AMI TÖNKRE TESZI A BŐRÜNKET…

Szerző: | MEGJELENÉS, VÁLTOZÓKOR

Mindenki ráncosodik, a kérdés az, hogy mikortól és mennyire? Az első, alig észrevehető szarkalábak a szemek körül, az orr, valamint az ajkak környékén általában 35 éves környékén alakulnak ki. Idővel ezek egyre mélyülnek, később kialakulnak a homlok barázdái, majd 40 év felett jelentkeznek az első gyűrődések a nyakon és az ajkak körül. A gyűrődések és ráncok idővel vonalakká mélyülnek, ezzel együtt megváltozik az arc kontúrja és a bőr feszessége. Az eltűnőben lévő nedvességtartalékok miatt csökken a szövet rugalmassága és a bőr felszíne kissé besüpped. Az izmok, elasztikus rostok csökkenő feszessége következtében a szövet enged a gravitáció csábításának és lefittyen.

Az első látványos ráncok megjelenése egybe esik a változókor kezdeti éveivel. Mivel az ösztrogén a kötőszövet szerkezetére is hatással van, a változókorban megjelenő öregedési tünetek az ösztrogénszint csökkenésével magyarázhatók. Ez tovább fokozza az életkor előre haladtával járó bőrproblémákat.

A folyamat elkerülhetetlen, de hogy milyen korban jelentkeznek és mennyire erőteljesen az egyrészt függ az öröklött hajlamtól, másrészt attól, hogyan bánunk a bőrünkkel. E mellett vannak tényezők, amelyek bizonyítottan ártanak a bőrnek. Ezek azok, amelyeket ismernünk és lehetőség szerint kerülnünk kell:


Napfény

Az igazság a szépségiparról című dokumentumfilmben hangzott el egy számomra döbbenetes információ: a bőrünk öregedéséért 75 %-ban a napfény a felelős. Ha a bőrünket egész életünkben nem érné napsugár, 60 éves korunkig szinte semmi nyoma nem lenne az öregedésnek. (A napfény hiánya persze más problémákat vetne fel, gondolok itt mindjárt a D-vitamin hiányára, de a filmben erre nem tértek ki.)

A bőr öregedéséért nem csupán a leégést okozó ultraibolya B sugárzás a bűnös! A közönséges nappali fény, de még a halogénégők fénye is tartalmaz UV sugarakat, méghozzá a hosszabb hullámhosszúságú UVA sugarat. Mindkét sugár provokálja a kötőszövet biokémiai folyamatait, aminek során ún. sejtkárosító szabad radikálisok és bizonyos enzimek szabadulnak fel, amelyek megtámadják és elpusztítják a kollagén- és elasztikus rostokat. Ennek következtében csökken a bőr rugalmassága, és összezsugorodnak a nedvességtároló tartályok. Bár az ultraibolya fényt nem lehet teljesen elkerülni, lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy a kapott dózist minimálisra csökkentsük.

Tipp:

A fényvédő készítmények nem csak a bőrrák megelőzésében segíthetnek, de az öregedés jeleit is késleltethetik. Ennek valószínűleg az az oka, hogy mentesítik a bőrt az UV sugárzástól, miközben lehetőséget biztosítanak arra, hogy a saját regenerációs képességei működésbe lépjenek. E mellett kalap, napszemüveg viselésével is óvhatjuk arcbőrünket a káros napsugárzástól.


Stressz

A stressz több szempontból is káros a szervezetünkre. Ehhez még egy adalék: a tartós stressz öregít. Méghozzá két ok miatt; az állandó feszültség görcsbe merevíti az arcizmokat. A rugalmas rostokra ható húzóerő növekszik, és ez túlságosan igénybe veszi a nyújthatóságot. Másrész, az adrenalin nevű stresszhormon összehúzza a véredényeket, ami különösen a bőr felszínének finom hajszálerein érezhető. Ennek következtében kialakulhatnak olyan területek, ahol a bőr tápanyag- és oxigénellátása nem kielégítő. E mellett az adrenalin ellentéte, a kortizon hormon gátolja a sejtosztódást és a kollagénrostok képződését.

Tipp:

Ha semmiképp sem tudod elkerülni a stresszkeltő körülményeket, tanuld meg hogyan dolgozhatod fel a leggyorsabban. Végezz lazító gyakorlatokat, meditációt, hogy a lehető legrövidebb időn belül túl tudj lenni a stressz okozta negatív hatásokon.


Dohányzás

A dohányzás sok okból káros az egészségre. Ezekhez egy tovább adalék: a dohányzás idejekorán ráncosodáshoz vezet. Vizsgálatok kimutatták, hogy a dohányzó nők bőre (férfiaké is) legalább négyszer gyorsabban öregszik, mint a nem dohányzóké. Az öregedési folyamat ilyen fokú felgyorsulása a szabad radikálisok miatt következik be. Minden egyes szippantás számtalan ilyen agresszív részecskét szabadít fel. Ezek aztán megtámadják a zsír tartalmú sejtfalat és megváltoztatják a sejtmag örökletes információs anyagát. Ennek következtében az újonnan képződő bőrsejtek minősége egyre romlik.

A nikotin összeszűkíti a véredényeket, így a bőr vérkeringése egyre rosszabb. Miután a bőr kevés olyan anyaghoz jut, ami a regenerációjához szükséges, a bőr szinte koplal, amitől törődötté, szürkévé válik. A bőr vitaminellátása jelentősen csökken, hisz a szervezet a vitaminok többségét a szabad radikálisok közömbösítésére használja. Ezért a dohányosok szervezetében gyorsan hiány támad C-vitaminból, ami a bőr kollagénjének felépítésében elengedhetetlenül szükséges.

Tipp:

Persze a legjobb megoldás az lenne, ha örökre letennéd a cigarettát. Ha erre semmiképp sem vagy hajlandó, feltétlenül ügyelj a bőséges vitaminellátásra, különösen az A-, E- és C-vitaminok pótlására.


Szénhidrátok

A legtöbb civilizációs betegség okozója a magas szénhidrát (cukor és gabona) tartalmú étrend, ami felelős az elhízásért, továbbá hozzájárul a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és bizonyos rosszindulatú elváltozások kialakulásához is.

Cynthia Kenyon a kaliforniai egyetem professzora felfedezte, hogy a szénhidrátok közvetlenül befolyásolják a hosszú élettartamot szabályozó géneket, az emelkedett inzulinszint hozzájárul az idő előtti öregedéshez. A magas cukor és gabona fogyasztása pedig megemeli az inzulin szintet. Kimutatta, hogy az oxidáció mellett a másik káros molekuláris mechanizmus a glikáció (amikor a cukor fehérjéhez kötődik). Ez ugyanis gyorsítja az öregedést, és több szempontból is károsítja a szervezetet (növeli a gyulladásszintet, az artériákban a plakk képződést, stb.). Ebből a szempontból a fruktóz, főleg a kukoricaszirup a legrosszabb étrendi elem. Ezzel csak az a probléma, hogy az élelmiszeripar elsődlegesen ezt használja édesítőként, így a legtöbb feldolgozott élelmiszer, üdítőital, reggeli gabonafélék tartalmazzák.

Tipp:

A napi fruktóz bevitel maradjon 25 gramm alatt. Mindenképp kerülendő az üdítőitalok, finomított szénhidrátok fogyasztása. Burgonya, rizs, tészta, kenyér helyett válassz zöldségköretet, salátát, gyümölcsöt, édesség helyett pedig érd be a 80 %-os étcsokoládéval.


Forrás:
https://www.metroatlantaotolaryngology.org/journal/feb14/Smoking%20and%20aging.pdf
https://www.jaad.org/article/S0190-9622(16)30880-5/fulltext
https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/tobacco-and-cancer/secondhand-smoke.html
https://jamanetwork.com/journals/jamafacialplasticsurgery/fullarticle/1870284
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrinkles/symptoms-causes/syc-20354927
https://www.lifeextension.com/Magazine/2009/11/Prevent-Glycation-Induced-Skin-Aging-with-Topical-Nutrients/Page-01
https://www.dailymail.co.uk/health/article-1323758/Can-cutting-Carbohydrates-diet-make-live-longer.html#ixzz13gNGKwzoIt

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat. 

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt vagyunk.
Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

Facebook