáródásokat és helyreállítani a csí áramlását.

A tajcsinak jótékony fizikai és pszichológiai hatása van változókorban, mert fejleszti az észlelőfunkciókat, csökkenti a szorongást, a depressziót, a stresszt, ellazítja a túl feszes izmokat, javítja a keringést, fokozza az energiát és javítja a közérzetet.

AYURVÉDA

Az „Ayurveda” elnevezés két szanszkrit szóból származik: „ayuh”, ami „élet” vagy „hosszú élettartam” és „veda”, azaz „tudomány” vagy „szent tudás”, vagyis „az élet szent tudása” a jelentése. Tanai az 5000 évvel ezelőtti Indiában, a nagy Védikus kultúrában születtek. A világ egyik legősibb és legátfogóbb egészségügyi rendszere, amelynek alap tétele, hogy az egészség a test-szellem-lélek hármas egységén alapul.

Az ayurveda szerint minden ember sajátos és egyedi doshával (szabályozó erő) rendelkezik, ami a szövetekre, vagyis a dhatukra hat, és létrehozza az anyagcsereterméket a mala-t. Az emberi testben három dosha van: vata, pitta, kapha egyénenként különböző összetételben. Ahogy alaphelyzetben, úgy változókorban is igaz, hogy egyénenként más-más dosha válik hangsúlyossá.

Vata típus: hajlamos az idegességre: hangulatváltozás, álmatlanság, székrekedés, szapora szívverés, haspuffadás, ízületi fájdalmak, hüvelyszárazság, szorongás, depresszió a jellemző tünetei.

Ayurvéda tanácsai: Növelje a meleg ételek és italok fogyasztását. Rendszeresen étkezzen, sokat pihenjen, korán feküdjön le esténként. Meditáció, jóga, olajmasszázs és sok tempós séta a szabadban enyhítheti a tüneteket. Csökkentse a koffeint és más stimulánsokat, finomított cukrot, hideg italokat, salátákat.

Pitta típus: hajlamos a túlmelegedésre: hőhullámok, éjszakai izzadás, ingerlékenység, húgyúti fertőzések, bőrkiütések, akne, erős menstruációs vérzés jelentkezhetnek.

Ayurvéda tanácsai: Ajánlott a hűsítő ételek; lédús gyümölcsök (szőlő, körte, alma, citrusfélék, mangó, dinnye, őszibarack, alma,) és zöldségek (cukkini, uborka, zöldbab, saláta, paradicsom, sárgarépa, spenót), valamint bőséges folyadék fogyasztása.

Kerülje a napozást, a túlmelegedést (szauna, szolárium), a forró, fűszeres ételeket, a forró italokat és az alkoholt.

Kapha típus: hajlamos a súlygyarapodásra: fáradékonyság, motiváció hiánya, lehangoltság, depresszió, súlygyarapodás, ödéma, hüvely- és húgyúti fertőzések, lassú emésztés.

Ayurvéda tanácsai: Koránkelés és rendszeres testmozgás beiktatása. Gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásának növelése, hús, sajt, cukor, hideg ételek és italok fogyasztásának kerülése.

Az Ayurveda a változókort egyéni terápia kidolgozásával támogatja méregtelenítés, különböző gyógynövények és ásványi anyagok, testkezelések, speciális étrend és testmozgás alkalmazásának kombinálásával.

Ez is érdekelhet: Természetes módszerek változókorban 1.

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook